to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:48 | 16.07.2017

πηγή: Deutsche Welle

Πολιτισμός

DW: Η documenta 14 αποχωρεί από την Αθήνα

Μάλλον αθόρυβα ολοκληρώνεται σήμερα η documenta 14 στη Αθήνα, η μεγαλύτερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Κύρια έδρα της είναι το Κάσελ της Γερμανίας. Για επιτυχία κάνουν λόγο οι διοργανωτές.


Μια μεγάλη αποχαιρετιστήρια εκδήλωση δεν έχει προγραμματιστεί ωστόσο ταινίες, περφόρμανς και workshop υπήρχαν μέχρι το τέλος. Η documenta 14 ήταν αμφιλεγόμενη και προκάλεσε έντονες κριτικές κυρίως στην αρχή ωστόσο στη συνέχεια οι τόνοι μετριάστηκαν.

Αθήνα και Κάσελ, ήταν οι δυο τόποι ισότιμοι εταίροι που επέλεξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Άνταμ Σίμτσικ ως τόπο διεξαγωγής της διεθνούς έκθεσης. Η διοργάνωση όμως φαίνεται να πέρασε απαρατήρητη από πολλούς Αθηναίους, μάλλον τους περισσότερους και κάποιες φορές όταν γινόταν αντιληπτή προξενούσε έκπληξη. Όπως όταν για παράδειγμα η πλατεία Συντάγματος καλύφθηκε από τσουβάλια. Στην Αθήνα κάτι τέτοιο φαντάζει περίεργο, στο Κάσελ αντίθετα ο κόσμος είναι εξοικειωμένος εδώ και πολλές δεκαετίες με τη σύγχρονη τέχνη.

H μαρμάρινη σκηνή της Ρεμπέκα Μπελμόρ

H μαρμάρινη σκηνή της Ρεμπέκα Μπελμόρ

Εάν θέλει πάντως κάποιος να ψέξει σε κάτι την documenta14 στην Αθήνα αυτή είναι ίσως κυρίως η επικοινωνιακή της πολιτική. Πιθανότατα υποβαθμίστηκε ο βαθμός αναγνωρισιμότητας της documenta. Οι διοργανωτές πίστεψαν πιθανότατα ότι ήταν περισσότερο γνωστή στο κοινό από όσο πραγματικά ήταν. Οι ωραίες και λιτές αφίσες με μόνο τον αριθμό 14 που παρέπεμπε στην 14η φορά που διοργανώνεται η έκθεση έδιναν ελάχιστες πληροφορίες στο κοινό. Οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν τον όρο documenta.

Οι διοργανωτές ωστόσο δηλώνουν ικανοποιημένοι. Τουλάχιστον 320.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν τους σχεδόν 50 χώρους στους οποίους εκτεινόταν η έκθεση στην Αθήνα και οι μισοί από αυτούς ήταν Έλληνες.

Επικρίσεις αλλά και έπαινοι

Ο ελληνικός Τύπος στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός στην αρχή, με κάποιους να κάνουν λόγο ακόμα και για «πολιτιστικό ιμπεριαλισμό». Επικριτική (αν και συχνά με πολύ χιούμορ)  ήταν και η στάση της εφημερίδας Καθημερινή, ωστόσο στο τέλος υπήρξαν άρθρα που έγραφαν πως «η documenta 14 έκανε την πόλη πιο όμορφη» και γέμισε η Αθήνα με φιλότεχνους από όλο τον κόσμο.

ΕΜΣΤ, War of relics , ακρυλικό σε καμβά Κ.Γκ.Σαμπραμανιάν

ΕΜΣΤ, "War of relics" , ακρυλικό σε καμβά Κ.Γκ.Σαμπραμανιάν

Στο Κάσελ η documenta 14 έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε εβδομάδες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των επισκεπτών. Εκτιμάται πάντως πως θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο, το οποίο θα κινηθεί στους 30 χώρους στους οποίους εκτείνεται η έκθεση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο το ενδιαφέρον του κοινού ήταν μεγάλο όταν κατέφθασαν τα άλογα με τους καβαλάρηδες από την Αθήνα.

Οι διοργανωτές μάλιστα ισχυρίζονται ότι έχουν ξεπεράσει και το ρεκόρ πώλησης των καρτών διαρκείας φθάνοντας τις 12.000 ενώ στην προηγούμενη έκθεση ήταν 11.574. Ανεξάρτητα πάντως από τις αμφιβολίες που μπορεί να εκφράζονται σχετικά με τους αριθμούς των επισκεπτών στην Αθήνα, συνολικά φαίνεται ήδη ότι η documenta 14 από πλευράς εισητηρίων θα είναι μια επιτυχία.

tags: Documenta 14

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)