to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:16 | 04.05.2015

Πολιτική

Δραστική μείωση του εξωφρενικού προστίμου 6.000 ευρώ για τους ανυπότακτους ζητάνε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών σχετικά με την μείωση του χρηματικού προστίμου που επιβάλλεται στους ανυπότακτους και για τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της ανυποταξίας για Έλληνες εργαζόμενους σε χώρες του εξωτερικού


Θέμα: «Μείωση του χρηματικού προστίμου που επιβάλλεται στους ανυπότακτους και αλλαγές στο νομικό πλαίσιο της ανυποταξίας για Έλληνες εργαζόμενους σε χώρες του εξωτερικού»

Βάσει της κοινής υπουργικής απόφασης η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 517/5-4-2011 τ. Β’ το χρηματικό ποσό  που επιβάλλεται σε ανυπότακτους ανέρχεται στα 6.000 ευρώ, ενώ πριν την υπουργική απόφαση ήταν 180 ευρώ.

Το πιο κρίσιμο όμως σημείο στην υπουργική απόφαση, είναι ότι το πρόστιμο των 6.000 ευρώ είναι οριζόντιο, ανεξάρτητο από τη χρονική διάρκεια της ανυποταξίας και την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση του ανυπότακτου και, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο απέδωσε ως μέτρο. Επιβάλλεται λοιπόν η κλιμάκωση του προστίμου ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της ανυποταξίας.

Το πρόστιμο βεβαιώνεται ταμειακά από την εφορία και έχει προσαυξήσεις. Η εφορία μάλιστα μπορεί να προχωρήσει στην αναγκαστική είσπραξή του, δηλαδή στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του ανυπότακτου.

Χιλιάδες νέοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω των υφεσιακών πολιτικών των μνημονίων, της ανεργίας και των απολύσεων, αντιμετωπίζουν το εκβιαστικό δίλημμα ή υπηρετούν κανονικά την υποχρεωτική θητεία και χάνουν τη δουλειά τους στο εξωτερικό ή συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά στο εξωτερικό αλλά επιβαρύνονται με το εξωφρενικό πρόστιμο των 6.000 ευρώ. Πρόστιμο που αδυνατεί να καταβάλλει ο μετανάστης και η οικογένεια του, χαράτσι που εισπράττει η εφορία και αν δεν καταβληθεί έχει σκληρές κυρώσεις.

Με την άμεση μείωση του προστίμου, για παράδειγμα σε όσους προσέλθουν για κατάταξη μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 , εκτιμάται ότι και ο αριθμός των ανυπότακτων θα μειωθεί αλλά και θα αντληθούν σημαντικά έσοδα από τη μαζική προσέλευσή τους.

Πέρα από τον  τιμωρητικό του χαρακτήρα, αυτό το μέτρο διακρίνεται  για την ταξική του μεροληψία υπέρ των λίγων. Αυτών που τους δίνεται η οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το παραπάνω πρόστιμο και να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό και εκείνων που συνήθως είναι μετανάστες εργαζόμενοι και καλούνται να παρατήσουν μια δουλειά και μια ζωή στις χώρες που εργάζονται για να υπηρετήσουν την πατρίδα.

Επειδή εκατοντάδες είναι οι περιπτώσεις επιβληθέντων προστίμων σε ανθρώπους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα (άνεργοι, προστάτες οικογένειας, μοναδικοί εργαζόμενοι στην οικογένεια κ.ά.) να εξοφλήσουν το αντίτιμο.

Επειδή το πρόστιμο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα επιστροφής πολλών νέων από το εξωτερικό. Πολλοί νέοι που εργάζονται στο εξωτερικό και το έχουν χρεωθεί δεν μπορούν να επιστρέψουν, γιατί αυτό θα σημαίνει και αναγκαστικη εξόφληση του.

Για τους παραπάνω λόγους,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί,

1.     Προτίθενται να προβούν σε δραστική μείωση του προστίμου, τουλάχιστον για ανυπότακτους -μέλη οικογενειών που θα υπαχθούν στις διατάξεις του πρόσφατου νόμου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

2.     Υπάρχει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης, που θα προνοεί την παροχή κινήτρων προσέλευσης ανυπότακτων για κατάταξη;

3.     Θα μπορούν Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι προσκομίζουν στο κράτος εργασιακή βεβαίωση από χώρα του εξωτερικού, να μην κηρρύσονται ανυπότακτοι;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιωαννίδης Ηλίας

Γάκης Δημήτρης

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυλωνίτου Ελένη

Βαρεμένος Γιώργος

Γεωργοπούλου - Σαλτάρη 'Εφη

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Γκαρά Αναστασία

Δημητριάδης Δημήτριος

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Ζάννας Ζήσης

Ζαχαρίας Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεϊν

Ζερδέλης Γιάννης

Θελερίτη Μαρία

Καββαδία Ιωαννέτα

Κανελλοπούλου Μαρία

Καρακώστα Ευαγγελία

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατριβάνου Βασιλική

Κατσαβριά - Σιωροπούλου Χρυσούλα

Καφαντάρη Χαρά

Κοζομπόλη - Αμανατίδη Παναγιώτα

Κουρεμπές Φάνης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κυριακάκης Βασίλης

Μιχαλάκης Νίκος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Μπάρκας Κώστας

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Παναγούλης Στάθης

Παπανάτσιου Κατερίνα

Πετράκος Θανάσης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκούμας Αθανάσιος

Σταθάς Γιάννης

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

Σωτηρίου Ελένη

Τζαμακλής Χαρίλαος

Τζήκα Δανάη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσανάκα Αλεξάνδρα

Ψαρρέα Ελένη

Ψυχογιός Γιώργος

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)