to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:25 | 20.10.2016

Κοινωνία

Αγονος ο πλειστηριασμός για την εκποίηση της ΒΙΟΜΕ (ενημέρωση)

Καμιά προσφορά δεν υποβλήθηκε κατά τη σημερινή διαδικασία πλειστηριασμού. Κλίμα ικανοποίησης ανάμεσα στους εργαζομένους και το κίνημα αλληλεγγύης, που παραμένει σε ετοιμότητα


Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Σωματείου της ΒΙΟΜΕ:

«Ο πλειστηριασμός τελείωσε! Δεν παρουσιάστηκαν προσφορές. Άλλη μια μεγάλη κινητοποίηση κατάφερε να αποτρέψει τον κίνδυνο για τη ΒΙΟΜΕ.  Υπάρχει κλίμα ευφορίας ανάμεσα στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι φωνάζουν συνθήματα υπέρ της αυτοδιαχείρισης.

Για να υπάρξει νέα διαδικασία πλειστηριασμού, θα πρέπει να υπάρξει νέα αίτηση απο τη σύνδικο και νέα δικαστική απόφαση. Το κίνημα αλληλεγγύς και οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ παραμένουν σε ετοιμότητα, αλλά έχουν μπροστά τους κάποιον καιρό για να επικεντρωθούν στην βελτίωση της παραγωγής, την επεκταση της διανομής, την διεύρυνση της τοπικής και διεθνούς δικτύωσης, την ανάδειξη νέων σχεδίων και προταγμάτων για την αυτοδιαχείριση της ζωής μας. Αυτά είναι τα στοιχεία που κάνουν τον αγώνα της ΒΙΟΜΕ έναν αγώνα ουσιαστικό και με διεθνή προβολή!»

Όπως προσθέτει η σελίδα, ισχυρες δυνάμεις ΜΑΤ είναι συγκεντρωμένες επίσης έξω απο τα δικαστήρια Θεσσαλονίκης, όπου οι εργάτες και οι αλληλέγγυοι/ες της ΒΙΟΜΕ  πραγματοποίησαν συγκέντρωση για την ακύρωση του πλειστηριασμού. Έλαβε χώρα, επίσης, συγκέντρωση απο συνδικαλιστές της Φιλκεραμ που επιμένουν να πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός. Συγκέντρωση πραγματοποιείται επίσης σε αλληλεγγύη προς την ανήλικη κοπέλα που ειχε συλληφθεί στη διαμαρτυρία στη Μητρόπολη μετα την μαζική εκκένωση των καταλήψεων τον Ιούλη, η οποία δικάζεται σήμερα.  Μικροενταση υπηρξε ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και μαθητές που φώναξαν συνθήματα ενάντια στην αστυνομία.

 

Το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ αναφέρει:

'Ακαρπος, ελλείψει ενδιαφέροντος κατάθεσης προσφορών, απέβη ο πλειστηριασμός ακινήτων του πτωχευμένου ομίλου «Φίλκεραμ - Τζόνσον», σε τμήμα της έκτασης του οποίου στεγάζεται το εργοστάσιο της θυγατρικής εταιρίας του ομίλου «Βιομηχανικής Μεταλλευτικής» (ΒΙΟ.ΜΕ) και το οποίο οι πρώην εργαζόμενοι του λειτουργούν, τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια, με το σύστημα της αυτοδιαχείρισης.

Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης έγινε κινητοποίηση της «Ανοιχτής πρωτοβουλίας αλληλεγγύης» στο εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ, με στόχο την εξαίρεση του εργοστασίου από τον πλειστηριασμό.

Στην αίθουσα σημειώθηκε ένταση ανάμεσα σε αλληλέγγυους στη ΒΙΟ.ΜΕ και σε πρώην εργαζόμενους της πτωχευμένης μητρικής «Φίλκεραμ - Τζόνσον» που επιθυμούν να γίνει ο πλειστηριασμός, αλλά αστυνομικές δυνάμεις παρεμβλήθηκαν ανάμεσα τους και δε δόθηκε συνέχεια. Οι εργαζόμενοι της αυτοδιαχειριζόμενης ΒΙΟΜΕ επιδιώκουν να εξαιρεθούν από τον πλειστηριασμό οι εγκαταστάσεις του εργοστάσιου της.

«Εμείς θέλουμε τη χρήση του εργοστασίου μόνο για να μπορούμε να βγάζουμε το μεροκάματο, δε διεκδικούμε κάποια ιδιοκτησία, διεκδικούμε τη δουλειά μας» είπε στο «Πρακτορείο 104,9 fm» ο εργαζόμενος της ΒΙΟΜΕ, Μάκης Αναγνώστου.

Ο όμιλος πτώχευσε το 2011 και η θυγατρική του εταιρία, η ΒΙΟΜΕ έμεινε χωρίς διοίκηση, με αποτέλεσμα οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του εργοστασίου, μετά από ένα μεγάλο διάστημα επίσχεσης εργασίας και κινητοποιήσεων, αποφάσισαν να το επαναλειτουργήσουν με το σύστημα της «αυτοδιαχείρισης».

Ο πλειστηριασμός έγινε εξ αναβολής (είχαν οριστεί τέσσερεις πλειστηριασμοί, αλλά ο τέταρτος δεν είχε πραγματοποιηθεί και επαναλήφθηκε σήμερα) και αφορούσε δεκατέσσερα οικόπεδα, συνολικής έκτασης εκατόν πενήντα οκτώ στρεμμάτων με τις εγκαταστάσεις τους και με αρχικό συνολικό τίμημα περίπου στα τριάντα ένα εκατομμύρια.

Για να συνεχιστεί η διαδικασία, όπως δήλωσε ένας εκ των δύο δικηγόρων του συλλόγου εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ, Χρήστος Μπακέλας απαιτείται «νέο δικαστήριο, ορισμός νέας τιμής εκκίνησης και νέος πλειστηριασμός».

 
* * *
 

Διαβάστε ακόμη: Ανακόπτεται ο πλειστηριασμός των οικοπέδων της ΒΙΟ.ΜΕ. - Το Δημόσιο ενεργοποιείται στην πτωχευτική διαδικασία και διεκδικεί τα δικαιώματά του ως πιστωτή

 
 
 
tags: ΒΙΟΜΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)