to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 22.12.2016

Κοινωνία

Δράσεις για την Ισότητα των Φύλων στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών: Έως τις 20/1 η διαβούλευση

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 2016 η διαβούλευση της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, με θέμα « Δράσεις για την Ισότητα των Φύλων στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών», στο πλαίσιο των αρχών της δημοκρατικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης


Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου: 

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε στις 21 Δεκεμβρίου 2016 η διαβούλευση της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, με θέμα « Δράσεις για την Ισότητα των Φύλων στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών», στο πλαίσιο των αρχών της δημοκρατικής και συμμετοχικής διακυβέρνησης .

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, για την παρουσίαση του κειμένου εργασίας επί του οποίου πραγματοποιείται η διαβούλευση, παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου, η Γ.Γ. Ισότητας Φωτεινή Κούβελα, οι εντεταλμένες Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νικολέττα Δανιά και Πόπη Σταυροπούλου,  η Περιφερειακή Σύμβουλος Αγγέλικα Σαπουνά , καθώς και εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη,  Δήμων, συνδικαλιστικών φορέων και γυναικείων οργανώσεων.

Στο κείμενο αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση, ξεκινώντας από το διεθνές και καταλήγοντας στο τοπικό επίπεδο, μέσω δεικτών όπως τα ποσοστά ανεργίας των γυναικών και η εκπροσώπησή τους στις επαγγελματικές κατηγορίες και σε θέσεις ευθύνης.

Περιλαμβάνεται παράλληλα η αρχική ατζέντα των προτάσεων για τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, καθώς και τα προτεινόμενα πεδία δράσης.

Οι προτεινόμενες δράσεις εξειδικεύονται σε τέσσερις θεματικούς άξονες, με αναφορά στην απασχόληση και την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, στην εκπαίδευση και δια βίου μάθηση, στην κοινωνική ένταξη και τον πολιτισμό, καθώς και στην υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Το κείμενο εργασίας και το ερωτηματολόγιο που το συνοδεύει θα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής έως τις 20 Ιανουαρίου 2017, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι φορείς και οργανώσεις να καταθέσουν τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις τους, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του οριστικού σχεδίου δράσης που θα διασφαλίσει την προώθηση της ισότητας των φύλων στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών.

Μετά τη λήξη της διαβούλευσης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση παρουσίασης του τελικού σχεδίου δράσης της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών, με στόχο την εισαγωγή της έμφυλης διάστασης στις πολιτικές της Περιφερειακής Αρχής και την παροχή κοινωνικής πρόνοιας σε γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου στο χαιρετισμό της ανέφερε ότι η αρχή της ισότητας των φύλων σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και πολυεπίπεδης νεοφιλελεύθερης επίθεσης, η οποία θέτει σε κίνδυνο διεκδικήσεις και κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ και προτάσσεται ως βασική συνιστώσα της πολιτικής για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, που θα συνοδεύεται από δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο αγώνας για μια κοινωνία απαλλαγμένη από τις ανισότητες που εκπορεύονται από την πατριαρχική δομή της, τόσο στη δημόσια όσο και την ιδιωτική σφαίρα και από έμφυλα στερεότυπα, που διαμορφώνουν  πολιτιστικές και κοινωνικές στάσεις, επηρεάζουν την κατανομή του εργασιακού χρόνου, του εισοδήματος και των οικογενειακών ευθυνών και βάζουν φραγμούς στην εξέλιξη των γυναικών και την ανάληψη θέσεων ευθύνης από αυτές, οφείλει είναι διαρκής.

Τέλος η κα Κυπριανίδου τόνισε: «είμαστε εμείς οι γυναίκες που οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ώστε να γίνουμε ¨ορατές¨, να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας για δουλειά, αξιοπρέπεια, κράτος πρόνοιας, το δικαίωμα να αποφασίζουμε για το σώμα και τη ζωή μας. Γιατί αν εμείς οι γυναίκες δεν καταρρίψουμε τα στερεότυπα, δεν θα πάψουμε να είμαστε καταπιεσμένες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)