to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:30 | 08.06.2016

Κοινωνία

Δράσεις αλληλεγγύης ενόψει της δίκης των διωκόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής

Ολονύκτια διαμαρτυρία σήμερα Τετάρτη και πορεία αλληλεγγύης αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν τα μέλη της Επιτροπής της Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη, ενόψει της μεγάλης δίκης για τις Σκουριές που ξεκινάει την Πέμπτη 9 Ιουνίου , με 21 αγωνιζόμενους κατοίκους Χαλκιδικής να βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες.


Ειδικότερα, σήμερα Τετάρτη, από τις 20:00 και μετά, θα βρίσκονται στην πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της Μητροπόλεως) οι διωκόμενοι αγωνιστές μαζί με αλληλέγγυους από τη Χαλκιδική, με σκοπό να πραγματοποιήσουν ολονύκτια διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη και στις διώξεις.

Την ίδια ώρα μέλη της Επιτροπής Θεσσαλονίκης θα κάνουν παρέμβαση στην Καμάρα με ανάρτηση πανό, μοίρασμα ενημερωτικών φυλλαδίων και προβολή βίντεο.

Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή ενάντια στην εξόρυξη καλεί όλο τον κινηματικό και αλληλέγγυο κόσμο της πόλης να στηρίξει αυτή τη δράση, και στις 22:00 να κινηθούν όλοι μαζί προς την Αριστοτέλους για να ενωθούν με τους αγωνιστές από Χαλκιδική.

Επίσης, το πρωί της Πέμπτης 9 Ιουνίου, προγραμματίζεται στις 07:30 συγκέντρωση στο ίδιο σημείο για να ξεκινήσει πορεία αλληλεγγύης, η οποία αναμένεται να φτάσει στα δικαστήρια πριν από τις 09:00.

Όπως τονίζει η Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη, «είναι πολύ σημαντικό η παρουσία μας να είναι όσο το δυνατόν ισχυρότερη, σ' αυτό το τόσο μεγάλο πολιτικό γεγονός. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους διώκονται επειδή αγωνίζονται για τη γη και την ελευθερία. Αντιδρούμε έμπρακτα στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων. Δημιουργούμε την παρακαταθήκη για το μέλλον αυτού του κινήματος. Για το μέλλον όλων μας».


 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής εν όψει της επικείμενης δίκης δηλώνει την συμπαράστασή του στους 21 υπόδικους

Τρεισήμισι σχεδόν χρόνια μετά τον εμπρησμό των εγκαταστάσεων της "Ελλ.Χρσός" στις Σκουριές (Φλεβάρης του '13) πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη η δίκη 21 πολιτών που κατηγορήθηκαν ως δράστες από την αστυνομία του Δένδια και την κυβέρνηση Σαμαρά στην προσπάθειά τους να ποινικοποιήσουν την αντίθεση του κινήματος χιλιάδων πολιτών ενάντια στην καταστροφική εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.

Από την στιγμή του εμπρησμού ξεκινά ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών σε όλη την περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής, παραβαίνοντας τις Αρχές των ατομικών ελευθεριών και Συνταγματικών Δικαιωμάτων: Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι - κάθε ηλικίας - στοχοποιούνται ως τρομοκράτες. Καταδρομικές επιχειρήσεις της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής στα χωριά. Μαζικές προσαγωγές, ακόμα και απαγωγές, πολύωρες ανακρίσεις χωρίς παρουσία δικηγόρων, παράνομες λήψεις DNA και ψυχολογικά βασανιστήρια. Και όλα αυτά με έωλα ή και χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, παρά μόνο την υποψία, τις προσωπικές τους σχέσεις και την δηλωμένη αντίθεση αυτών των ανθρώπων στην εξόρυξη. 

Από την επομένη του εμπρησμού είχαμε δηλώσει και το δηλώνουμε και τώρα: Τους υπαίτιους έπρεπε να τους είχε ψάξει αλλού η ελληνική αστυνομία και όχι στο κίνημα.

Οι 21 κατηγορούμενοι δεν είναι και οι μόνοι: 450 συνολικά πολίτες - κάτοικοι της περιοχής - κατηγορούνται από τότε για διάφορες αιτίες και αφορμές. Η μόνη κοινή: η άρνησή τους να αποδεχτούν την καταστροφή του τόπου τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής εν όψει της επικείμενης δίκης δηλώνει την συμπαράστασή του στους 21 υπόδικους αλλά και σε όλους τους διωκόμενους πολίτες. Περιμένουμε από την δικαιοσύνη να σταθμίσει την πραγματικότητα και όχι τα χαλκευμένα στοιχεία της τότε αστυνομικής και πολιτικής αρχής και με την απόφασή της να αποδώσει μεν δικαιοσύνη αλλά και την αναγκαία ηρεμία στις τοπικές κοινωνίες της Β.Α. Χαλκιδικής.

Συνεχίζουμε να στηρίζουμε το κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές όπως επίσης συνεχίζουμε να ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει πράξη την δηλωμένη αντίθεσή της σε αυτήν την καταστροφική για τους πολίτες και το περιβάλλον εξόρυξη. 

Το Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)