to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:02 | 11.08.2020

πηγή: in.gr

Κοινωνία

Δραπετσώνα: Tο υπ. Ναυτιλίας εγκρίνει την απόρριψη επεξεργασμένων αποβλήτων στη θάλασσα

Περιβαλλοντικό έγκλημα - Θετική γνωμοδότηση έδωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων της εταιρείας Oil One, συμφερόντων του Δ. Μελισσανίδη.


Όπως γράφει η Ελένη Στεργίου στην εφημερίδα Τα Νέα:

Τον τελευταίο καιρό οι κάτοικοι της Δραπετσώνας δεν έχουν σταματήσει να εκφράζουν την οργή τους για τη συνεχιζόμενα επεισόδια έντονης δυσοσμίας αλλά και τις υψηλές συγκεντρώσεις καρκινογόνων ρύπων όπως το βενζόλιο, με τους ειδικούς να κατατείνουν ότι στην εκτίμηση ότι πηγή της δυσοσμίας και της ρύπανσης είναι οι εγκαταστάσεις της Oil One στην περιοχή των Λιπασμάτων. Σε αυτή την κατάσταση προστίθεται και ένας ακόμη περιβαλλοντικός κίνδυνος, που αφορά τη θαλάσσια περιοχή.

Οι νεότερες αποκαλύψεις είναι συγκλονιστικές, καθώς δημοσίευμα του in.gr έφερε στο φως τη θετική γνωμοδότηση που έδωσαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής Πολιτικής για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων των εγκαταστάσεων της εταιρείας Oil One, συμφερόντων του Δ. Μελισσανίδη.

Εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας επιτρέπεται, ουσιαστικά, στην Oil One να ρίχνει σε έκτακτες περιστάσεις επεξεργασμένα υγρά απόβλητα προς τη θαλάσσια περιοχή της λιμενικής ζώνης.  Ενώ αρχικά το υπουργείο φαινόταν να νίπτει τας χείρας του, δηλώνοντας περίπου αναρμόδιο, αποδεικνύεται ότι έχει άμεση εμπλοκή.


Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής εξέδωσε στις 28/07/2020 απόφαση για τη τροποποίηση της ΑΕΠΟ (των περιβαλλοντικών όρων δηλαδή) της Oil One, στη βάση και της θετικής γνωμοδότησης των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα του υπ. αριθ. πρωτ. 3122.1-Λ54/30594/25-05-2020 εγγράφου ΔΙΛΙΚΥΠ/ΥΝΑΝΠ, που υπογράφει ο Γεν. Γραμματέας Λιμένων Λιμ. Πολιτικής κ Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος (προφανώς με σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπουργού κ. Γ. Πλακιωτάκη).

Ενδεικτικό της σπουδής να εγκριθεί η τροποποίηση της ΑΕΠΟ και το γεγονός ότι δεν περίμεναν καν να απαντήσουν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες των οποίων είχε ζητηθεί η γνώμη.

Με την τροποποίηση της ΑΕΠΟ της Oil One, «σε περίπτωση ατυχήµατος στη θαλάσσια περιοχή, η οποία µπορεί να απαιτήσει την εντατικότερη λειτουργία της µονάδας, ή σε περιπτώσεις αδυναµίας εξυπηρέτησης της µονάδας από το δίκτυο της ΕΥ∆ΑΠ, και προκειµένου να διασφαλίζεται η αδιάκοπη λειτουργία της υπόψη εγκατάστασης, η διάθεση των επεξεργασµένων υγρών αποβλήτων θα µπορεί να πραγµατοποιείται µέσω υποθαλάσσιου αγωγού προς τη θαλάσσια περιοχή της λιµενικής ζώνης». Κοινώς θα μπορούν να ρίχνονται στη θάλασσα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα αντί να περνούν επιπλέον επεξεργασία στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλεια.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης δεν απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που του έθεσε το in.gr για τις ευθύνες του υπουργείου του. Ούτε θέλησε να απαντήσει εάν το υπουργείο του έχει προχωρήσει στην επεξεργασία κάποιου σχεδίου για την εναλλακτική διαχείριση των λιμενικών αποβλήτων ώστε να διευκολυνθεί η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One από την περιοχή.

Μιλώντας στο MEGA ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος τόνισε πως «από τα τέλη Μαΐου το υπουργείο Ναυτιλίας γνώριζε ότι αλλάζουν οι περιβαλλοντικοί όροι, και έκανε θετική εισήγηση για την Oil One, δημιουργώντας μία ακόμα επιβάρυνση στο περιβάλλον, αυτή τη φορά για τη θαλάσσια ζώνη, η οποία ανήκει στο υπουργείο Ναυτιλίας. Όφειλε το υπουργείο να προστατεύσει τη θαλάσσια ζώνη και όχι να δώσει θετική εισήγηση για να αλλάξουν οι περιβαλλοντικοί όροι».

->Δήλωση του Γιάννη Ραγκούση: Αδειοδοτούν ψευδόμενοι την Oil One που διοχετεύει επεξεργασμένα απόβλητα στη θάλασσα της Δραπετσώνας

Αντιδράσεις

Το δημοσίευμα προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις, ενώ η υπόθεση έχει φτάσει στη Βουλή, με όλα τα κόμματα να ζητούν άμεση λύση στο πρόβλημα. Στα Νέα μίλησαν 4 βουλευτές, ενώ και το ΜέΡΑ25, μέσω της Γραμματέας της ΚΟ Φωτεινή Μπακαδήμα, έχει δηλώσει τη στήριξη στον αγώνα των κατοίκων για τη μετεγκατάσταση των ρυπογόνων βιομηχανιών από τον οικιστικό ιστό της πόλης.

Δημήτρης Μαρκόπουλος

Νέα Δημοκρατία, Βουλευτής Β΄Πειραιώς

«Το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τη δυσοσμία της Δραπετσωνας είναι υπαρκτό. Αναδείχθηκε από τους ίδιους τους πολιτες της περιοχής που ταλαιπωρούνται κι εύλογα ζητούν λύση. Δεν πρέπει λοιπόν ένα υπάρχον πρόβλημα να επεκταθεί από τον αέρα και στη θαλάσσια περιοχή. Η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα ζητήματα εχοντας δεδομένη περιβαλλοντική ευαισθησία και πρέπει να επεξεργαστεί άμεσες λύσεις. Πολύ περισσότερο όταν το πρόβλημα αφορά μια περιοχή υψηλού ενδιαφέροντος όπως την προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος πρόσφατα μάλιστα αναφέρθηκε εκ νέου στην επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε τα λιπάσματα Δραπετσωνας να εξελιχθούν σε πόλο καινοτομίας και ανάπτυξης».

Νίνα Κασιμάτη

ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Πειραιώς

«Η περιβαλλοντοκτόνος κυβέρνηση της ΝΔ ευλογώντας την παροχέτευση των πετρελαϊκών αποβλήτων μέσα στο θαλάσσιο μέτωπο της Δραπετσώνας – εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ – δίνει νέες διαστάσεις στη φράση «χύμα στο κύμα» ! Γιατί βασικά έτσι δείχνει να αντιλαμβάνεται την αξία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος στη Β’ Πειραιά. Είναι πασίγνωστο ότι σε Δραπετσώνα, Πέραμα και Κερατσίνι απαιτούμε μαζικά και ενεργητικά την απομάκρυνση όλων των ρυπογόνων βιομηχανιών – Oil One, Lafarge, δεξαμενές πετρελαιοειδών ΕΛΠΕ κλπ – γιατί είναι μη συμβατές με τις χρήσεις γης και τη ζωή μας… Είναι λοιπόν αδιανόητο να προστίθεται τώρα και άλλο φορτίο ρύπανσης. Καλώ τον κ. Πλακιωτάκη να ανακαλέσει τη θετική γνωμοδότηση, αλλά και να απαιτήσει ομοίως από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση την ανάκληση της δυσώδους απόφασης».

Γιώργος Αρβανιτίδης

Κίνημα Αλλαγής, Β’ Θεσσαλονίκης

«Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει σταθερά τον αγώνα των πολιτών της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου για μια καλύτερη ζωή. Χωρίς ρύπανση, με καθαρό αέρα και θάλασσα για τους ίδιους και τα παιδιά τους, με εναλλακτικές δραστηριότητες που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής μέσα από την εκπόνηση και διεκδίκηση ενός ολοκληρωμένου εναλλακτικού προγράμματος ανάπτυξης της περιοχής. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει τις υπεκφυγές και να απαντήσει ξεκάθαρα για το αν έχει ένα τέτοιο σχέδιο αλλά και να ξεκαθαρίσει ευθύνες και αρμοδιότητες για ελέγχους και περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων στην επίμαχη περιοχή του λιμανιού».

Διαμάντω Μανωλάκου

ΚΚΕ, βουλευτής Β΄Πειραιώς

«Οι ρυπογόνες βιομηχανίες στη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι έχουν περικυκλώσει την περιοχή από αέρα και θάλασσα. ΄Εχουν φαίνεται αποφασίσει από την κυβέρνηση μία παραλιακή, λαϊκή περιοχή να μετατραπεί σε χαβούζα και ας είναι οικιστική. Με ιστορία και πολυτραγουδισμένη για τα βάσανα και τους καημούς των κατοίκων της. Ωστόσο, εάν αληθεύει ότι δόθηκε άδεια στην Oil One να διοχετεύει επεξεργασμένα λύματα στη θάλασσα, αντί στη Ψυττάλεια, τότε πιθανώς έχουμε ένα νέο περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συνδέεται και με τη διατροφική αλυσίδα. Αφού τα θαλάσσια νερά δεν μένουν στατικά και εκεί υπάρχει η τροφή των ψαριών. Καταλαβαίνετε λοιπόν τις συνέπειες όχι μόνον στους κατοίκους της περιοχής αλλά ευρύτερα. Και άμεσος συνεργός, στο περιβαλλοντικό έγκλημα, θα είναι το υπουργείο Ναυτιλίας. Το ΚΚΕ θα φέρει το ζήτημα άμεσα στη Βουλή – και ας είναι Αύγουστος – με ερώτηση, απαιτώντας απαντήσεις και φυσικά τη ματαίωση της διοχέτευσης των βιομηχανικών λυμάτων στη θάλασσα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)