to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:04 | 06.06.2015

Κοινωνία

Δραπετσώνα, η δημιουργία μιας εργατούπολης: Ακούμε «Ιστορία στο Κόκκινο 105,5» την Κυριακή 7/6 (και μετά πάμε περίπατο)

«Η δημιουργία μιας εργατούπολης: βιομηχανική ανάπτυξη και εργατική εγκατάσταση στη Δραπετσώνα, 1900-1967» είναι το θέμα της εκπομπής «Η Ιστορία στο Κόκκινο» την Κυριακή 7 Ιουνίου, 10.00 με 11.00 το πρωί, στο Κόκκινο 105,5.· Στις 11 ξεκινά και ο «ιστορικός περίπατος στην πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας»


Η δημιουργία μιας εργατούπολης: βιομηχανική ανάπτυξη και εργατική εγκατάσταση στη Δραπετσώνα, 1900-1967

Συζητούν η Λήδα Παπαστεφανάκη, η Ελένη Κυραμαργιού και ο  Ηλίας Νικολακόπουλος

Στην παράκτια ζώνη της Ηετιώνειας ακτής και στην ενδοχώρα, στη Δραπετσώνα, ξεκίνησαν να λειτουργούν μια σειρά από βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις μετά το 1880.H μεταφορά του ναυπηγείου Βασιλειάδη, η ίδρυση της Εταιρείας Λιπασμάτων και της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις αρχές του 20ού αιώνα οριοθέτησαν τη Δραπετσώνα ως το κέντρο της βιομηχανικής ανάπτυξης του Πειραιά, λόγω του μεγέθους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων: της έκτασης των μονάδων, του όγκου της παραγωγής και της εργατικής δύναμης που απασχόλησαν. Παράλληλα με τις βιομηχανικές μονάδες στην Ηετιώνεια ακτή, δίπλα στις εγκαταστάσεις του λιμανιού και των σιδηροδρομικών γραμμών νέοι οικιστικοί πυρήνες δημιουργήθηκαν βορειοανατολικά της βιομηχανικής ζώνης, στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι εργατικοί πληθυσμοί των νέων μονάδων δημιούργησαν παραπήγματα στον έρημο χώρο πλάι στην εργασία τους. Η Δραπετσώνα αποτελούσε τον ιδανικό χώρο για να στεγάσει έναν «αόρατο» εργατικό οικιστικό πυρήνα. Η άφιξη των προσφύγων της μικρασιατικής καταστροφής και η εγκατάσταση περισσότερων από 25.000 προσφύγων μετασχημάτισε τον οικισμένο χώρο σε μια ατέλειωτη παραγκούπολη.

 «Ιστορικός περίπατος στην πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας» - Κυριακή 7 Ιουνίου 11.00

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και η ραδιοφωνική εκπομπή H Ιστορία στο Κόκκινο (Κόκκινο 105.5) οργανώνουν την Κυριακή 7 Ιουνίου στις 11 το πρωί, ιστορικό περίπατο στην πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας. Σημείο συνάντησης: Υδατόπυργος Εταιρείας Λιπασμάτων (Γρ. Λαμπράκη και Εθνικής Αντιστάσεως). Ώρα: 11.00.

Αναλυτικό πρόγραμμα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)