to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δράμα: Το τέταρτο κύμα θα μας βρει τραγικά απροετοίμαστους

Τι έμαθε από την τραγωδία η κυβέρνηση; Πόσο ενίσχυσε σε ανθρώπινο δυναμικό το Νοσοκομείο Δράμας;


Η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα και από τις μέχρι τώρα ραγδαίες εξελίξεις στο επίπεδο των κρουσμάτων φαίνεται να μπαίνουμε σε ένα τέταρτο κύμα πανδημίας.

Θα περιγράψω το πόσο καλά προετοιμάστηκε η κυβέρνηση για αυτή την εξέλιξη δίνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση του Νοσοκομείου Δράμας. Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο μια και ο νομός Δράμας δοκιμάστηκε σκληρά και θρήνησε εκατοντάδες νεκρούς από το προηγούμενο πέρασμα της πανδημίας. Από τον Νοέμβρη της προηγούμενης χρονιάς μέχρι και τον περασμένο Φλεβάρη στο νομό Δράμας θρηνήσαμε πάνω από 350 συνανθρώπους μας που έχασαν την ζωή τους από τον Covid-19.

Τι έμαθε από αυτήν την τραγωδία η κυβέρνηση; Πόσο ενίσχυσε σε ανθρώπινο δυναμικό το Νοσοκομείο Δράμας;

Ας δούμε τη σημερινή εικόνα στις βασικές κλινικές του νοσοκομείου Δράμας:

H Παθολογική Κλινική έχει 3 ειδικούς γιατρούς και νοσηλεύει σε καθημερινή βάση 45 με 50 ασθενείς. Επειδή η κατάσταση είναι τραγική λόγω της έλλειψης ειδικών γιατρών η 4η ΥΠΕ βρήκε τον γνωστό τρόπο να διαχειριστεί την κατάσταση με μπαλώματα. Μετακινεί (απόφαση 5/7/21 αρ. πρωτ. 27243) για τον μήνα Ιούλιο 7 παθολόγους επικουρικούς γιατρούς από το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για να καλύψουν πρωινές βάρδιες και κάποιες εφημερίες. Και μετά τι;

Η ΜΕΘ έχει 12 αναπτυγμένα κρεβάτια με 4 γιατρούς στη δύναμη της και σε καθημερινή βάση νοσηλεύει 6 με 7 ασθενείς καθώς εξυπηρετεί και νοσοκομεία των γειτονικών νομών. Την περίοδο που είχε έξαρση η πανδημία η ΜΕΘ ήταν πλήρης συνεχώς.

Η Καρδιολογική Κλινική έχει 5 ειδικούς γιατρούς και 2 επικουρικούς και νοσηλεύει σε ημερήσια βάση 25 περίπου ασθενείς.

Η Ορθοπεδική Κλινική έχει 5 ειδικούς γιατρούς αλλά έχει την ιδιαιτερότητα στην κλινική της να νοσηλεύονται και ασθενείς από την ΩΡΛ, την Ουρολογική Κλινική και μερικές φορές και από την Παθολογική Κλινική. Ο αριθμός των ασθενών σε ημερήσια βάση είναι 20 με 22.
ΩΡΛ και Ουρολογική Κλινική δυστυχώς λόγω επικείμενων αποχωρήσεων γιατρών απειλούνται με οριστικό κλείσιμο.

Φυσικά ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει το νοσοκομείο είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων καθώς αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο υπηρετούν 3 αναισθησιολόγοι κάτι που προφανώς δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των χειρουργείων. Στη Χειρουργική Κλινική αυτή τη στιγμή υπηρετούν 5 ειδικοί γιατροί και οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 25 με 30 σε καθημερινή βάση.

Τέλος στο τμήμα Covid νοσηλεύονται τα ύποπτα εμπύρετα περιστατικά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και σε καθημερινή βάση είναι 6 με 7 ασθενείς.
Σε αδρές γραμμές, λοιπόν, φαίνεται πως η εικόνα του Νοσοκομείου είναι εξαιρετικά αδύναμη ενόψει μάλιστα και του επερχόμενου τέταρτου κύματος της πανδημίας. Το υγειονομικό προσωπικό στο σύνολο του έρχεται μέσα από ένα επίπονο προηγούμενο διάστημα, καθώς το Νοσοκομείο σήκωσε όλο το βάρος της μεγάλης έξαρση του τρίτου κύματος που χτύπησε την Δράμα τον περσινό Νοέμβρη. Και η κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας, η 4η ΥΠΕ τι ακριβώς κάνουν για να στηρίξουν τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο της Δράμας έτσι να μπορέσουν να ανταπεξέρθουν στο νέο κύμα της πανδημίας;

Να σας πω τι κάνουν.

Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Δράμα στo πλαίσιo της 108ης επετείου της απελευθέρωσής της. Στις ώρες που βρέθηκε στην πόλη ο πρωθυπουργός δεν βρήκε τον ελάχιστο χρόνο να συναντήσει τη διοίκηση του νοσοκομείου, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου.

Κανέναν και καμία!

Ίσως δεν πρόλαβε από τις υποχρεώσεις που είχε για φωτογραφήσεις σε καφετέριες της πόλης. Ίσως δεν πέρασε από το μυαλό του ότι είναι τουλάχιστον ηθική του υποχρέωση να ευχαριστήσει και να στηρίξει τους ανθρώπους που πάσχισαν, αρρώστησαν, έχασαν την ζωή τους για να σώσουν τις ζωές των Δραμινών πολιτών. Προσωπικά δεν περίμενα κάτι καλύτερο από αυτόν τον πρωθυπουργό. Δεν περίμενα τίποτα μάλλον από έναν άνθρωπο που δηλώνει σε συνέντευξη του την προηγούμενη Κυριακή πως «έχουμε περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία απ’ όσα χρειαζόμαστε»!

Μετά από τούτη τη μεγάλη καταστροφή ο πρωθυπουργός δηλώνει πως το Νοσοκομείο μας δεν είναι απαραίτητο για την περιοχή. Και πως να μην το κάνει εξάλλου. 43,9% πήρε στις τελευταίες εκλογές η ΝΔ στην περιφερειακή ενότητα Δράμας. Δεδομένους μας έχει. Η υγεία των πολιτών τον ενδιαφέρει μόνο την Κυριακή των εκλογών που θα τον ψηφίσουν. Οι πολίτες του είναι απαραίτητοι μόνο ως ψηφοφόροι του. Για τα υπόλοιπα ας μεριμνήσουν οι ίδιοι μόνοι τους.

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά οι ιδεολογικές εμμονές και η διαχειριστική ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των πολιτών. Ούτως ή άλλως σύμφωνα με το αφήγημα της κυβέρνησης περί ατομικής ευθύνης έφταιξαν, φταίνε και θα φταίνε για πάντα οι πολίτες και ποτέ η ίδια η κυβέρνηση.

Οι πολιτικές που υπηρετεί ο Μητσοτάκης είναι αυτές που αποθεώνουν τον ατομικό ανταγωνισμό με κάθε μέσο και απαξιώνουν τη συλλογική αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων σε κάθε ευκαιρία. Ακόμα και για τους εμβολιασμούς ο κοινωνικός αυτοματισμός είναι το μόνιμο καταφύγιο αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε να πείσει για τη συλλογική προσπάθεια ως λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τώρα θεωρεί πως ο ατομικός στιγματισμός και η τιμωρία θα ωθήσει τον κόσμο να εμβολιαστεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)