to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 18.11.2012

Πολιτική

Δ.Παπαδημούλης: Δεν θα γίνουμε κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Real News” και στη δημοσιογράφο Μ.Ζαφειριάδου παραχώρησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης:


44 δις ευρώ. Δεν είναι επιτυχία της κυβέρνησης; Γιατί το βλέπετε με μεμψιμοιρία, με αποτέλεσμα κάποιοι να μπορούν να λένε ότι θα χαιρόσασταν αν δεν παίρναμε τη δόση;

Είναι αλήθειες και όχι μεμψιμοιρία. Πρόκειται για δάνειο, όχι για δώρο που έρχεται και με καθυστέρηση, ως τμήμα του μνημονίου. Τα Μνημόνια, τα μέτρα και οι όροι των δόσεων έχουν προκαλέσει καταστροφική ύφεση, άγρια ανεργία, έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων. Τα τελευταία μέτρα θα συνεχίσουν τον κατήφορο και το 2013. Όλοι το ομολογούν. Οι όροι που συνοδεύουν τις νέες δόσεις και τα κυβερνητικά μέτρα, μετατρέπουν τη χώρα σε μια οιονεί αποικία των δανειστών. Εμείς με σχέδιο διεκδικούμε να μπει τέλος στον κατήφορο που διαλύει την οικονομία και την κοινωνία.

Η δόση πάντως δε λύνει το πρόβλημα. Τι χρειάζεται για την μόνιμη αντιμετώπισή του κατά τη γνώμη σας;

Αυτό που προέχει είναι μια δίκαιη και βιώσιμη ρύθμιση του χρέους, με ένα γενναίο κούρεμα και του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας. To χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Το 2013 θα είναι 65% του ΑΕΠ πιο πάνω από ό,τι το 2009.  Η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος του δημόσιου χρέους είναι μια στρατηγική μυωπική και επιζήμια. H Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χρειάζονται ανάπτυξη. Και ανάπτυξη δίχως επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, δεν μπορεί να υπάρξει. Εμείς, κόντρα στην καταστροφική πολιτική της κ. Μέρκελ, διεκδικούμε μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος, με διαγραφή μεγάλου μέρους του και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, αναπτυξιακές πολιτικές στήριξης της εργασίας, προστασία του κοινωνικού κράτους, στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων. Ταυτόχρονα απαιτούνται ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό και την αποκομματικοποίηση της διοίκησης, τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποδοτικού φορολογικού συστήματος,  την αναπτυξιακή αξιοποίηση των πόρων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

Το ΚΚΕ βλέπει εκλογές την άνοιξη. Συμφωνείτε; Και μήπως η δόση είναι μία αφορμή να προσφύγει ο κ.Σαμαράς στις κάλπες;

Δεν το αποκλείω. Το Μνημόνιο «τρώει», εκτός των άλλων, και τα παιδιά του. Ούτε ο κ. Σαμαράς μιλά πια για κυβέρνηση τετραετίας. Εμείς ζητήσαμε εκλογές για να μπει ένα φρένο στον κατήφορο και εντείνουμε την προετοιμασία μας σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η κυβέρνηση έχει λίγο λάδι στο καντήλι της.

Ένας ανασχηματισμός όμως δεν θα σηματοδοτήσει νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση; Δεν θα αυξήσει τη διάρκεια ζωής της;

Το κύριο μειονέκτημα της κυβέρνησης είναι η πολιτική της και όχι η σύνθεσή της. Η  γρήγορη κυβερνητική φθορά και οι κοινοβουλευτικές απώλειες των τριών εταίρων, τους δένουν πιο πολύ μεταξύ τους αλλά και περιορίζουν ασφυκτικά τα περιθώρια των όποιων αλλαγών. Το πρόσκαιρο «λίφτινγκ» ενός ανασχηματισμού και η συζητούμενη ενεργότερη εμπλοκή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να τους βοηθήσουν.
 
Όταν γίνουν εκλογές και με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία μοιάζει με μακρινό όνειρο, με ποιες δυνάμεις θα συνεργαζόσασταν; Ανεξάρτητους Έλληνες ή ΚΚΕ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πέντε μήνες μετά τις εκλογές, είναι σε όλες τις δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις πρώτη δύναμη και με διευρυνόμενη την παράσταση νίκης. Εμείς θα επιδιώξουμε στις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, τη μεγαλύτερη δυνατή δύναμη. Με γνώμονα την εντολή του λαού και τη λαϊκή ψήφο, το πρόγραμμά μας και την ανάγκη για αξιόπιστα πρόσωπα στο τιμόνι της χώρας, θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε.

Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν ήδη τον Αλέξη Τσίπρα για δεξιά στροφή και του ζητούν να αλλάξει πολιτική στον δρόμο προς το συνέδριο. Να το κάνει;

Δεν κάνουμε, ούτε μας χρειάζεται καμιά στροφή, δεξιά ή αριστερή. Βαδίζουμε σταθερά μπροστά με την πολιτική, το πρόγραμμα και την ηγεσία που μας πήγε από το 4% στο 27%.  Πάνω σε αυτά πατάμε και συνεχίζουμε. Οι πολίτες ζητούν από εμάς συνέπεια λόγων και έργων, συλλογικότητα και συνοχή, διαρκή βελτίωση και πρωτοβουλίες σε επαφή με την κοινωνία. Με μαχητικό αλλά και πειστικό αντιπολιτευτικό λόγο, όλο και πιο συγκεκριμένο εναλλακτικό πρόγραμμα.

Κλείσατε την «πόρτα» της Κουμουνδούρου για τον Μίμη Ανδρουλάκη. Γιατί, κ. Παπαδημούλη; Δεν καταψήφισε τον προϋπολογισμό; Δεν λέει καλά λόγια για τον ΣΥΡΙΖΑ;
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν έχει κανένα απολύτως λόγο και συμφέρον να γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Αυτό που μας ζητούν οι πολίτες που στρέφονται στο ΣΥΡΙΖΑ, εγκαταλείποντας μαζικά το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ, είναι να βάλουμε ένα φρένο στον κατήφορο, να χτίσουμε με ειλικρίνεια και συνέπεια κάτι καινούριο, αποτελεσματικό, έντιμο και δίκαιο.

Τελευταία ακούγονται και τα ονόματα του Χρήστου Παπουτσή ή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Τελικά, ποια στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ;

Ακούγονται πολλά, συχνά ανυπόστατα, ορισμένες φορές εκ του πονηρού. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με γνώμονα πρόγραμμα και αξιόπιστα πρόσωπα διεκδικεί μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που θα αντιστρέψει τη σημερινή κατάσταση και θα οδηγήσει τη χώρα στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο από την κρίση. Εξετάζουμε κατά περίπτωση κάθε αίτημα για συμπόρευση, που υποβάλλεται ή πιθανότατα θα υποβληθεί. Προφανώς αποκλείεται κάθε συνεργασία με όσους είχαν κυρίαρχο ρόλο στις διαδικασίες που επέβαλαν στη χώρα τα τρία μνημόνια Αυτό που προέχει στην παρούσα φάση είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και όχι οι μετεγγραφές. Όταν πάρουμε τις όποιες συλλογικές αποφάσεις, θα τις ανακοινώσουμε εμείς, στο φως της ημέρας.
tags: ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)