to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:44 | 05.07.2019

Πολιτική

«Δούρειος Ίππος του Τραμπ» η Ν.Δ., γράφει το Politico

Στο στόχαστρο του διεθνούς Τύπου η εθνικιστική στροφή, η "επιστροφή του κατεστημένου", το αναξιόπιστο πρόγραμμα


Ο τίτλος που επέλεξε το «Politico», ο ισχυρός ευρωπαϊκός ιστότοπος που φιλοδοξεί να βάζει την ατζέντα στην ευρωπαϊκή πολιτική, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει των εκλογών της Κυριακής ήταν... σέξι: “Ο Δούρειος Ίππος του Τραμπ στην Ελλάδα”.

Όχι, το «Politico» δεν κατηγορεί τον Μητσοτάκη ως “νέα Δεξιά”, ούτε ως “λαϊκιστή”. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι είναι “ο ολοκληρωτικά δυτικός φιλελεύθερος”, καθώς “έτσι έχει ανατραφεί”. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι “ο ηγέτης της Ν.Δ. μπορεί να είναι ένας μετριοπαθής κεντρώος, ωστόσο το υπόλοιπο κόμμα μόνο αυτό δεν είναι”. Και ότι η ελληνική Κεντροδεξιά έχει στρίψει δεξιά σε όλα τα πεδία, με κορυφαία την αντίθεση της Ν.Δ. στις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ στα δικαιώματα και τα εθνικά θέματα.

“Ο Μητσοτάκης έγινε το αποδεκτό πρόσωπο ενός κόμματος που περιλαμβάνει στελέχη της σκληροπυρηνικής Δεξιάς, που έχουν ενισχυθεί επιπλέον από την παγκόσμια επιτυχία της Δεξιάς - παντού από την Ουγγαρία ώς τις ΗΠΑ” υποστηρίζει το «Politico» και καταλήγει: “Η Ν.Δ., ευρέως δεξιό κόμμα, περιελάμβανε πάντα ακραία εθνικιστικά στοιχεία. Εξαιτίας της ελληνικής κρίσης, αυτά εδραίωσαν τη θέση τους στο κόμμα. Τώρα -παρά τον κεντρώο ηγέτη της Ν.Δ.- αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας. Η Ελλάδα κατευθύνεται ενδεχομένως σε μεγαλύτερη αστάθεια”.

Η «Wall Street Journal», πάλι, δεν ασχολείται με τις ακροδεξιές... τάσεις στη Ν.Δ., αλλά με τη διαφαινόμενη “επιστροφή του κατεστημένου” στη χώρα. Και εκφράζει επιφυλάξεις για το οικονομικό πρόγραμμα του Μητσοτάκη, εφόσον αναλάβει την κυβέρνηση:

“Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε να ξεκινήσει τη μείωση των φόρων από το 2020, υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές, καθώς οι μειώσεις θα καλυφθούν από τον διπλασιασμό της ανάπτυξης στο 4%. Υποστήριξε ακόμη ότι οι εταίροι, πεπεισμένοι από μια “ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση”, θα επιτρέψουν στην Αθήνα να φέρνει μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα από συμφωνηθέντα.

Ωστόσο, το Βερολίνο και άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν αποδέχονται τα επιχειρήματα των Ελλήνων συντηρητικών ότι οι μειώσεις φόρων θα βοηθήσουν την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της”.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)