to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Δουλίτσες» στην πανδημία

Την ώρα που η κυβέρνηση σαλπίζει εθνικά προσκλητήρια με χειροκροτήματα, συγκινητικές αναρτήσεις και F16, οι φωνές για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού και τις ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δυναμώνουν ολοένα και περισσότερο.


Κι ενώ ούτε οι ελλείψεις σε προσωπικό, κλίνες και μέσα προστασίας δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται, έγιναν οι πρώτες εξαγγελίες που μυρίζουν μπίζνα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.

Η μία μπίζνα είναι η επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ από την κυβέρνηση. Παρ' όλο που η επίταξη γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το ύψος της αποζημίωσης είναι εξοργιστικά υψηλό. Το Δημόσιο επιβαρύνεται με τεράστια ποσά την ώρα που από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ λείπουν τα στοιχειώδη.

Η δεύτερη μπίζνα είναι τα τεστ. Τόσες μέρες η κοινωνία βοά ότι τεστ δεν υπάρχουν ούτε καν για το υγειονομικό προσωπικό. Τώρα μαθαίνουμε ότι τεστ θα υπάρξουν, αλλά θα τα διαχειριστεί μια ιδιωτική εταιρεία. Κι αυτό παρ' όλο που το δημόσιο σύστημα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες.

Είναι εντυπωσιακή η ψυχραιμία με την οποία η κυβέρνηση, την ώρα που καλεί την κοινωνία σε ενωμένη και αποφασιστική στάση, έχει την ψυχραιμία να κλείνει «δουλίτσες» - κελεπούρια με ιδιώτες. Και δεν είναι οι μόνες. Και οι μισοί μισθοί, και η εκ περιτροπής εργασία, και η αναβολή του δώρου του Πάσχα δουλίτσες είναι. Που αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για κοινωνική οπισθοδρόμηση.

Άλλωστε, τους θυμόμαστε από το 2010 - 2014. Οι ίδιοι άνθρωποι είναι. Και τότε «δουλίτσες» έκαναν και έλεγαν ότι βγάζουν τη χώρα από την κρίση.

Το να έχουν αλλάξει έκτοτε στάση απέναντι στο δημόσιο συμφέρον και τους επιχειρηματίες θα ήταν απίθανο...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)