to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:02 | 18.03.2020

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Δώστε εργαλεία και υλικά στους φαρμακοποιούς, μόνο εκεί έχει πρόσβαση ο πολίτης» (ηχητικό)

Το μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές μίλησε Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο και συνέστησε στους πολίτες να μην κάνουν πειραματισμούς, για οποιαδήποτε απορία υγειονομικού ή φαρμακευτικού ενδιαφέροντος να ρωτάει τον φαρμακοποιό τους


Με τα νοσοκομεία κλειστά πλην βαρέων περιστατικών, το μόνο υγειονομικό προσωπικό προσβάσιμο στον πολίτη είναι οι φαρμακοποιοί, κάνω έκκληση κατά προτεραιότητα να φροντίσει η κυβέρνηση να έχουν τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους, είπε το μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Συνέστησε επίσης στους πολίτες να μην κάνουν πειραματισμούς, για οποιαδήποτε απορία υγειονομικού ή φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, να ρωτάει τον φαρμακοποιό τους, είναι επιστήμονας Υγείας ανώτατης εκπαίδευσης, έχει γνώσεις και κατάρτιση, ξέρει να καθοδηγήσει».

Οι ελλείψεις σε είδη όπως μάσκες και αντισηπτικά «υπάρχουν και είναι σοβαρότατες, από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η κρίση με τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε ο κ. Δαγρές, διευκρινίζοντας ότι «η παραγωγή και η διάθεση, η τροφοδοσία δηλαδή του πληθυσμού με φάρμακα, αρχικώς, δεν έχει επηρεαστεί», αλλά για «μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα, οινόπνευμα, τα άλλα προστατευτικά, έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό μεν, γίνεται συνεχής τροφοδοσία αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν προλαβαίνουν να καλύψουν την τεράστια ζήτηση». Μάλιστα, αυτό παρά την προσθήκη προϊόντων που παρασκευάζουν φαρμακοποιοί, όπως αντισηπτικά υπό τις οδηγίες και συνταγές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε το μεγάλο χάσμα προσφοράς και ζήτησης, αλλά ναι, υπάρχει» έλλειψη, συνέχισε ο κ. Δαγρές, συστήνοντας στους πολίτες «να ρωτούν συνέχεια, καθώς ο κύριος όγκος αυτών των προϊόντων σχεδόν αποκλειστικά πηγαίνει στα φαρμακεία ... να είναι ψύχραιμοι, να δείχνουν υπομονή. Δεν φταίνε οι φαρμακοποιοί γι` αυτό που γίνεται, δεν έχουν καμία ευθύνη. Η παραγωγή δεν μπορεί ούτε διεθνώς ούτε εγχωρίως να απαντήσει στην τεράστια ζήτηση».

Το μέτρο της χρήσης αυτών των προϊόντων, όπως τα αντισηπτικά, δεν μπορεί να οριστεί σαφώς, σημείωσε ο ίδιος, αλλά «έναν ιό τόσο μεταδοτικό (με πολύ μικρή ευτυχώς θνησιμότητα) δεν θα τον σταματήσουν ούτε οι μάσκες ούτε τίποτα. Κάποιοι πολλοί θα νοσήσουν. Υπάρχουν πολλές κοινές ασθένειες που εδώ και δεκαετίες έχουμε μάθει να συμβιώνουμε μαζί τους, εξίσου μεταδοτικές. Συνεπώς, ο κόσμος καλά κάνει και προσέχει, αλλά μην έχει την αυταπάτη ότι κάνοντας όλα αυτά έχει γλιτώσει, όπως και ότι αν εκτεθεί σε κάτι σίγουρα κινδυνεύει ... τα πράγματα είναι σε μία "γκρίζα" ζώνη».

Διευκρίνισε μάλιστα ότι «η μάσκα είναι ένα πολύ φτωχό μέσο προστασίας, καλύτερο από το τίποτα, αλλά δεν λέει πολλά, ο ιός μπορεί να μπει και από τα μάτια. Η οδηγία είναι μάσκα να φορούν μόνο αυτοί που έχουν ασθενήσει ήδη, άνθρωποι που φροντίζουν άτομα ευπαθών ομάδων και το υγειονομικό προσωπικό, όπως εμείς οι φαρμακοποιοί».

Για τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη περί επάρκειας στην αγορά τις επόμενες ημέρες, ο κ. Δαγρές σημείωσε ότι «ελπίζω να ισχύει ... στα φαρμακεία αυτή την στιγμή είναι το μοναδικό εναπομείναν υγειονομικό προσωπικό της χώρας που έχει απομείνει προσβάσιμο για όλο τον πληθυσμό. Τα νοσοκομεία και οι γιατροί δεν είναι προσβάσιμα σε όλο τον πληθυσμό. Έχει βγει οδηγία, ότι πλην βαριών περιστατικών είναι κλειστά. Μόνοι μας έχουμε μείνει να περιθάλψουμε, να προσφέρουμε υγειονομική φροντίδα στον κόσμο στην Ελλάδα, οι φαρμακοποιοί στα φαρμακεία».

«Από τις αναφορές που παίρνουμε από όλη την Ελλάδα, ο κόσμος συμπεριφέρεται πάρα πολύ καλά, πολύ πειθαρχημένα, πολύ ώριμα. Πρέπει όμως ο κόσμος να θυμάται επίσης να μην κάνει πειραματισμούς μόνος του, σε τίποτα. Να μην ακούει το διαδίκτυο, την κουνιάδα ... όταν έχει οποιαδήποτε απορία που αφορά την υγεία του, υγειονομικού ή φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, θα ρωτάει τον φαρμακοποιό του. Είναι επιστήμονας Υγείας ανώτατης εκπαίδευσης, έχει γνώσεις και κατάρτιση, ξέρει να καθοδηγήσει», είπε καταλήγοντας ο κ. Δαγρές.

«Πρέπει λοιπόν να φροντίσει η κυβέρνηση και η Πολιτεία να δώσει τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία, ώστε τα φαρμακεία να κάνουν την δουλειά τους. Κατά προτεραιότητα, να έχουν όλα τα υλικά που χρειάζεται ο κόσμος, μάσκες, αντισηπτικά ... να ρυθμιστεί η αγορά, να μην έχουμε πρόβλημα στην τροφοδοσία με φάρμακα. Να έχουμε τα εργαλεία να δουλέψουμε. Μετά από εμάς, δεν υπάρχει κάποιος άλλος να φροντίσει τον κόσμο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)