to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 29.12.2012

Κοινωνία

«Δώσαμε τα λεφτά, τώρα απολύστε 2.500 υπαλλήλους»

Οι ευχές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) είχαν και την υπενθύμιση για τη δέσμευση του Μνημονίου για διαθεσιμότητα 2.500 και πλέον υπαλλήλων στους δήμους της χώρας.




 Εμείς σας δώσαμε τα λεφτά, εσείς τώρα θα πρέπει να κάνετε τις απολύσεις. Το μήνυμα του Χρήστου Σταϊκούρα προς τον Κώστα Ασκούνη είναι σαφές.

Οι θερμές χριστουγεννιάτικες ευχές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών για τα χρόνια πολλά προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) συνοδεύτηκαν από την υπενθύμιση για τη δέσμευση του Μνημονίου που παραμένει σε εκκρεμότητα, η οποία έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα 2.500 και πλέον υπαλλήλων που εργάζονται στους δήμους και τις -ελάχιστες πλέον- κοινότητες της χώρας.

 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, τρεις ημέρες πριν από τη λήξη της χρονιάς αναμένει ακόμη τα στοιχεία με τον αριθμό των υπαλλήλων που… περισσεύουν από κάθε δήμο της χώρας, μετά την απόφαση των δημάρχων να μην υπογράψουν καμία από τις διαπιστωτικές πράξεις που προβλέπει το μέτρο της διαθεσιμότητας δεδομένου και των πρωτόδικων προσωρινών διαταγών περί αντισυνταγματικότητας.

 

Οι δήμοι, σύμφωνα με την ευχετήρια επιστολή του αναπληρωτή υπουργού, «οφείλουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και με πρόσφατη υπουργική απόφαση, να επιδείξουν δημοσιονομική προσαρμογή και πειθαρχία».

 

Η συμφωνία που έχει κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα προβλέπει τη διαθεσιμότητα 2.500 εργαζομένων μέχρι το τέλος του χρόνου και 25.000 εντός του 2013 ή συνολικά 150.000 μέχρι το 2016, οπότε και λήγει το Μνημόνιο.

 

Οι υπάλληλοι που θα τεθούν σε αυτό το καθεστώς θα αμείβονται με το 75% των αποδοχών τους για ένα χρόνο κι εφόσον σε αυτό το διάστημα δεν μετακινηθούν σε άλλη θέση, τότε θα απολύονται.

 

Η κυβέρνηση επιχείρησε να εφαρμόσει το μέτρο από τους ΟΤΑ, κάτι που δεν κατέστη εφικτό εξαιτίας των οξύτατων αντιδράσεων που προκάλεσε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

 

Λόγω της πίεσης του χρόνου και του νέου ελέγχου που επίκειται από την τρόικα για τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ του Ιανουαρίου, ο Χρήστος Σταϊκούρας επανήλθε επί του θέματος.

 

Φρόντισε όμως πρώτα να «γλυκάνει» τους τοπικούς άρχοντες. Πιο συγκεκριμένα τη Δευτέρα, παραμονή Χριστουγέννων, αποδεσμεύτηκε ένα ποσό 255 εκατ. ευρώ που κατευθύνθηκε στους λογαριασμούς των δήμων προκειμένου να πληρώσουν μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών τους.

 http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2012/12/STAIKOYRAS.jpg


Επιπλέον χθες μεταβιβάστηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και η τελευταία δόση των 109 εκατ. ευρώ που εκκρεμούσε από την πλευρά του Δημοσίου. Κατατέθηκαν δε και άλλα 199 εκατ. ευρώ, που αφορούν επενδυτικές δαπάνες των δήμων.

 

Από το νέος έτος οι δήμοι θα παίρνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό 240,153 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα μέχρι τον Ιούνιο, με το ποσό της μηνιαίας επιχορήγησης να περιορίζεται στα 188 εκατ. ευρώ από τον Ιούλιο και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013. Αρκεί βέβαια οι δήμοι, όπως και οι άλλοι φορείς, να ευθυγραμμιστούν με τη λιτότητα των δαπανών του Μνημονίου και να μη σημειώσουν αποκλίσεις μεγαλύτερες του 10%.

 

Τότε το «ψαλίδι» στις επιχορηγήσεις θα είναι άμεσο κι εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση, η συνέχεια έπεται με καθεστώς Επιτροπείας. Ειδικά για τις ΔΕΚΟ οι μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους θα οδηγούν σε απομάκρυνση των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.


Πηγή: Eφημερίδα των Συντακτών, 28/12/2012

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)