to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:15 | 26.03.2021

Οικονομία

Δώρο Πάσχα: Αισθητά μειωμένο για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή - Σύντομα οι ανακοινώσεις

Μειωμένο θα είναι το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή και έχουν μισθό μεγαλύτερο των 534 ευρώ, μέτρο που προβληματίζει χιλιάδες εργαζομένους σε κρίσιμους κλάδους που θα δούνε το προσδοκώμενο εισόδημα τους να μειώνεται περισσότερο


Δυσάρεστη είδηση σχετικά με την καταβολή του δώρου Πάσχα φέτος για περισότερους από 500.000 εργαζομένους οι οποίοι θα δουν στον λογαριασμό τους να μπαίνουν λιγότερα χρήματα και στο δώρο του Πάσχα.

Τι προβλέπει ο νόμος

Το δώρο Πάσχα αντιστοιχεί στο διάστημα εργασίας από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 30 Απριλίου και σύμφωνα με το νόμο καταβάλλεται έως τις 28 Απριλίου, την Μεγάλη Τετάρτη δηλαδή. Όσοι αμείβονται με μισθό δικαιούνται το 50% στο δώρο, ενώ όσοι είναι με ημερομίσθιο λαμβάνουν ποσό ίσο με 15 ημερομίσθια.

Μειώσεις στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή ωστόσο αναστολή θα συναντήσουν μια διαφορετική κατάσταση. Συγκεκριμένα το νόμιμο 50%, δεν θα υπολογιστεί όλο σύμφωνα με το κανονικό τους μισθό. Αλλά για το διάστημα που βρίσκονται σε αναστολή, το ποσοστό θα υπολογιστεί με βάση το επίδομα των 534 ευρώ και μόνο για το διάστημα που εργάστηκαν θα θα υπολογιστεί με βάση τον κανονικό μισθό τους.

Απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις μιας και δεν εξετάζει την υποχρεωτικότητα της αναστολής λειτουργίας ολόκληρων τομέων της οικονομίας, το κόστος του λοκντάουν έτσι το επωμίζονται και οι εργαζόμενοι!

Παράδειγμα

– μισθωτός με μισθό 1.000 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 500 ευρώ.

Αν είναι εργαζόμενος που βρίσκεται ακόμη σε αναστολή τουλάχιστον μέχρι τις 16 Μαρτίου 2021, περίπου 2,5 μήνες, τότε θα λάβει δώρο από τον εργοδότη 183 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό με βάση το την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ θα τα λάβει από το κράτος που θα είναι περίπου 162 ευρώ.

Σύνολο θα λάβει 345 ευρώ δώρο Πάσχα.

– μισθωτός με μισθό 800 ευρώ δικαιούται πλήρες δώρο 400 ευρώ.

Αν είναι εργαζόμενος σε αναστολή για ένα μήνα το διάστημα που υπολογίζεται το δώρο θα λάβει από τον εργοδότη περίπου 302 ευρώ και από το κράτος 64,8 ευρώ.

Σύνολο θα λάβει 366,8 ευρώ δώρο Πάσχα.

Το πλαίσιο κυρώσεων για τη μη καταβολή του επιδόματος 

Σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας που εκδόθηκε σε εκτέλεση του άρθρου 1 του Ν. 1082/80 (ΦΕΚ 250/Α780) καθορίζεται πάγια το σύστημα υπολογισμού του Δώρου εορτών Πάσχα, στην οποία προβλέπεται ότι:

Για την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, όπως έχει γίνει αυτό δεκτό πάγια από τη Νομολογία του Αρείου Πάγου, επισύρονται οι ποινικές κυρώσεις του ΑΝ. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8, παρ.1 του Ν. 2336/95.

Συνεπώς κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Πάσχα, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.

Τι ισχύει για όσους έχουν αποχωρήσει από την εργασία τους

Δώρο Πάσχα ανάλογο με το χρόνο που διήρκεσε η εργασιακή σχέση, δικαιούνται και οι μισθωτοί που έχουν ήδη αποχωρήσει από την εργασία τους κατά το χρόνο καταβολής αυτού, είτε γιατί απολύθηκαν από τον εργοδότη τους, είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς.

Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Εκκρεμεί η απόφαση

Δύο σενάρια υπάρχουν σχετικά με τον τρόπο καταβολής του επιδόματος με το ένα να έχει «κλειδώσει» και αναμένεται να επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα. 

  1. Το πρώτο αφορά πληρωμή ολόκληρου του επιδόμαστος από τον εργοδότη και και κατόπιν καταβολή σε εκείνον του μέρους που αφορά στην αναστολή από το κράτος
  2. Το δεύτερο δύο διακριτές πληρωμές στον εργαζόμενο, μία από τον εργοδότη για το ποσοστό που του αντιστοιχεί και μία από την πολιτεία.

Πληροφορίες λένε πως προκρίνεται το δεύτερο σενάριο.

Με την νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται, πατώντας ΕΔΩ.

Με πληροφορίες από: newmoney.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)