to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:23 | 01.12.2021

Πολιτική

Δώρα Αυγέρη στη Βουλής: Πού είναι οι συμβάσεις με τους κλινικάρχες;

«Νομοθετείτε για να γεμίζετε ιδιωτικές τσέπες, ενώ σταματάτε και τα έκτακτα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία. Πού είναι οι συμβάσεις με τους κλινικάρχες;» τόνισε κατά την ομιλία της η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Υγείας και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας


Αναλυτικά η ομιλία της:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κύριε Υπουργέ,

Δεν χρειαζόταν να κουραστεί ο συνάδελφος από την πλειοψηφία για να ανατρέξει στις δηλώσεις και τις αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του.

Θα αρκούσε απλά να διαβάσει τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού, του αρχηγού του, του  κυρίου Μητσοτάκη και τα αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του. Και μάλιστα πρόσφατα όλα αυτά, τον περασμένο Νοέμβριο.

Όπου ο κύριος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι ήταν κατά της υποχρεωτικότητας και είναι υπέρ της ενθάρρυνσης και της πειθούς.

Ότι έχει πιάσει ταβάνι αυτό το μέτρο της μερικής υποχρεωτικότητας που έχει εφαρμοστεί στον υγειονομικό χώρο και ότι δεν μπορείς  με εξαναγκασμούς να οδηγείς ανθρώπους στην απόφαση να κάνουν το εμβόλιο.

Σε αυτόν να απευθυνθείτε και να τον ρωτήσετε, εάν όλες αυτές τις συνεντεύξεις τις δίνει και τα κάνει όλα αυτά τα διαγγέλματα απλά και μόνο για να μαγνητοσκοπεί τα ψεύδη του και τις αυτοδιαψεύσεις του.

Είναι προφανές ότι το έγκλημα της κυβέρνησης είναι διαρκείας.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του της Υγείας –οι τωρινοί, οι πρώην, οι κανονικοί, οι σκιώδεις κι όποιοι τέλος πάντων είναι ή παριστάνουν τους υπουργούς μέσα στο επιτελικό χάος του Μαξίμου - συνεχίζουν σα να μην συμβαίνει τίποτα.

Συνεχίζουν να ψεύδονται και να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου, με το αντιεπιστημονικό ψευδοαφήγημα περί πανδημίας των ανεμβολίαστων. Έχουν αφήσει τα δημόσια νοσοκομεία και το προσωπικό τους στο έλεος της πανδημίας. Και συκοφαντούν εναλλάξ: τους γιατρούς τη μια, τους ασθενείς την άλλη. Πρώτα τους νέους, τώρα τους ανθρώπους άνω των 60 ετών. Όπως βολεύει κάθε φορά την κυβερνητική προπαγάνδα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ - που τάχα ξέρει από πόλεμο και μάλιστα και εκτός ελληνικών συνόρων- έχει αφήσει την πανδημία να καλπάζει εντός, ενώ έχει βάλει φράχτες μέσα στην ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση της ΝΔ διχάζει, φτωχαίνει και τιμωρεί τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτή την χώρα. Είναι μια κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο τον λαό της. Είναι μια κυβέρνηση απάνθρωπη.

Και αυτή την  απανθρωπιά έρχεστε να την νομοθετήσετε- αυτή την συνταγματικά και επιστημονικά αμφισβητούμενη υποχρεωτικότητα- με μια τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Χωρίς να ακούτε καν τις ενστάσεις και των επιστημόνων και των συνταγματολόγων. Και αυτή η απανθρωπιά σας κοστολογείται πλέον με 100 ευρώ το κεφάλι. Είστε τόσο κυνικοί κι τόσο επικίνδυνοι.

Εν μέσω της πλέον επικίνδυνης έξαρσης της πανδημίας, με εξαντλημένο το υγειονομικό προσωπικό, υποστελεχωμένες τις δομές και τις υγειονομικές υπηρεσίες στο κόκκινο, η κυβέρνηση δεν προχωρά σε καμία μα καμία ουσιαστική νομοθετική παρέμβαση που να θυμίζει στο ελάχιστο πολιτική για την προστασία της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος.

Αντιθέτως, επιλέγει με τον πιο προκλητικό τρόπο να κάνει πολιτική για τις ιδιωτικές τσέπες. Αυτή τη φορά ιδιωτικοποιώντας το σύστημα προμηθειών υγείας. Έχουν προηγηθεί, βεβαίως κύριε Υπουργέ, κι άλλα επεισόδια στο ίδιο έργο.

Με δική σας υπουργική εντολή- υπογραφή για την ακρίβεια της αναπληρώτριάς σας- δώσατε εντολή για την αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, θέτοντας σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές, γεμίζοντας αγωνία τους ασθενείς και οικογένειες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να πάνε σε ιδιωτική κλινική. 

Ενώ μόλις τη Δευτέρα, την περασμένη Δευτέρα, προχθές,  δημοσιοποιήθηκε νέο έγγραφο-αυτή τη φορά του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης- για την αναστολή και των έκτακτων χειρουργείων λόγω αδυναμίας κάλυψης τους από αναισθησιολόγους. Με το έγγραφο αυτό απλά «αναβάλλονται» όλα τα έκτακτα χειρουργεία, όπως αναφέρετε χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο έγγραφο, θα αναβάλλονται «μέχρι είτε να υφεθεί η ένταση της πανδημίας (…), είτε να έλθει επιπλέον προσωπικό».

Και εδώ δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς. Κάνατε πίσω στο θέμα της αναστολής των έκτακτων χειρουργείων μετά το κύμα των διαμαρτυριών που έχει ξεσπάσει ή εξακολουθείτε να προκρίνετε αυτήν την απάνθρωπη πολιτική;

Γιατί, σε ένα άλλο επίσημο έγγραφο, αυτό του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, δίνονται σαφείς οδηγίες για ασθενείς - που δεν νοσούν από COVID 19- να διακομίζονται από τα δημόσια νοσοκομεία σε ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα αμείβονται με ζεστό καθαρό δημόσιο χρήμα.

Επανειλημμένως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά να κατατεθούν στη Βουλή οι συμβάσεις που έχει συνάψει η κυβέρνηση με τους κλινικάρχες. Επιδεικτικά απαξιώνετε το αίτημά μας εδώ και πολλούς μήνες. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι που κάνετε και που δεν γίνεται κρυφά και αδιαφανώς από πλευράς σας. Και εδώ θα ήθελα να επαναφέρω το αίτημα. Που είναι οι συμβάσεις, οι συμφωνίες όπως λέτε, του Υπουργείου με τις ιδιωτικές κλινικές;

Και για να μην κουράζεστε, θα σας έλεγα να ξεκινήσετε από τα παράδειγμα της Θεσσαλονίκης.

Πού είναι αναρτημένες αυτές οι συμβάσεις κύριε Πλεύρη; Να τις βρούμε και εμείς γιατί τις αναζητούμε και δεν τις βρίσκουμε. Και αν δεν θέλετε να καθυστερήσουμε, ευχαρίστως να σας ακούσουμε εδώ. Θα τις καταθέσετε εδώ; Πείτε μας.

Δεν θέλω να σταθώ στο ζήτημα τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της Αρχής Προμηθειών Υγείας.

Απλά θα ήθελα να σας ρωτήσω για ποιο λόγο το υποβαθμίσατε αυτό το σύστημα και απαξιώσατε την ΕΚΑΠΥ με την υπάρχουσα δομή του, ώστε επί δύο χρόνια να μην προκηρύξει έναν κεντρικό διαγωνισμό λ.χ. για την προμήθεια μέσων προστασίας κατά της πανδημίας; Και εδώ μάλλον θα προτιμούσατε τις αλλεπάλληλες απευθείας αναθέσεις. Μάλλον προτιμούσατε τις ανεξέλεγκτες και τις ανέλεγκτες δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες στον χώρο της υγείας. Όλα, βέβαια, με το πρόσχημα της πανδημίας.

Παντού, σε κάθε φορέα του Υπουργείου, η ίδια κατάσταση. Θα σας φέρω ένα άλλο  παράδειγμα. Εδώ και τόσους μήνες, τόσο ο προκάτοχός σας ο κύριος Κικίλιας, όσο και εσείς ο ίδιος, δεν μας απαντήσατε  στο ερώτημα το κοινοβουλευτικό που σας έχουμε υποβάλει για το ποια είναι η κατάσταση στον ΙΦΕΤ. Είχαμε κάνει ερώτηση. Μήπως  μπορείτε να μας απαντήσετε εσείς και να απαντήσετε και στα δημοσίευμα της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; Που λέει ότι κάνουν πάρτι στο ΙΦΕΤ με εξαγωγές φαρμάκων, τα οποία δεν υπάρχουν στην χώρα μας και εισάγονται  προκειμένου να χορηγηθούν σε ασθενείς με σπάνιες παθήσεις.  Ισχύουν ή όχι όλα αυτά κύριε Πλεύρη; Απαντήστε τι σκοπεύετε να κάνετε;  Μετατρέψατε και το ΙΦΕΤ σε μια μικρογραφία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το σκάνδαλο της NOVARTIS επαναλαμβάνεται με τους ίδιους ή με νέους πρωταγωνιστές.

Είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζετε κάθε δράση σας στο πρόσκαιρο ιδιωτικό και μικροκομματικό συμφέρον, επιδιώκετε μια επικοινωνιακή υπερπροβολή και παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης για τα πάντα. 

Ακόμη και στην υπο σύσταση ΕΚΑΠΥ μοναδικό μέλημά σας είναι να οργανώσετε εξαρχής τον επικοινωνιακό μηχανισμό προπαγάνδας.

Με κερασάκι  στην τούρτα αυτή τη θέσπιση του ακαταδίωκτου για αυτό τον στρατό στελεχών που θα φέρετε μέσα σε αυτόν τον φορέα, χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ και με τη διαδικασία της επιλογής των «ημετέρων».

Δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης δημοκρατικής που να θεσμοθετεί, που να νομοθετεί την ατιμωρησία της παρέκκλησης από το νόμο!

Αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτή η κυβέρνηση, αυτό το καθεστώς πολύ σύντομα θα  γίνει παρελθόν.

Σας ευχαριστώ θερμά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)