to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 06.05.2022

Κοινωνία

Δολοφονία Ζακ - ΕλΕΔΑ: Στην υπόθεση των εμπλεκόμενων αστυνομικών εκκρεμεί η πειθαρχική διαδικασία

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη ή μικρότερη εμπλοκή των αστυνομικών οργάνων σε βίαια περιστατικά συνοδεύεται από την πλήρη ποινική ή/και πειθαρχική απαλλαγή τους, καταγγέλλει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.


Φωτογραφία από παλαιότερη εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

«Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η μεγαλύτερη ή μικρότερη εμπλοκή των αστυνομικών οργάνων σε βίαια περιστατικά συνοδεύεται από την πλήρη ποινική ή/και πειθαρχική απαλλαγή τους για τη, μεταξύ άλλων, χρήση άσκοπης βίας αλλά και το αποτέλεσμα που αυτή επέφερε», αναφέρει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σχετικά με την απόφαση της 3ης Μαϊου για τους εμπλεκόμενους της δολοφονίας της 21ης Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος.
___________

Προηγούμενες αντιδράσεις:

Δημ. Χριστόπουλος: Λάθος μήνυμα για την κοινωνία η δικαστική απόφαση για τη δολοφονία του Ζακ

Διεθνής Αμνηστία για Ζακ: Ανατριχιαστικό μήνυμα ατιμωρησίας

Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το μήνυμα της δικαστικής απόφασης δεν μας επιτρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι
___________

Η ΕλΕΔΑ στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η αθωωτική απόφαση της 3ης Μαΐου, για τους εμπλεκόμενους στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αστυνομικούς, δημιούργησε εντάσεις και αντιδράσεις.

Η εικόνα «σύλληψης» του αιμόφυρτου και ετοιμοθάνατου Ζακ Κωστόπουλου που όλη η Ελλάδα παρακολούθησε στα σχετικά βίντεο και αυτή η επιχειρησιακή ανταπόκριση της ΕΛΑΣ, παρότι αποδείχθηκε μη αξιόποινη για την ποινική δικαιοσύνη, δεν μπορεί να είναι ανεκτή για την ηγεσία της ΕΛΑΣ. Αυτή ήταν η εικόνα μιας επικίνδυνης αστυνομίας, φοβισμένης και σε σύγχυση και εν τέλει παντελώς ανίκανης να διαχειριστεί το περιστατικό και να προστατεύσει, κατά το μέτρο του εφικτού, τη ζωή ενός πολίτη που μόλις είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα.

Το αποτέλεσμα της πειθαρχικής δίκης, η οποία αναβάλλεται από το 2019, μπορεί και πρέπει να είναι διαφορετικό από το αποτέλεσμα της ποινικής δίκης, για λόγους, αν μη τι άλλο, αξιοπιστίας της ΕΛΑΣ. Το αρχικό πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, το 2018, είχε προτείνει, με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, απόταξη για τους τέσσερις από τους εννιά εμπλεκόμενους αστυνομικούς, ενώ για τους υπόλοιπους αργία με απόλυση.

Ενδεικτικά σημεία του πορίσματος που αναγνώσθηκαν κατά την ακροαματική ποινική διαδικασία μαρτυρούν ότι «Η προσπάθεια δέσμευσης του φερόμενου δράστη προκειμένου να εξουδετερωθεί γίνεται όχι με θεμιτή μέθοδο επέμβασης αλλά άσκοπη βία. […] Αποτυπώνεται περίτρανα από τα συλλεγέντα βίντεο ότι ο δράστης […] βρίσκεται στο έδαφος, όντας αδύναμος και ακίνδυνος, ενώ τελικώς «εγκαταλείπει» […]. Οι αστυνομικοί κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης […] δεν κατόρθωσαν να δείξουν με τη συμπεριφορά τους σεβασμό στις κοινωνικές αξίες, με αποτέλεσμα να καταγραφεί η αρνητική εικόνα 9 αστυνομικών με φοβική και αγχώδη στάση πάνω από το αδρανοποιημένο σώμα του Ζαχαρία Κωστόπουλου». Το πόρισμα καταλήγει ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα που τελέστηκαν αποτελούν «δημόσιο σκάνδαλο και έθιξαν σοβαρά το κύρος του Σώματος της ΕΛΑΣ».

Με τα δεδομένα αυτά, η  άμεση ολοκλήρωση μιας αξιόπιστης πειθαρχικής διαδικασίας κατά των εμπλεκόμενων στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αστυνομικών είναι επιβεβλημένη.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη, όσο και οι λοιποί ελεγκτικοί μηχανισμοί, φέρουν το βάρος να πείσουν ότι η διερεύνηση της νομιμότητας και η αναζήτηση των ευθυνών διεξάγεται αποτελεσματικά, αμερόληπτα και εις βάθος, υπό όρους διαφάνειας και λογοδοσίας. Και τούτο, όχι μόνο για να ανταποκριθούν στις διαχρονικές αιτιάσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών και δικαστηρίων περί δομικού προβλήματος ατιμωρησίας της αστυνομικής αυθαιρεσίας, αλλά πρωτίστως για να διαφυλάξουν το κράτος δικαίου, την κοινωνική ειρήνη στη χώρα, την ασφάλεια των πολιτών και την εμπιστοσύνη τους απέναντι στις αστυνομικές αρχές.

Η ΕλΕΔΑ υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την επιτακτική ανάγκη αποτελεσματικής ανεξάρτητης έρευνας όλων των περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, την αποτελεσματικότερη εκπαίδευση όλων των αστυνομικών σε ζητήματα καταπολέμησης των διακρίσεων, αλλά και σύγχρονων επιχειρησιακών κανόνων, καθώς και την αυστηρή στάθμιση και ίση προστασία των έννομων αγαθών όλων των πολιτών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)