to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:42 | 26.10.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Δολοφονία στο Πέραμα: Ο Θ. Καμπαγιάννης διέλυσε την υπερασπιστική γραμμή των «σερίφηδων» της ΔΙΑΣ

Σε πλήρη διάλυση της υπερασπιστικής γραμμής των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που εμπλέκονται στο φονικό περιστατικό στο Πέραμα, εξελίχθηκε η παρουσία στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open του δικηγόρου της οικογένειας του νεκρού Ρομά Θανάση Καμπαγιάννη και του προέδρου των αστυνομικών υπαλλήλων της νοτιοανατολικής Αττικής Γ. Καλλιακμάνη.


(φωτ. από το σημείο του αιματηρού περιστατικού, από το alphatv)

Αρχικά, ο κ. Καλιακμάνης ξεκίνησε με μία περίεργη προσπάθεια να δημιουργήσει ένα δίπολο μεταξύ «Ελλήνων αστυνομικών» και Ρομά, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές ότι τραυματίστηκαν «Έλληνες αστυνομικοί», ότι έχει σημασία η ζωή των «Ελλήνων αστυνομικών», ότι αν χαθεί «Έλληνας αστυνομικός» λέμε χάθηκε «Έλληνας αστυνομικός» ενώ αν χαθεί «κάποιος που έχει μπει σε παραβατική συμπεριφορά, λέμε χάθηκε ένας άνθρωπος», ότι «αξίζει και η ζωή των Ελλήνων αστυνομικών».

Και μάλιστα προσέθεσε για τα επεισόδια στα Μέγαρα που ακολούθησαν ότι «μπήκαν σε αντίποινα οι Ρομά, πήραν τα όπλα στα χέρια ... χτυπάνε Έλληνες αστυνομικούς».

Κατά τα άλλα, ο κ. Καλλιακμάνης υποστήριξε ότι «σίγουρα οι αστυνομικοί δεν είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση, αυτό αποδεικνύεται από πολλά» και προσπάθησε να προτάξει τα παραβατικά χαρακτηριστικά του θύματος για να δικαιολογήσει το συμβάν και την στάση των αστυνομικών που εμπλέκονται.

Ταυτόχρονα, υποβάθμισε το γεγονός ότι υπήρξε εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ να μην συνεχιστεί η καταδίωξη, αμφισβητώντας μάλιστα εμμέσως και τους λόγους που οδήγησαν το κέντρο να προχωρήσει σε αυτή την εντολή.

Ο κ. Καλλιακμάνης επίσης έκανε λόγο για «ενστικτώδη κίνηση» των αστυνομικών παραδεχόμενος εμμέσως την πλήρη απουσία επαρκούς εκπαίδευσης των ενόπλων αστυνομικών που επανδρώνουν την ΔΙΑΣ.

Θ. Καμπαγιάννης: Είναι εκτέλεση με τη λογική της συλλογικής ευθύνης

«Έχουν βρεθεί τουλάχιστον 36 κάλυκες, άρα έχουν πέσει τουλάχιστον 36 σφαίρες. Είναι δολοφονία, δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καμπαγιάννης, «ένας σκύλος να σας επιτεθεί και να έχετε όπλο, δεν του ρίχνετε 35 σφαίρες. Είναι σαφές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ούτε με τυχαίο περιστατικό ούτε με άμυνα ... Ούτε τραυματισμοί υπήρξαν, ούτε όπλα από την πλευρά των παθόντων, ούτε υπήρξε κίνδυνος. Ο ισχυρισμός της πλευράς των επτά αστυνομικών που πυροβόλησαν είναι ότι ένας συνάδελφός τους κινδύνευσε. Αυτός ο συνάδελφός τους όμως ούτε χρήση του όπλου του έκανε, ούτε λέει ο ίδιος ότι κινδύνευσε η ζωή του. Είναι λοιπόν ένας πολύ αδύναμος ισχυρισμός», προσέθεσε.

36 σφαίρες γιατί «κινδύνευσε» συνάδελφος που δεν πυροβόλησε ούτε δήλωσε πως κινδύνευσε - «Συλλογική ευθύνη» τα πυρά σε συνοδηγό και επιβάτη - Διέφυγε ο οδηγός

Πρόκειται, υπογράμμισε ο ίδιος, για «προσπάθεια ακινητοποίησης του οχήματος και έγινε με 36 σφαίρες, ενώ γνώριζαν οι αστυνομικοί ότι υπήρχαν τρεις ανήλικοι, ήταν ορατότατο, ένας 18χρονος, ένας 16χρονος και ένας 15χρονος», ενώ την ώρα του συμβάντος «δεν γνώριζαν καν ότι ήταν κλεμένο το αυτοκίνητο. Το μόνο που είχε γίνει είναι ότι δεν είχαν σταματήσει σε έλεγχο. Γι' αυτό το λόγο υπήρξε εντολή από το κέντρο να μην συνεχιστεί η καταδίωξη. Γιατί ακόμη το όχημα δεν θεωρείτο κλεμένο ... Απορώ ακούγοντας αστυνομικό να λέει "τι σημασία έχει αν υπάρχει εντολή". Δεν είναι συμμορία η ΕΛΑΣ κ. αστυνομικέ, δεν είναι συμμορία η ομάδα ΔΙΑΣ. Δρα με εντολές».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα έπρεπε οι αστυνομικοί απλώς να «κουνήσουν μαντήλι» σε αυτούς που προσπαθούσαν να διαφύγουν, ο κ. Καμπαγιάννης τόνισε ότι «ανάμεσα στο κούνημα του μαντηλιού και τις 36 σφαίρες υπάρχει η νομιμότητα. Και η νομιμότητα δεν τηρήθηκε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γι' αυτό η ηγεσία της ΕΛΑΣ παίρνει αποστάσεις από τους αστυνομικούς. Η νομιμότητα καταπατήθηκε. 36 σφαίρες, γεμιστήρες άδειασαν πάνω σε τρεις ανθρώπους σε αυτοκίνητο που δεν προκάλεσε κίνδυνο ζωής. Αυτό δεν είναι νομιμότητα, γι΄αυτό το διερευνά η Δικαιοσύνη και η ηγεσία της ΕΛΑΣ παίρνει αποστάσεις και λέει ότι είχε δώσει εντολή».


Ο κ. Καλλιακμάνης προσπάθησε να αντιτείνει ότι «όπλο ήταν το αυτοκίνητο, το έστρεψαν εναντίον των Ελλήνων αστυνομικών ... ο ένας από τους τρεις έφυγε τρέχοντας, ούτε καν τον κυνήγησαν», αλλά ο κ. Καμπαγιάννης απάντησε άμεσα ότι ακριβώς αυτό επίσης δείχνει τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί, επειδή ήταν ο οδηγός που ισχυρίζονται ότι προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν. «Ήθελαν να σκοτώσουν και τους τρεις, με τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί γνώριζαν ότι με 36 σφαίρες θα σκοτώσουν ή θα τραυματίσουν θανάσιμα τους επιβαίνοντες στο όχημα ... αυτό συνέβη για τον συνοδηγό και τον συνεπιβάτη. Θα αποδειχθεί στη διάρκεια της δίκης ότι διέφυγε ο οδηγός. Δηλαδή, ότι στην πραγματικότητα σκοτώθηκε ο συνοδηγός, τιμωρήθηκε με την αρχή της συλλογικής ευθύνης, ότι από τη στιγμή που είσαι συνοδηγός σε αμάξι που πράττει τη συγκεκριμένη αξιόποινη πράξη, θα θανατωθείς. Αυτό δεν είναι κράτος Δικαίου. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε μία λειτουργία της ΕΛΑΣ όπου θα υπάρχουν 36 σφαίρες "στο ψαχνό". Γιατί αυτό συνέβη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)