to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:36 | 29.07.2019

Κοινωνία

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Εκτός φυλακής ο Κορκονέας - Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πόρτα της εξόδου από τις φυλακές Δομοκού πέρασε χτες λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, με την οποία αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου συννόμου βίου και έτσι "έσπασαν" τα ισόβια. Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.


Την πόρτα της εξόδου από τις φυλακές Δομοκού πέρασε χτες Τρίτη λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Λαμίας, με την οποία αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου συννόμου βίου και έτσι "έσπασαν" τα ισόβια.

Από νωρίς χτες το πρωί, κινήθηκαν οι διαδικασίες να εκδοθεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, απόσπασμα της απόφασης το οποίο και επιδόθηκε στη διοίκηση των φυλακών, με συνέπεια από εκεί και μετά να τρέξουν οι λεπτομέρειες για την αποφυλάκιση του.

Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρατο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας επέβαλε ομόφωνα 13 χρόια κάθειρξη στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου, ενώ αθώωσε τον δεύτερο κατηγορούμενο Βασίλη Σαραλιώτη. Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί ο Ε. Κορκονέας από το Μικτό Ορκωτό της Άμφισσας σε ισόβια κάθειρξη και ο Β.Σαραλιώτης σε 10ετή φυλάκιση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, τού αποδόθηκε η κατηγορία της «δολοφονίας από πρόθεση με άμεσο δόλο» επιβεβαιώνοντας τον πρωτόδικο χαρακτηρισμό. Από την πληθώρα των ελαφρυντικών που ζήτησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, Βαγγέλης Ανδρούλας -που διορίστηκε αυτεπάγγελτα από το Εφετείο το ΜΟΕ της Λαμίας-, έκανε δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.Ο εισαγγελέας Εφετών κ. Χανής ζήτησε να επιβληθεί ποινή 15 ετών και το δικαστήριο ομόφωνα μετά από διάσκεψη αποφάσισε να επιβάλει ποινή 13 ετών. 

Συγχρόνως το ίδιο δικαστήριο έκρινε αθώο το δεύτερο ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη καθώς όπως απεφάνθη υπήρχαν αμφιβολίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ενστάσεις και αντιρρήσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής, της Ζωής και του Νίκου Κωνσταντοπούλου, οι οποίοι προανήγγειλαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής υποστήριξαν ενώπιον του δικαστηρίου ότι «η τελευταία αναβολή για 40 μέρες, από τις 19 Ιουνίου δόθηκε για να αλλάξει η σύνθεση του δικαστηρίου, καθώς αποχώρησε ένας δικαστής και στη θέση του τοποθετήθηκε ένας από τους αναπληρωματικούς και παράλληλα για να τεθούν σε ισχύ οι προβλέψεις του νέου Ποινικού Κώδικα» που όπως είπαν «χρησιμοποιήθηκαν για την έκδοση της απόφασης».

   Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενώπιον του δικαστηρίου έκανε λόγο για «προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα» και μίλησε για «μεθοδεύσεις μέσω της αναβολής» για να συμπεράνει ότι «η απόφαση του δικαστηρίου οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου Κορκονέα».

   Ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά από το τέλος της διαδικασίας, σημείωσε με έμφαση ότι «η συγκεκριμένη απόφαση οδηγεί στην άμεση αποφυλάκιση του Κορκονέα» και κατηγόρησε το δικαστήριο για «ακραίες νομικές επινοήσεις». Επίσης έκανε λόγο για «απόφαση που πλήττει την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης», αλά και για «δράση παρασκηνιακών μηχανισμών» και για «απόφαση-πρόκληση».

ΣΥΡΙΖΑ: Και το δόγμα «νόμος και τάξη» ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την άρση της ποινής των ισοβίων, που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως, στον δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, και η μετατροπή της σε κάθειρξη 13 χρόνων δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό. Μέσα σε τρεις βδομάδες από την ανάληψη της διακυβέρνηση από τη κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε την αποφυλάκιση Φλώρου και Κορκονέα. Είναι και αυτή μια επαναφορά σε μια κανονικότητα που προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα και που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες θα ήθελαν να αποτελεί οριστικά παρελθόν. Ωστόσο η προσπάθεια να χρεωθεί στον νέο Ποινικό κώδικα η επιλογή του δικαστηρίου να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα αποτελεί μια ακόμη επικοινωνιακή αθλιότητα. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Και ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου έξω και ο νέος ποινικός κώδικας που αποτελεί μέσο εξορθολογισμού της ποινικής διαδικασίας να ευθύνεται για όλα. Και το δόγμα «νόμος και τάξη» ακέραιο και ο ποινικός λαϊκισμός χορτάτος. Όσοι όμως επιχειρούν επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια, να γνωρίζουν ότι θα τα βρουν σύντομα μπροστά τους. Η ειδεχθής δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου είναι το αποτέλεσμα και το σύμβολο ακριβώς αυτών των πρακτικών και αυτών των νοοτροπιών, που τάχα καταπολεμούν το έγκλημα, ενώ στην πράξη υποδαυλίζουν τη βία, την αστυνομική αυθαιρεσία και ατιμωρησία και τον κρατικό αυταρχισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπ. Λάππας: Επικοινωνιακή αθλιότητα να αποδίδεται κάθε δικαστική απόφαση στο νέο ποινικό κώδικα

«Δεν ζητώ συγγνώμη από κανένα 15χρονο»

Υπενθυμίζεται πως ο δολοφόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου είχε πει τον Δεκέμβριο του 2016 πως δεν μετανιώνει και δεν θα ζητήσει συγγνώμη από κανένα δεκαπεντάχρονο.

Συγκεκριμένα, όπως έγραψε στην επιστολή παραίτησής του ο Αλέξης Κούγιας: «Την 23/12/2016 εκκίνησε η διεξαγωγή του Δικαστηρίου ενώπιον Υμών και έκπληκτος, στην κυριολεξία αποσβολωμένος, άκουσα τον κατηγορούμενο να απαντά στην ερώτηση της κας Προέδρου, για το τι έχει να πει για την υπόθεση αυτή και για την κατηγορία που αντιμετωπίζει, ότι είναι αθώος, ότι δεν την δέχεται, αλλά εκτός αυτού «ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΧΡΟΝΟ». Αμέσως μετά, το Δικαστήριο διέκοψε και αμέσως μετά τη διακοπή μετέβην στο χώρο που κρατείτο ο κατηγορούμενος και τον ρώτησα τι είναι αυτό που είπε και γιατί δεν ζήτησε συγγνώμη, όπως είχε κάνει κατ’ επανάληψη στο προηγούμενο Δικαστήριο και στην προανακριτική και ανακριτική του απολογία, και μου απήντησε ότι έτσι ένιωσε μετά την οκτάχρονη ταλαιπωρία που έχει υποστεί και μού απαγόρευσε να ζητήσω κι εγώ συγγνώμη, γιατί το θύμα δεν ήταν ένα συνηθισμένο δεκαπεντάχρονο αλλά ήταν αντιεξουσιαστής».

Η δολοφονία του Αλέξη
Ήταν βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008 όταν ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.

Η είδηση του θανάτου του Αλέξη διαδόθηκε με αστραπιαία ταχύτητα προκαλώντας ένα τεράστιο κύμα οργής της νεολαίας (και όχι μόνο) κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης Καραμανλή.

Από εκείνο το βράδυ και για αρκετές ημέρες η Αθήνα φλεγόταν από κινητοποιήσεις και επεισόδια, ενώ πολλές διαδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η κυβέρνηση απάντησε με σκληρή καταστολή, τόνους χημικά, ενώ υπήρξαν και αναφορές για πυροβολισμούς στον αέρα, αλλά και εμφάνιση παρακρατικών μεθόδων και επιθέσεων.

Η μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου παραμένει ζωντανή, ενώ κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανήμερα της 6ης Δεκέμβρη εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)