to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 28.06.2022

Κοινωνία

Ελεύθερος ο Επαμεινώνδας Κορκονέας - Οργισμένες αντιδράσεις

Ελεύθερος αφέθηκε ο Επ. Κορκονέας που δολοφόνησε τον Αλ. Γρηγορόπουλο στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια - Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου - «Προσβλητική απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου», δήλωσε στην ΕΡΤ η μητέρα του Αλέξανδρου


Ελεύθερος αφέθηκε ο πρ. ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας, που δολοφόνησε τον Αλ. Γρηγορόπουλο στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια. Ειδικότερα, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά (των Δικαστών Εφετών), αναγνωρίστηκε ο πρότερος σύννομος βίος  Κορκονέα για τη στυγερή δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. 

Με το συγκεκριμένο ελαφρυντικό είχαν «σπάσει» τον Ιούλιο του 2019 τα ισόβια για τον Κοροκονέα που βρέθηκε εκτός φυλακής έχοντας εκτίσει πάνω από 11 χρόνια φυλακή, παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αλέξη.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ξεκίνησε εκ νέου στις 8 Ιουνίου με το Εφετείο της Λαμίας να καλείται να κρίνει αν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, κάτι που θα καθόριζε αν θα παραμείνει και ως εκ τούτου θα κρίνει αν ο Κορκονέας θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αποφυλακιστεί.

Μητέρα Γρηγορόπουλου: «Προσβλητική απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου»

Η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου προκάλεσε και την οργισμένη αντίδραση της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η Τζίνα Τσαλικιάν, δήλωσε σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Εάν ζούσε ο Αλέξανδρος, την περασμένη Κυριακή θα έκλεινε τα 29 του χρόνια. Ο δολοφόνος του κυκλοφορεί ελεύθερος. Δεν νιώθω δικαιωμένη από την απόφαση. Είναι μια απόφαση προσβλητική για την ελληνική δικαιοσύνη, την ελληνική κοινωνία, είναι προσβλητική η απόφαση για τη μνήμη του Αλέξανδρου».

Η συνήγορος της πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε πως πρόκειται για «απόφαση που δεν στέκεται κοινωνικά, νομικά, πολιτικά. Είχαμε προειδοποίηση για αυτή τη μεθόδευση. Οι ένορκοι με μεθόδευση του δικαστηρίου, δεν άκουσαν μάρτυρα, δεν ξέρουν την υπόθεση, παρά μόνο όσα τους είπαν οι τακτικοί δικαστές».

Από την πλευρά του, ο Ανδρούλας Αλευράς, συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Κορκονέα δήλωσε: «Είναι ιστορική απόφαση, αποτυπώνει το κοινό περί δικαίου αίσθημα γιατί την έλαβαν οι ένορκοι».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οργισμένη αντίδραση των δικηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου

Ν. Ηλιόπουλος: Η απόφαση δείχνει ότι για κάποιους αυτή η γενιά συνεχίζει να θεωρείται αναλώσιμη, συνεχίζει να μην έχει μέλλον

«Με μία οριακή απόφαση, με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά, το Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, στον δολοφόνο Ε. Κορκονέα.

Υπάρχει κάτι βαθιά άδικο σε αυτή την απόφαση. Στο να αναγνωρίζεις "πρότερο σύννομο βίο" σε έναν άνθρωπο που η πολιτεία του έχει εμπιστευτεί την ευθύνη να οπλοφορεί και αυτός επιλέγει να σημαδέψει σε ευθεία βολή και να πυροβολήσει ένα δεκαπεντάχρονο παιδί. 

Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήρθε τη στιγμή που ξεκινούσε η οικονομική κρίση. Ήταν ένα μήνυμα κινδύνου για μια ολόκληρη γενιά που το κατανόησε και βγήκε μαζικά στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα. 

Η σημερινή απόφαση δείχνει ξανά ότι για κάποιους αυτή η γενιά συνεχίζει να θεωρείται αναλώσιμη, συνεχίζει να μην έχει μέλλον.

Για άλλη μια φορά όμως το μέλλον θα κερδηθεί μέσα από την δημοκρατία τη συμμετοχή και τους αγώνες.

Για να νικήσει η ζωή!». 

Ν. Φίλης: «Απόφαση προσβολή για τη γενιά του Αλ. Γρηγορόπουλου»

Ο τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ν. Φίλης για τη σημερινή δικαστική απόφαση:

Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν είναι προσβολή μόνο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλλά σε ολόκληρη τη γενιά του. Τη γενιά της κρίσης, που επί τόσα χρόνια αντιμετωπίζεται σαν να περισσεύει.

Δεν ελήφθη μέσα σε κενό. Μεθοδεύτηκε ήδη με το σπάσιμο της ποινής των ισοβίων του Κορκονέα, και τώρα με μια δίκη στην οποία ουσιαστικά δεν ακούστηκαν οι μαρτυρίες για τη δολοφονία. Ελήφθη σε μια περίοδο που η κυβέρνηση στο όνομα του «νόμου και της τάξης» επιχειρεί να καταστείλει οποιαδήποτε κοινωνική αντίδραση στις αντιλαϊκές επιπτώσεις της πολιτικής της. Από τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων και τους ξυλοδαρμούς των νεολαίων διαδηλωτών ως την αποστολή 1.000 αστυνομικών στα πανεπιστήμια, όλα εκεί στοχεύουν. Κι ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα φόβου και κοινωνικού αυτοματισμού, ενοχοποιώντας και αντιπαραθέτοντας τους πολίτες μεταξύ τους, ιδιαίτερα μάλιστα τους νέους.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα επιχειρούμενης άνωθεν συντηρητικοποίησης της κοινωνίας, η Δικαιοσύνη οφείλει να παραμένει ανεπηρέαστη, να μην υποκύπτει στην επιχειρούμενη κυβερνητική χειραγώγηση και να υπηρετεί τη δίκαιη κρίση.

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος θα ζει στη μνήμη και τη συνείδηση των νέων παιδιών. Ο ίδιος υπήρξε θύμα μιας εν ψυχρώ εκτέλεσης από αστυνομικό. Η οικογένεια και οι φίλοι του βιώνουν τώρα τη δεύτερη εκτέλεσή του. Η γενιά του συνειδητοποιεί ότι είναι δύσκολο να είσαι νέος σήμερα.

Μ. Κριθαρίδης: Ντροπιαστική απόφαση η αποφυλάκιση Κορκονέα

«H δικαιοσύνη μετά από σειρά μεθοδεύσεων και παλινωδιών έβγαλε μια ακόμα ντροπιαστική απόφαση αποφυλακίζοντας τον δολοφόνο Κορκονέα»

ΚΝΕ: Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η απόφαση αποφυλάκισης του Επ. Κορκονέα

«Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η απόφαση αποφυλάκισης του Επ. Κορκονέα, καταδικασμένου για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου» τονίζει σε σχόλιό της η ΚΝΕ.

   «Η απόφαση αυτή δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ένας ακόμα κρίκος σε δικαστικές αποφάσεις που ρίχνουν στα μαλακά τον θύτη, τροφοδοτώντας τελικά την ένταση της κρατικής καταστολής, της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωράει απρόσκοπτα η επικίνδυνη, αντιλαϊκή πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις» προσθέτει η ΚΝΕ και τονίζει καταλήγοντας:

   «Τείχος απέναντι στην αστυνομική και κρατική βία θα υψώσει μόνο η οργανωμένη πάλη του λαού και της νέας γενιάς για ζωή με δικαιώματα».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)