to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:23 | 11.01.2017

Κοινωνία

Επιτροπή στον ΔΟΛ για επαφές με τράπεζες, κυβέρνηση, κόμματα - Η επιστολή Καρακούση

Στη μαζικότατη συνέλευση των εργαζομένων δεν πάρθηκε καμία απόφαση για απεργία, ενώ αποφασίσθηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες, καθώς και με την κυβέρνηση και τα κόμματα.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ, για την καταγγελία των δανείων του ΔΟΛ από τις τράπεζες και το ουσιαστικό ξεκίνημα της διαδικασίας πτώχευσης του ομίλου ενημερώθηκαν από τα διευθυντικά στελέχη οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσής τους, καθώς δεν υπάρχει στον άμεσο ορίζοντα κάποια επενδυτική πρόταση για το μέλλον του ομίλου. Στη μαζικότατη συνέλευση των εργαζομένων δεν πάρθηκε καμία απόφαση για απεργία, ενώ αποφασίσθηκε η συγκρότηση επιτροπής η οποία θα βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες, καθώς και με την κυβέρνηση και τα κόμματα.

Στην επιτροπή αυτή θα συμμετάσχουν οι διευθυντές των δύο εφημερίδων, των “Νέων” και του “Βήματος”, καθώς και του ρ/σ Βήμα FM και του in.gr. Επίσης θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε “Νέα” και “Βήμα”. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από το νομικό σύμβουλο και μέλος του Δ.Σ., Ν. Πιμπλή, για τις διαδικασίες, καθώς οι τράπεζες έχουν καταγγείλει τα δάνεια κι έχει επιδοθεί και το σχετικό εξώδικο. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά η διαδικασία πτώχευσης, η οποία παραμένει βέβαια μια χρονοβόρα και νομικά περίπλοκη διαδικασία.

Όσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, δεν πάρθηκε κάποια απόφαση. Κυρίαρχη άποψη ανάμεσα στους εργαζομένους φαίνεται να είναι τα ΜΜΕ του ΔΟΛ να παραμείνουν ανοιχτά, ώστε να διατηρηθεί η δυναμική τους ως τίτλων.

Με μια επιστολή με πολλαπλούς αποδέκτες ο διευθυντής της εφημερίδας "Το Βήμα" Αντώνης Καρακούσης κάνει λόγο για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο παραδοσιακός όμιλος ΜΜΕ, αλλά όπως τονίζει "Να είστε όλοι βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ θα μείνουμε στις επάλξεις της ενημέρωσης, με όποιο κόστος. Το οφείλουμε στην Ιστορία του!".

Αναλυτικά η επιστολή του Αντώνη Καρακούση:

Η περιπέτεια του ΔΟΛ, η δική μας περιπέτεια, αποτέλεσμα της μεγάλης κρίσης που καταδιώκει εδώ και οχτώ χρόνια την ελληνική οικονομία και εκφράζεται με καταιγιστικό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης, φθάνει στην κορύφωσή της.
Η εκδοτική εταιρεία που εκδίδει το ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, πλήθος περιοδικών και παράγει ειδησεογραφικό περιεχόμενο για το in.gr, πάμπολλες ιστοσελίδες και επιμελείται τις εκπομπές του ΒΗΜΑ FM, πιεζόμενη εντόνως από την κάμψη των διαφημιστικών και άλλων εσόδων, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του μεσοπρόθεσμου δανεισμού της στα τέλη του 2016.

Με την επιβεβαίωση αδυναμίας της εταιρίας να εξοφλήσει τις αναλογούσες τοκοχρεολυτικές δόσεις οι δανείστριες Τράπεζες κατήγγειλαν το κοινοπρακτικό δάνειο ύψους περίπου 99 εκατ. ευρώ. Με την καταγγελία το παραπάνω ποσό κατέστη απαιτητό, κάτι για το οποίο η εταιρία δεν μπορούσε προφανώς να ανταποκριθεί.

Κατόπιν αυτών και επειδή στην παρούσα φάση δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής οι δανείστριες Τράπεζες κινούνται προς ενεργοποίηση των σχετικών πτωχευτικών διαδικασιών, ώστε να προστατευθούν κατ' αρχήν έναντι των πιστωτών, καθότι τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού θα περιέλθουν, εκτός απροόπτου, σε αυτές και σε δεύτερο στάδιο να αναζητήσουν επενδυτές είτε για το σύνολο του οργανισμού είτε για επιμέρους δραστηριότητές του.
Η όλη πτωχευτική διαδικασία θα απαιτήσει προφανώς χρόνο, τουλάχιστον δύο μηνών.

Στο μεσοδιάστημα αυτό η επιχείρηση θα αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό κενό, θα ξεμείνει ουσιαστικά από ρευστά διαθέσιμα, καθώς όλα τα έσοδα θα δεσμεύονται υπέρ των δανείων που έχουν καταπέσει.
Χωρίς έστω την μερική κάλυψη αυτού του χρηματοδοτικού κενού θα καταστεί αν όχι αδύνατη, σίγουρα προβληματική, η συνέχιση των εκδόσεών μας και η λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει ο οργανισμός.

Οι Τράπεζες έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ ενεργά. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που κατά καιρούς χορήγησαν. Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή τα μέσα του ΔΟΛ αφεθούν στην τύχη τους, το περιουσιακό στοιχείο θα απαξιωθεί και τα έσοδα που θα συλλέξουν θα είναι πενιχρά.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως βεβαίως και οι εκπρόσωποι των πιστωτριών Τραπεζών δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν επιθυμούν τη διακοπή της έκδοσης των εντύπων ή την αναστολή λειτουργίας του ραδιοφώνου και των ιστοτόπων.
Ωστόσο οι Τράπεζες προβάλλουν νομικές δυσκολίες και άλλα εμπόδια προκειμένου να προχωρήσουν σε μερική έστω απελευθέρωση των δεσμευμένων πόρων του οργανισμού ώστε υποτυπωδώς να υποστηριχθεί η έκδοση των εφημερίδων και η λειτουργία των άλλων μέσων.
Κυρίως επικαλούνται τη δαμόκλειο σπάθη της Δικαιοσύνης, τις νομικές και άλλες ευθύνες, που απορρέουν από μια ενδεχόμενη επισφαλή νέα χρηματοδότηση προς τον ΔΟΛ.
Όμως κάτι τέτοιο εντέλει αντιστρατεύεται το ίδιο το συμφέρον των Τραπεζών καθώς πιθανή άρνηση οποιασδήποτε, έστω υποτυπώδους και ελεγχόμενης χρηματοδότησης, θα οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση του περιουσιακού στοιχείου,από το οποίο προσβλέπουν το μέγιστο των εσόδων.
Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ στη χθεσινή γενική τους συνέλευση, παρ' ότι απλήρωτοι και οικονομικά εξουθενωμένοι από τις πολύμηνες καθυστερήσεις, διαδήλωσαν την απόφασή τους να κάνουν ότι περνά από το χέρι τους προκειμένου να συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφημερίδες και τα περιοδικά, να μείνει ανοιχτό το ραδιόφωνο και να τροφοδοτούνται με περιεχόμενο οι ιστοσελίδες μας.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι πιστώτριες Τράπεζες θα αναγνωρίσουν την διατηρούμενη επί σχεδόν ένα αιώνα αξία, αποτιμώμενη και μη, τρέχουσα και άυλη και θα προσφέρουν την υποτυπώδη χρηματοδότηση που χρειάζεται μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές πτωχευτικές διαδικασίες και να αναζητηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Και προσβλέπουμε επίσης στην υποστήριξη τόσο της κυβέρνησης, των κομμάτων,των συλλογικών φορέων της εκπαίδευσης, της τέχνης, του πολιτισμού και βεβαίως των πολιτών,αναγνωστών και μη, που αναγνωρίζουν τα κεφαλαιώδη για τη Δημοκρατία αγαθά της ελεύθερης έκφρασης και της πολυφωνίας.

Να είστε όλοι βέβαιοι ότι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ θα μείνουμε στις επάλξεις της ενημέρωσης, με όποιο κόστος.
Το οφείλουμε στην Ιστορία του!

Αντώνης Καρακούσης

tags: ΔΟΛ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)