to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:44 | 19.03.2016

Διεθνή

Επίθεση καμικάζι σε κεντρικό πεζόδρομο της Κωνσταντινούπολης - Πέντε οι νεκροί, 36 οι τραυματίες (ενημέρωση)

Πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση που έγινε νωρίτερα σήμερα, σε εμπορική και τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης - Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης


Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που συγκλόνισε σήμερα τον εμπορικό πεζόδρομο της οδού Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη. Στον εμπορικό αυτό δρόμο, βρίσκονται διάσημα εμπορικά καταστήματα, αλλά και ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες, σε απόσταση λίγων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στάθμευσης αστυνομικών λεωφορείων.

Από την επίθεση αυτή, σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή, ενώ τραυματίστηκαν 36. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ξένοι πολίτες. Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι τα ευρήματα στο χώρο της επίθεσης δείχνουν ότι ο βομβιστής είχε σχέσεις ή με το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ή με το Ισλαμικό Κράτος. Η Τουρκία, που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ ανιιμετωπίζει απειλές ασφάλειας από το PKK κυρίως στις κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ αποτελεί στόχο και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Police secure the area following a suicide bombing in a major shopping and tourist district in central Istanbul March 19, 2016 © Murad Sezer

Ένας από τους αξιωματούχους, υποστήριξε ότι ο βομβιστής σχεδίαζε να χτυπήσει άλλο κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, ώστε να προκαλέσει περισσότερα θύματα. “ Ο βομβιστής ανατίναξε τον εκρηκτικό μηχανισμό πριν φτάσει στο προκαθορισμένο σημείο της επίθεσης, καθώς φοβήθηκε από την παρουσία της αστυνομίας,” δήλωσε ο αξιωματούχος χωρίς να γνωστοποιήσει το όνομά του, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η στρατιωτική αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή της επίθεσης, ενώ ιατροδικαστικές ομάδες προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία, με την εναέρια κάλυψη αστυνομικών ελικοπτέρων. Οι καταστηματάρχες είναι πανικόβλητοι και πολλοί από αυτούς, έχουν εγκαταλείψει την περιοχή. Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι πέντε άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του βομβιστή αυτοκτονίας, σκοτώθηκαν και 36 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση. Ο Τούρκος υπουργός Υγείας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου δήλωσε ότι 12 από τους τραυματίες είναι ξένοι πολίτες.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας αποκαλώντας την «απάνθρωπη», ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των «κέντρων της τρομοκρατίας». «Κανένα κέντρο της τρομοκρατίας δεν θα πετύχει το σκοπό του με τέτοιου είδους άθλιες επιθέσεις» επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση. «Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα έως ότου η τρομοκρατία εξαλειφθεί πλήρως» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται φέτος στην Τουρκία, με στόχο τμήμα του μεγάλου εμπορικού πεζόδρομου της Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Στον πεζόδρομο αυτό, βρίσκονται καταστήματα με εμπορικά brands παγκοσμίου φήμης, αλλά και ξένες διπλωματικές αποστολές, σε απόσταση λίγων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στάθμευσης αστυνομικών λεωφορείων. Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών καταδίκασε τη σημερινή βομβιστική επίθεση. “Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια και δειλή ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Τουρκία,” τόνισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι:“η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα.” Οι δηλώσεις Τσαβούσολγου έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Ο Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε την “τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, δείχνει το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας.” Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαιώνει την πληροφορία για τον τραυματισμό Ισραηλινών πολιτών, από τη σημερινή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)