to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 10.09.2014

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ: «Οι μαθητές θα ψάχνουν να βρουν τους εκπαιδευτικούς»

Στοιχεία για την τραγική κατάσταση της δημόσιας παιδείας, μια μέρα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, έδωσαν στη δημοσιότητα ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε σημερινή συνέντευξη τύπου. Με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, υποχρηματοδότηση και απαξιωμένη τη δημόσια εκπαίδευση ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.



Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, τα κενά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε 5.681 χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ελλείψεις στις ειδικότητες (2.700) και τα ολοήμερα σχολεία. Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα κενά στους καθηγητές υπολογίζονται μέχρι στιγμής σε 3.000 στα γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας. 

Την ίδια στιγμή τα τελευταία 4 χρόνια έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 9.000 εκπαιδευτικοί ενώ οι μόνιμοι διορισμοί έφτασαν μόλις τους 278. 

«Η αυριανή επίσημη έναρξη των σχολείων θα βρέι τους μαθητές να ψάχνουν τους εκπαιδευτικούς» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος που κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως είναι «απούσα απο την εκπαίδευση» τονίζοντας πως η τωρινή αλλά και η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Παιδείας μεταθέτει τις ευθύνες της στους εκπαιδευτικούς. 

Απο τη πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης τόνισε πως εκτός απο τα κενά, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολείων, η κυβέρνηση έκλεισε τις σχολικές βιβλιοθήκες, κατάργησε την ενισχυτική διδασκαλίας, τις αίθουσες υποδοχής και τρείς τομείς στην επαγγελματική εκπαίδευση. 

«Είναι παράλογο να παίρνεις επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς απο τα τεχνικά σχολεία και να τους μετατρέπεις σε διοικητικούς υπαλλήλους ενώ την ίδια στιγμή να προσλαμβάνεις ωρομίσθιους για να μπαλώσεις τα κενά» δήλωσε ο Θ. Κοτσιφάκης. Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ζήτησε άμεση λύση στο θέμα της διαθεσιμότητας λέγοντας πως «μετά απο 14 μήνες το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει τους καθηγητές που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα σαν να είναι αριθμοί».  

Χρύσα Βαϊνανίδη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)