to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:43 | 24.12.2012

Οικονομία

ΔΝΤ: Σε "απραγία" ο έλεγχος προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου στην Ελλάδα

Σημαντικές καθυστερήσεις σε ζητήματα που άπτονται της είσπραξης των φορολογικών οφειλών, στη συλλογή του ΦΠΑ και στον έλεγχο προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου και ελευθέρων επαγγελματιών διαπιστώνει σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συστήνει στην Ελλάδα να λάβει άμεσα διορθωτικά μέτρα.



Η έκθεση συντάχθηκε το Νοέμβριο και βασίσθηκε στα αποτελέσματα επίσκεψης κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα στο διάστημα 16 -22 Οκτωβρίου και σε επαφές που είχε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη και υπηρεσιακά στελέχη.

Η αποστολή συμπέρανε πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες στον ΦΠΑ και ότι υπάρχουν μόνον λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη της απάτης. Τονίζεται δε ότι βάσει των Κοινοτικών Οδηγιών η Ελλάδα μπορεί να εξαιρεί φορολογούμενους των οποίων ο τζίρος δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ από τον ΦΠΑ, αλλά δεν εφαρμόζει αυτή την εξαίρεση.

Όπως ενδεικτικά αναφέρεται περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υπογραμμίζεται πως οι στόχοι είσπραξης οφειλών και ελέγχων δεν επιτυγχάνονται, καθώς από συνολικές φορολογικές οφειλές 53 δισ. ευρώ εισπράξιμες είναι το 15% - 20%, ενώ 2,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές μικρότερες των 3.000 ευρώ. Για τον έλεγχο προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου και ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος το ΔΝΤ σημειώνει πως ουσιαστικά έχει περιέλθει σε απραγία και πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ νέου.

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ θεωρεί πως εντός του 2013 πρέπει να α δρομολογηθεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή των μικροεπιχειρήσεων στον ΦΠΑ και ειδική ομάδα να αναλάβει την αρμοδιότητα για τη συνολική παρακολούθηση των εσόδων από το ΦΠΑ , η οποία θα καταρτίζει και ειδικές εισηγήσεις.

Ακόμη, υπογραμμίζει πως πρέπει να δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης και στην απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών. Οι μεγαλύτερες δε Εφορίες θα πρέπει να αναλάβουν τις μελλοντικές εργασίες για την είσπραξη των μεγάλων οφειλών.

Τέλος, θεωρεί πως πρέπει να επαναπροσδιορισθεί το πρόγραμμα φορολογικών ελέγχων ώστε οι έλεγχοι στους ελευθέρους επαγγελματίες να επικεντρωθούν σε υψηλού εισοδήματος επαγγελματίες όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)