to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:55 | 14.03.2022

Οικονομία

ΔΝΤ: Η ύφεση της ουκρανικής οικονομίας μπορεί να φτάσει το 35%

Τραγική είναι η εικόνα της ουκρανικής οικονομίας εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκτιμά ότι η χώρα βυθίζεται σε άνευ προηγουμένου ύφεση


Το ΔΝΤ αναφέρει ότι για την ώρα η ουκρανική κυβέρνηση παραμένει λειτουργική, το τραπεζικό σύστημα σταθερό και το χρέος βιώσιμο βραχυπρόθεσμα, αλλά οι ζημιές του πολέμου είναι τεράστιες και προειδοποιεί για τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Ανάλογη είναι η εκτίμηση και του ΟΗΕ.

«Μέχρι τις 6 Μαρτίου, 202 σχολεία, 34 νοσοκομεία, περισσότερα από 1.500 κτίρια (κατοικίες και άλλα), δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων και αμέτρητες κρίσιμες υποδομές σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί πλήρως ή εν μέρει από τα ρωσικά στρατεύματα», σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ με βάση τις πληροφορίες που του παρείχε η ουκρανική κυβέρνηση. Επίσης, τονίζεται, αεροδρόμια και λιμάνια έκλεισαν λόγω «μαζικής καταστροφής» και σύμφωνα με την εκτίμηση του οικονομικού συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Όλεγκ Ουστένκο, στις 10 Μαρτίου ο υπολογισμός των ζημιών έφτανε τα 100 δισ. δολάρια.

Ύφεση 10% έως 35%

«Κατ' ελάχιστον», το ουκρανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 10% το 2022, αν υπάρξει «ταχεία επίλυση» της σύγκρουσης, εκτιμά το ΔΝΤ, που επισημαίνει ότι αν διαρκέσει αυτή η σύγκρουση, η ύφεση θα είναι πολύ πιο μεγάλη, της τάξης του 25% έως 35%, σύμφωνα με την εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες που επλήγησαν από πολέμους, όπως το Ιράκ και η Συρία.
Το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι ο πόλεμος, που έχει ήδη οδηγήσει σε απότομη αύξηση των τιμών ενέργειας, μπορεί να προκαλέσει «καταστροφική» ζημιά στην παγκόσμια οικονομία.

Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πακέτο έκτακτης οικονομικής στήριξης 1,4 δισ. δολαρίων για να βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο οικονομικό κόστος ενός πολέμου που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν σχεδόν οι μισές τράπεζες και η κεντρική τράπεζα να δυσκολεύεται να παραδώσει μετρητά σε υποκαταστήματα και ΑΤΜ.

Όπως τόνιζε, «ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις με τη Ρωσία είχαν ήδη περιορίσει την πρόσβαση της Ουκρανίας στις αγορές, η κλιμάκωση της εισβολής στην Ουκρανία και ο πόλεμος από τις 24 Φεβρουαρίου έχουν αλλάξει δραματικά την προοπτική της Ουκρανίας».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τόσο η βαθιά ύφεση όσο και το μεγάλο κόστος ανοικοδόμησης «είναι αναμενόμενα, στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Με τον πόλεμο σε εξέλιξη, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και οποιαδήποτε πρόβλεψη υπόκειται σε αυτή τη φάση σε τεράστια αβεβαιότητα».

Η έκθεση σημείωνε επίσης ότι η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με «μαζικό ανθρωπιστικό σοκ», με ενδείξεις για ραγδαία αυξανόμενες απώλειες ζωών και σημαντική καταστροφή υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα.

Τι λέει ο ΟΗΕ

Τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου τόσο για την Ουκρανία αλλά και για τον υπόλοιπο πλανήτη τόνισε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως είπε μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο ΟΗΕ θα χορηγήσει άλλα 40 εκατ. δολάρια από το Κεντρικό Αποθεματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, ωστόσο προειδοποίησης ότι ο πόλεμος μπορεί να έχει ως συνέπεια μια «λαίλαπα λιμών» σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Η Ουκρανία φλέγεται» και «η χώρα αποδεκατίζεται υπό τα βλέμματα του κόσμου», τόνισε ο γ.γ. του ΟΗΕ. «Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε μια λαίλαπα λιμών και μια κατάρρευση του παγκόσμιου διατροφικού συστήματος».

Εξαιτίας του πολέμου πολλά γεωργικά προϊόντα από τη Ρωσία και την Ουκρανία δεν μπορούν ούτε να εξαχθούν και ενδεχομένως ούτε να παραχθούν, με αποτέλεσμα ο πόλεμος να πλήξει πιο σκληρά τις φτωχές χώρες, αλλά και «να σπείρει πολιτική αστάθεια και ταραχές σε όλον τον κόσμο», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτός ο πόλεμος ξεπερνά κατά πολύ την Ουκρανία», επισήμανε, εξηγώντας ότι «η τιμή των σιτηρών ξεπέρασε κατά πολύ εκείνη που είχε καταγραφεί στην αρχή της Αραβικής Άνοιξης και των ταραχών του 2007-8».

Συνολικά, 45 αφρικανικές χώρες και κράτη λιγότερο αναπτυγμένα εισάγουν τουλάχιστον το ένα τρίτο των σιτηρών τους από την Ουκρανία ή τη Ρωσία. Οι 18 από αυτές τις χώρες εισάγουν το 50% των σιτηρών. Μεταξύ αυτών είναι χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Αίγυπτος, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ο Λίβανος, η Λιβύη, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη, επισήμανε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας για άλλη μια φορά να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εχθροπραξίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)