to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:02 | 26.04.2016

πηγή: Αυγή

Πολιτική

"ΔΝΤ go home" λένε επτά στους δέκα πολίτες

Δεν θεωρούν επιλογή τις εκλογές, ούτε λύση την έξοδο από το ευρώ


Επιμέλεια: Κάκη Μπαλή

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεχωρίζει αρνητικά στην αξιολόγηση των πολιτών από όλους τους άλλους δανειστές, καθώς και πάλι πρωταγωνιστεί με τις παράλογες -και βάσει των οικονομικών στοιχείων- απαιτήσεις του, όπως δείχνει το μηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue. Ταυτόχρονα, η βασανιστική εκκρεμότητα της αξιολόγησης και οι καθημερινές ειδήσεις για νέα μέτρα και ρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, είτε αυτά έχουν «κλειδώσει» είτε όχι εν μέσω του μαραθωνίου της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές της χώρας, προκαλούν βαθιά απαισιοδοξία στους πολίτες, οι οποίοι πάντως ζητούν λύσεις τώρα και δεν ποντάρουν σε νέες εκλογές.

Ελάχιστοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση -μόλις το 7% των ερωτηθέντων- με τη συντριπτική πλειονότητα, το 88%, να θεωρεί ότι πορευόμαστε λάθος. Εξίσου λίγοι είναι κι αυτοί που πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες (9%), με τα τρία τέταρτα να εκτιμούν ότι θα χειροτερεύσει κι ένα 16% να εκτιμά ότι λίγο - πολύ δεν θα αλλάξει τίποτε. Να σημειωθεί ότι αυτό το κλίμα απογοήτευσης και παραίτησης παραμένει σταθερό από την αρχή της χρονιάς, με διακυμάνσεις στα όρια του στατιστικού λάθους. Άλλωστε, από την αρχή της χρονιάς όλοι περιμένουν να κλείσει επιτέλους η διαπραγμάτευση και να ξεκινήσει μια νέα περίοδος, ωστόσο οι συνεχείς καθυστερήσεις, εκ μέρους των θεσμών όπως επιμένει η κυβέρνηση, έχουν... μπαφιάσει τους ανθρώπους. Αλλά όχι σε σημείο που να επιζητούν ριζικές αλλαγές.

Ούτε δραχμή, ούτε εκλογές

Αν και έχει αυξηθεί το ποσοστό των ερωτηθέντων που εκτιμούν ότι σε ένα - δύο χρόνια μετά από μια έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή τα πράγματα στη χώρα θα γίνουν μάλλον καλύτερα (30% τον Απρίλιο, από 21% τον Νοέμβριο του 2015), η πλειονότητα επιμένει ότι χωρίς ευρώ η ζωή της θα γίνει χειρότερη. Σημειώνεται, πάντως, ότι τον τελευταίο μήνα μειώθηκαν απότομα οι πολίτες που θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή στο ευρώ, από το 58% στο 49%.

Επίσης, ένα 60% των πολιτών επιμένει ότι δεν είναι ώρα να στηθούν κάλπες, ότι η μια πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Πάντως, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε σχέση με τον Μάρτιο - από τότε δηλαδή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (κάνει ότι) ζητάει εκλογές.

"ΔΝΤ go home" λένε επτά στους δέκα πολίτες

Αρνητική γνώμη για το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ήταν ποτέ... αγαπητό στην Ελλάδα, αλλά τον Απρίλιο θέλουν ακόμη περισσότεροι πολίτες, απ' ό,τι το Μάρτιο, να φύγει; Το 70%. Υπάρχει κι ένα 24% που εκτιμά ότι μάλλον θα πρέπει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι οι πολίτες που δήλωσαν ότι ψήφισαν Ποτάμι στις τελευταίες εκλογές θέλουν στην πλειονότητά τους το ΔΝΤ (64%), ενώ σχετική ανοχή στο Ταμείο δείχνουν και οι κατά δήλωσή τους ψηφοφόροι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (40%) και της Ν.Δ. (37%). Πάντως, και πολλοί από αυτούς που φοβούνται την αποχώρηση του ΔΝΤ έχουν αρνητική γνώμη για το Ταμείο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας.

Ψυχραιμία έναντι του προσφυγικού

Εντυπωσιακή είναι η ψυχραιμία με την οποία αντιμετωπίζουν οι Έλληνες το προσφυγικό, παρά τις δραματικές εικόνες από την Ειδομένη και τον Πειραιά. Ο ένας στους δύο ερωτηθέντες θεωρεί ότι οι πρόσφυγες μάλλον αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, αλλά ένα 41% επιμένει να μη φοβάται.

Καθώς οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων και μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα ουσιαστικά είναι «παγωμένες», ο αριθμός των φοβισμένων έχει αυξηθεί σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, πλην όμως πολύ απέχει από κλίμα συλλογικής υστερίας που κυριαρχεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και σ' εκείνες που δεν έχουν δει πρόσφυγα ούτε με το κιάλι.

Πάντως, οι δύο στους τρεις ερωτηθέντες εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία οι πρόσφυγες που θα ενδέχεται να μείνουν εδώ, ενώ ανάλογο είναι το ποσοστό (65%) αυτών που έχουν αρνητική γνώμη για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τους πρόσφυγες. Τέλος, τεράστια είναι η δυσπιστία έναντι της Τουρκίας στο επίμαχο θέμα, με το 85% να πιστεύει ότι η γειτονική χώρα δεν θα τηρήσει τη συμφωνία με την Ε.Ε.

"ΔΝΤ go home" λένε επτά στους δέκα πολίτες

"ΔΝΤ go home" λένε επτά στους δέκα πολίτες

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)