to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 30.05.2014

Οικονομία

ΔΝΤ: Εγκρίνει τη δόση, προτείνει νέο δάνειο και συνέχιση της λιτότητας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για περαιτέρω «ανάπτυξη» την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Για την Ελλάδα δεν επιτρέπεται χαλάρωση, τονίζει το Ταμείο, γεγονός που σημαίνει πως οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν.


Σάββατο 31/5

Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε χθες την εκταμίευση 3,41 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Όπως αναμενόταν, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν την έκθεση που είχε ετοιμάσει ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην χώρα μας, Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και η οποία καταγράφει αναλυτικά την πρόοδο που επιτεύχθηκε και τι απομένει να γίνει. Η προηγούμενη φορά που έγινε συζήτηση για την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ήταν τον Ιούλιο του 2013.

Αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση από το ΔΝΤ, το υπουργείο Οικονομικών έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο παραδέχθηκε πως προϋπόθεση για την περαιτέρω «ανάπτυξη» είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Για την Ελλάδα δεν επιτρέπεται χαλάρωση, τονίζει το Ταμείο, γεγονός που σημαίνει πως οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν απρόσκοπτα στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις, συμπληρώνοντας πως στην έκθεση δεν υπάρχει νούμερο που να αναφέρεται σε δημοσιονομικό κενό 7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, σε ερώτηση που του έγινε για το γεγονός ότι η έκθεση του ΔΝΤ βάζει φρένο στο ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών και φοροελαφρύνσεων (τη στιγμή, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει μιλήσει για την παρουσίαση ενός «οδικού χάρτη» μείωσης της φορολογίας από τον Οκτώβριο), ο κ. Στουρνάρας αρκέστηκε να σημειώσει πως «αυτά τα θέματα θα τα συζητήσουμε στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2015, στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης. Εφόσον οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται, τότε υπάρχουν πάντα περιθώρια μείωσης φορολογικών βαρών».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα συντάξει ο ίδιος τον προϋπολογισμό του 2015 -και με φόντο τις πληροφορίες που τον θέλουν να εγκαταλείπει το υπουργείο Οικονομικών σε ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό- ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως «αυτά είναι ζητήματα του πρωθυπουργού».

Τα πέντε «πρέπει» του ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δίνει έμφαση σε πέντε τομείς και καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν:

Επίσης, υπογραμμίζει τις «διαβεβαιώσεις» των Ευρωπαίων για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ, «είναι αναγκαία επιπρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους μέσα από μόνιμα και υψηλής ποιότητας μέτρα, με ταυτόχρονη ενίσχυση στο κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αρχές να συνεχίσουν τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών. Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Οι αρχές λαμβάνουν διορθωτικά μέτρα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων».

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «παρά τη σημαντική προσαρμογή των μισθών, η απόδοση του εξαγωγικού τομέα παραμένει συγκριτικά αδύναμη. Ως εκ τούτου, είναι ευπρόσδεκτη μια εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι αναγκαία περαιτέρω μέτρα για την απομάκρυνση των ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό σε τομείς-κλειδιά και στη μεταρρύθμιση της έκδοσης αδειών για επενδύσεις. Οι αρχές έχουν δεσμευτεί στην αναζωογόνηση των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος».

Τέλος, σημειώνεται ότι «η αντιμετώπιση των υψηλών μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια σημαντική προτεραιότητα. Αν και δεν υπάρχει οξύ ρίσκο για τη σταθερότητα, είναι κρίσιμο για την οικονομική ανάκαμψη οι τράπεζες προκαταβολικά να αναγνωρίσουν τις ζημιές με βάση ρεαλιστικά σενάρια για την ανάκτηση δανείων. Προσπάθειες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιούνται ώστε μέρος των κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να κρατηθεί για πιθανά απρόοπτα από την εφαρμογή του προγράμματος. Παράλληλα, το πλαίσιο για τη ρύθμιση δανείων πρέπει να ενισχυθεί το συντομότερο. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Οι διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, ότι θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί, για την παροχή βοήθειας, για τη μείωση του χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, είναι ευπρόσδεκτες, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα» κατέληξε ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ναογιούκι Σινοχάρα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

Την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία με την επίτευξη πλεονασμάτων που θέτουν τη βάση για επενδύσεις και ανάπτυξη, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που συζητήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της έγκρισης της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η εξυγίανση στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακή για τα παγκόσμια δεδομένα και αντανακλά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από την κρίση το συντομότερο δυνατόν.

Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των άλλων εταίρων αλλά και της κυβέρνησης ότι το 2014 η ελληνική οικονομία θα εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης (μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) και σε αύξηση της απασχόλησης.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια με τη βοήθεια του σαφώς βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος προς την Ελλάδα που επέτρεψε την πρόσφατη έξοδο στις αγορές και που θα οδηγήσει στην όλο και αυξανόμενη παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση αυτών των προβλέψεων είναι η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στη δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ρητά ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι σε καλό δρόμο και ο δημοσιονομικός στόχος του 2014 θα επιτευχθεί χωρίς νέα μέτρα, όπως είχε δεσμευτεί η Κυβέρνηση.

Τέλος, η έκθεση καλεί του Ευρωπαίους εταίρους τα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.


Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

  • τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών,
  • την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
  • την ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών
  • τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση
  • και την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΔΝΤ γκρεμίζει την εικόνα Σαμαρά

Η ανακοίνωση και οι δηλώσεις του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με την εκταμίευση της δόσης «γκρεμίζουν την εικόνα που προσπαθεί εδώ και μήνες να καλλιεργήσει η κυβέρνηση», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

-----------------------

Παρασκευή 30/5

Ένα "ναι, μεν..." (την αποδέσμευση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα) και αρκετά "...αλλά" με κυριότερο την σύναψη νέου δανείου προς τη χώρα, θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί αύριο κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου. Εκτός όμως του δανείου, θα περιλαμβάνονται και όλες οι εκκρεμότητες που θα τεθούν επί τάπητος κατά την διάρκεια των νέων συνομιλιών μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. 

Σήμερα συνεδριάζει στην Ουάσιγκτον το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση των δύο δόσεων, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, καθώς η εισήγηση του κλιμακίου που συμμετέχει στην τρόικα υπό τον Πολ Τόμσεν θα είναι θετική, αλλά με παρατηρήσεις και συστάσεις.

Το κεντρικό θέμα στο οποίο επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς είναι οι θέσεις του ΔΝΤ για το δημόσιο χρέος, οι οποίες θα είναι διαφορετικές από εκείνες που περιέχει η αντίστοιχη έκθεση της Κομισιόν. Φαίνεται πως το ΔΝΤ επιμένει στο νέο «κούρεμα» του χρέους, διαφορετικά δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι αποκλιμάκωσης που έχουν τεθεί. Εκτός κι αν οι στόχοι μεταβληθούν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Μέτρα μείωσης του χρέους και συνέχιση της λιτότητας

Με βάση τους υφιστάμενους στόχους, το χρέος για να είναι βιώσιμο θα πρέπει το 2020 να είναι στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 κάτω από το 110% του ΑΕΠ, εκτιμήσεις οι οποίες αναθεωρούνται εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Eurogroup της 5ης Μαΐου, η απόφαση για τα μέτρα μείωσης του ελληνικού χρέους θα ληφθεί στο πλαίσιο του περιοδικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας το φθινόπωρο και αφού περατωθούν οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρέπει να σημειωθεί πως η τελευταία φορά που η Ελλάδα συζητήθηκε στο ΔΣ του ΔΝΤ ήταν τον Ιούλιο του 2013 και η αμέσως προηγούμενη στις 31 Μαΐου του 2013.

Νέο δάνειο για να γίνει βιώσιμο το χρέος

Αν και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει κανονικά την εκταμίευση της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, ωστόσο αναμένεται να ζητήσει την επαναβεβαίωση των δεσμεύσεων πως το πρόγραμμα θα παραμείνει επαρκώς χρηματοδοτημένο έως τη λήξη του -το Φεβρουάριο του 2016- αλλά και ότι ενδιάμεσα θα δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα καταγράφεται ότι για το διάστημα μετά τον Ιούνιο του 2015 η Ελλάδα θα χρειασθεί πρόσθετη χρηματοδότηση πέρα από την στήριξη του ΔΝΤ. Ο Πόουλ Τόμσεν και οι συνεργάτες του εμφανίζονται να μην θεωρούν πως η Ελλάδα δύναται να αντλήσει από τις αγορές τα πρόσθετα αυτά ποσά και εκτιμούν ότι θα χρειασθούν άλλες πηγές, όπως τα αδιάθετα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ένα νέο δάνειο από τη ζώνη του ευρώ.

Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει υπολογισθεί στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ακόμη και αν ήταν εφικτό να καλυφθεί η «τρύπα» με τέτοιου είδους χρηματοδότηση, το ΔΝΤ δεν θα το υποστήριζε. Ακόμη, πάγια άποψη του Ταμείου είναι πως τα χρήματα του ΤΧΣ πρέπει να κρατηθούν για τις ανάγκες των τραπεζών (θεωρεί πως τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αισιόδοξα) και ότι ως εκ τούτου η καλύτερη δυνατή λύση θα ήταν η Ελλάδα να λάβει ένα μικρό – χαμηλότοκο- δάνειο από τη ζώνη του ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα απασχολήσει την επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα λάβει υπόψη τόσο τα τεστ αντοχής των τραπεζών που διενεργεί την τρέχουσα περίοδο η ΕΚΤ όσο και τα στοιχεία για την ανάπτυξη, το πρωτογενές πλεόνασμα και τις επιδόσεις στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων.

Πηγές από την Ουάσιγκτον αναφέρουν πως έως ότου αποκρυσταλλωθεί η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ξεκαθαρίσει η σύνθεση των ευρωπαϊκών οργάνων σε επίπεδο ηγεσίας δεν αναμένεται να τεθούν προς συζήτηση πρόσθετα ζητήματα από την πλευρά του ΔΝΤ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα δεν μετέβαλε σημαντικά τα επίπεδα του πολιτικού ρίσκου.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα σημειώνει σταθερή πρόοδο στα δημοσιονομικά και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα  1,5% του ΑΕΠ το 2014. Ωστόσο, στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει σήμερα θα τονίζεται η ανάγκη υλοποίησης των πολιτικών που απαιτούνται για να επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ, συμπεριλαμβανομένης και της παράτασης κάποιων φορολογικών μέτρων (π.χ. εισφοράς αλληλεγγύης), κάτι που συγκρούεται με την μετεκλογική ρητορική της κυβέρνησης.

Το Ταμείο αισιοδοξεί ότι ο στόχος για ανάπτυξη 0,6% το 2014 θα επιτευχθεί, ενώ στελέχη του θεωρούν πιθανή ακόμα και την υπέρβαση της εν λόγω επίδοσης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως το βάρος της επόμενης αξιολόγησης θα πρέπει να πέσει στις αλλαγές στο ασφαλιστικό και ότι αυτές προέχουν έναντι των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας (π.χ. ομαδικές απολύσεις, ελάχιστοι μισθοί).

Πρέπει να σημειωθεί πως τόσο κατά το  Eurogroup της 19ης Ιουνίου όσο και κατά την σύντομη επίσκεψη των επικεφαλής της τρόικα στην Αθηνά στα μέσα Ιουλίου (υπό νέα σύνθεση) θα εξετασθούν τα 12 προαπαιτούμενα για τα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τις δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ εκάστη.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)