to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:09 | 11.11.2012

Διεθνή

ΔΝΤ: αναιμική ανάπτυξη για τα κράτη της Αραβικής Άνοιξης

Τι προβλέπει η εξαμηνιαία έκθεση για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική


Οι περισσότερες οικονομίες που οπισθοχώρησαν λόγω των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης θα ξεκινήσουν δειλά δειλά να ανακάμπτουν από το επόμενο έτος, έχοντας όμως να αντιπαλέψουν τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξουσα ανεργία που προκαλούν οι αναιμικές οικονομικές συνθήκες παγκοσμίως, προβλέπει το ΔΝΤ σε έκθεση που δημοσιεύει σήμερα.
Στην εξαμηνιαία του έκθεση για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα υποστηρίζει πως η μερική αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας ενδεχομένως θα υποβοηθήσει μία κάπως ταχύτερη ανάπτυξη μέσα στο 2013 στο γεωπολιτικό τμήμα που ορίζουν η Αίγυπτος, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Λιβύη, η Τυνησία και η Υεμένη.

Μολαταύτα, η ισχνή ζήτηση στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, ενδεχομένως να βαρύνει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη των χωρών της Αραβικής Άνοιξης, επισημαίνει το ΔΝΤ. Σε πολλές από αυτές τις χώρες οι εξαγωγές φθίνουν και σχεδόν έχουν πιάσει πάτο, προστίθεται στην έκθεση.

«Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει κάτω από τις μακροπρόθεσμες τάσεις και η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί εξαιτίας της εξακολουθητικής αναιμικής εξωτερικής ζήτησης, τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και τα λοιπά αγαθά, τις περιφερειακές εντάσεις και την πολιτική αβεβαιότητα», προβλέπει το Ταμείο.

Σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του, το ΔΝΤ αναμένει πως το ΑΕΠ των έξι αυτών κρατών ενδέχεται να αυξηθεί κατά 3,6% τον επόμενο χρόνο, σε σαφή αύξηση από το εκτιμώμενο 2.0% για φέτος και το 1,2% του 2011. Το 2010, το έτος που προηγήθηκε των εξεγέρσεων, το ΑΕΠ των κρατών αυτών είχε καταγράψει αύξηση 4,7%.

Εξαιτίας της πτωτικής εξωτερικής ζήτησης, το χρεωπιστωτικό υπόλοιπο μεταξύ αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθεί μόλις και μετά βίας τον επόμενο χρόνο, προβλέπει το ΔΝΤ.

Ο διεθνής οικονομικός οργανισμός προτείνει ότι ορισμένα κράτη θα πρέπει να σκεφθούν σοβαρά το ενδεχόμενο να επιτρέψουν μία μεγαλύτερη ευελιξία στις συναλλαγματικές τους τιμές—ένας όρος που υπαινίσσεται την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος—προκειμένου να τονωθούν οι εξαγωγές. Ωστόσο το ΔΝΤ αποφεύγει να κατονομάσει τις χώρες αυτές.

Τα αποδυναμωμένα κρατικά τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, για τον οποίο το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση στο 8,6% για την ομάδα των κρατών αυτών στο επόμενο έτος, από 7,8% φέτος— ένα ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού από το 2008.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί στην Αίγυπτο και το Μαρόκο, καθώς οι χώρες αυτές στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα ελλείμματά τους θα μειώσουν τις επιδοτήσεις για τρόφιμα και καύσιμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ
tags: ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)