to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το DNA του Κυριάκου

Αφαιρεί από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους. Ανακατανομή των εισοδημάτων υπέρ των πλουσίων. Με άλλα λόγια η «καρδιά» της οικονομικής πολιτικής της σχολής του Σικάγο.


Αφαιρεί από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους. Ανακατανομή των εισοδημάτων υπέρ των πλουσίων. Με άλλα λόγια η «καρδιά» της οικονομικής πολιτικής της σχολής του Σικάγο. Οπου εφαρμόστηκε διάλυσε το κοινωνικό κράτος, φτωχοποίησε με πρωτοφανείς ρυθμούς  εργαζόμενους, ξερίζωσε μικρές επιχειρήσεις,  δημιούργησε εργασιακές ζούγκλες. Πρόκειται για ένα οικονομικό δόγμα  που τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια ο  Μητσοτάκης και το επιτελείο του.

Αφού εξαφάνισε την 13η σύνταξη, πετσόκοψε το ετήσιο κοινωνικό βοήθημα δίνοντας σε πολύ λιγότερους από ότι δινόταν επί ΣΥΡΙΖΑ, αφού με τον ΕΝΦΙΑ ελάφρυνε τους πλούσιους δηλαδή όσους δεν είχαν ανάγκη, συνεχίζει να κατεδαφίζει την αγορά εργασίας.

Μειώνει έως  15 φορές τα  πρόστιμα της εργοδοσίας για παραβιάσεις ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες, προσφέροντας ένα τεράστιο δώρο στους τραπεζίτες, τις πολυεθνικές και στον ΣΕΒ.  Αυξάνει τις «νόμιμες» υπερωρίες κατά 60 % υπονομεύοντας την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ψαλιδίζει το σώμα επιθεωρητών εργασίας και καταργεί κάθε πρόνοια υπέρ των εργαζομένων,  κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία για νέα κούρσα ασυδοσίας.  Την ίδια στιγμή αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Αν τον ρωτήσεις γιατί όλα αυτά θα σου πει για την «ανάπτυξη». Πιστεύει ότι με καθηλωμένους τους  μισθούς των εργαζομένων  θα πετύχει την ανάπτυξη. Το σίγουρο είναι ότι θα πετύχει μεγάλη «ανάπτυξη» στα υπερκέρδη της μεγάλης εργοδοσίας. Αλλωστε έχουμε και μία ακόμα διάψευση του αφηγήματος της ηγεσίας της ΝΔ για ανάπτυξη και επενδύσεις από το γεγονός ότι προχωρά στην περικοπή πόρων ύψους 850 εκατομμυρίων  ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, πόρων που θα τους χρησιμοποιούσαν Δήμοι και Περιφέρειες για να πληρώσουν διάφορα έργα Στόχος να κλείσει διάφορες άλλες τρύπες του προυπολογισμού.

Αρκετοί ισχυρίζονται ότι ο Μητσοτάκης ξεπληρώνει «γραμμάτια» στις ελίτ  με αυτήν την οικονομική πολιτική που κάνει. Λάθος. Το DNA του είναι αυτό. Την συνταγή του Μίλτον Φρίντμαν  εφαρμόζει. Και οι οικονομικές ελίτ γνώριζαν τι πρέσβευε ο νυν πρωθυπουργός από πριν. Για αυτό τον στήριξαν και θα τον στηρίζουν μετά μανίας. Δεν χρειάζονται συμφωνίες, υποσχέσεις, «γραμμάτια» κτλ. Η ακραία αυτή νεοφιλελεύθερη πολιτική θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Για αυτό όσο πιο γρήγορα αποχωρήσει από την εξουσία τόσο καλύτερο για τους πολλούς. Αρκεί ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει γρήγορα. Η δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς είναι η προυπόθεση για μία προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα στους πολλούς όπως άλλωστε συμβαίνει στην Πορτογαλία και από προχθές στην Ισπανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)