to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διπολική πόλωση στην Ισπανία

Οι δημοσκoπήσεις δείχνουν διπολική πόλωση στην Ισπανία


Οι δημοσκoπήσεις δείχνουν διπολική πόλωση στην Ισπανία: Από τη μια μεριά ο Συνασπισμός των Podemos με την Ενωμένη Αριστερά UP (Unidos Podemos) δείχνει να έχει υποσκελίσει σε ποσοστά και έδρες τους Σοσιαλιστές και από την άλλη το απερχόμενο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι που ενισχύει και αυτό τα ποσοστά του. Στην Ισπανία και στην Ευρωζώνη ο Συνασπισμός UP, το θολό κυβερνητικό πρόγραμμα του οποίου αυτοπροσδιορίζεται ως νεοκεϊνσιανό, μια κεντρώα μετριοπαθής επιλογή αλλά εκτός νόμου για τον Σόιμπλε, έχει ένα τακτικό πλεονέκτημα, το υψηλό κόστος της μετεκλογικής του στοχοποίησης:

• Οι Σοσιαλιστές αν μετεκλογικά καθυστερήσουν και ακόμη περισσότερο εμποδίσουν τη συγκρότηση κυβέρνησης με μείζονα εταίρο τους Unidos Podemos θα έχουν αυτοχειριαστεί πολιτικά. Υποταγή ή αυτοκτονία είναι το δίλημμα, με την απάντηση αυτονόητη υπέρ της πρώτης επιλογής.

• Πολιτική όμως αυτοκτονία θα είναι η συμμετοχή, ενεργός ή σιωπηλή, του καταρρέοντος Ολάντ και του οριακά ισορροπούντος Ρέντσι στην προληπτική επίθεση που ήδη ετοιμάζουν σε ήπια εκδοχή οι Ντομπρόβσκις - Μοσκοβισί και σε πιο ωμή ο Σόιμπλε: Να κληθεί η επόμενη κυβέρνηση στη Μαδρίτη να διορθώσει επί το αυστηρότερον την απόκλιση από το Σύμφωνο Σταθερότητας που κληροδότησε ο Ραχόι για προφανείς εκλογικές σκοπιμότητες.

Το δίλημμα δεν το έχει μόνο η κυβερνώσα σε Γαλλία και Ιταλία Σοσιαλδημοκρατία-Κεντροαριστερά αλλά και το συγκυβερνών SPD στη Γερμανία που αγωνίζεται τις τελευταίες βδομάδες να διαφοροποιηθεί από τη Μέρκελ, καθώς βλέπει την εκλογική του βάση να διαρρέει προς τους Πράσινους και την Αριστερά αλλά και προς τα Δεξιά. Ενα ψυχόδραμα σε Σύνοδο Κορυφής ή σε Eurogroup με την επόμενη κυβέρνηση στη Μαδρίτη είναι το τελευταίο που θα ήθελε ως πεδίο διαφοροποίησης από τη Μέρκελ ο Γκάμπριελ.

Η Ισπανία από ό,τι φαίνεται θα είναι το πεδίο όπου θα αμφισβητηθεί για πρώτη φορά μετά την άνοιξη του 2010 ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διαχείριση της κρίσης στην Ευρωζώνη, στον βαθμό που καμιά χώρα και κανένα κόμμα εξουσίας δεν διαθέτει συνολικό σχέδιο Β' απέναντι στο Βερολίνο καθώς η όποια εκδοχή ρήξης προβάλλει να έχει πολλαπλάσιο κόστος από την όποια φόρμουλα υποταγής.

Η διπολική πόλωση στην Ισπανία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας, καθώς η μία πλευρά θα έχει σαφή εντολή διόρθωσης γραμμής πλεύσης. Μια δυναμική που δεν τη συζητά το Βερολίνο, αλλά στην οποία πρέπει να τοποθετηθούν Ολάντ και Ρέντσι, καθώς δεν μπορούν ξανά ως Πόντιοι Πιλάτοι να καταφύγουν στο γνωστό σόφισμα «Σεβασμός της ψήφου του λαού - τήρηση των συμφωνηθέντων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)