to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:42 | 18.05.2021

Διεθνή

Διπλωματικός πυρετός χωρίς αντίκρισμα για τη Γάζα - Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μπλοκάρουν απόφαση του ΣΑ

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ δήλωσε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι μια δημόσια δήλωση του ΣΑ «δεν θα βοηθήσει στον κατευνασμό» των εντάσεων (sic) μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων - Ο Μακρόν ζητά να εκδώσει ψήφισμα το ΣΑ - Η ΕΕ, χωρίς την Ουγγαρία, ζητεί εκεχειρία


Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ δήλωσε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι μια δημόσια δήλωση του ΣΑ δεν θα βοηθήσει στον κατευνασμό των εντάσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων.

«Δεν σιωπούμε ούτε κι εσείς», δήλωσε η Τόμας-Γκρίνφιλντ στην τρίτη κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση του 15μελούς σώματος, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη των Ηνωμένων Εθνών με γνώση των δηλώσεων της.

«Εστιάζουμε και θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στις εντατικές διπλωματικές επαφές για να τερματιστεί αυτή η βία», είπε η Αμερικανίδα πρεσβευτής. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του σε μια κατάπαυση του πυρός», συμπλήρωσε.

Ο Μακρόν ζητά να εκδώσει ψήφισμα το ΣΑ

Η γαλλική προεδρία ζήτησε σήμερα την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Συνολικά, οι τρεις χώρες (σ.σ. Γαλλία, Αίγυπτος, Ιορδανία) συμφώνησαν σε τρία απλά πράγματα: η ένοπλη σύγκρουση πρέπει να σταματήσει, ήρθε η ώρα για κατάπαυση του πυρός, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να αναφερθεί στο θέμα και ζητήσαμε επίσης ψηφοφορία επί ενός ψηφίσματος για το θέμα» υπογράμμισε η γαλλική προεδρία σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν, του Αιγύπτου προέδρου 'Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Η γαλλική ανακοίνωση προσθέτει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια πρωτοβουλία παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό του αποκλεισμένου παλαιστινιακού θύλακα σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Μπορέλ: «Αμεσο τερματισμό κάθε βίας και κατάπαυση του πυρός» ζητά η ΕΕ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε σήμερα τον "άμεσο τερματισμό κάθε βίας και την κατάπαυση του πυρός" μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, δήλωση που υποστηρίχτηκε από 26 από τα 27 κράτη μέλη, όχι όμως από την Ουγγαρία. "Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων και να υπάρχει πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα", δήλωσε ο Μπορέλ μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ένα σημείο διέλευσης προς τη Γάζα, που προοριζόταν για μια πρώτη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα, άνοιξε για μερικές ώρες σήμερα στο Κερέμ Σαλόμ, αλλά έκλεισε ξανά από το Ισραήλ μετά τις ρίψεις παλαιστινιακών οβίδων. Ωστόσο, ο ΟΗΕ έκρινε αυτό το σημείο διέλευσης "απαραίτητο έπειτα από εννέα ημέρες κρίσης".

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έκρινε "απαράδεκτο" τον "μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών" στη σύγκρουση.

Από την αρχή των εχθροπραξιών στις 10 Μαΐου, 213 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, ανάμεσά τους τουλάχιστον 61 παιδιά και περισσότεροι από 1.440 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με παλαιστινιακό απολογισμό.

Στο Ισραήλ, δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί και 294 τραυματίστηκαν μετά τις ρίψεις πυραύλων.

"Καταδικάζουμε τις επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων στο έδαφος του Ισραήλ και υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα (...), αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με αναλογικό τρόπο και με σεβασμό στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο", υπογράμμισε ο Μπορέλ.

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι η ασφάλεια των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών "απαιτεί μια πραγματική πολιτική λύση". Ακόμα κι αν η προτεραιότητα είναι να ο τερματισμός της βίας, ο Μπορέλ δηλώνει ότι θα χρειαστεί μετά να "αποκατασταθεί ένας πολιτικός ορίζοντας".

Ο Μπορέλ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την απουσία της στήριξης της Ουγγαρίας στην ευρωπαϊκή θέση, η οποία έγινε δεκτή από τα άλλα κράτη μέλη. "Θα ήθελα όλοι να εκφράσουν τη συμφωνία τους με τη γενική κατεύθυνση της συζήτησης. Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς κάποιος δεν μπορεί να συμφωνεί με αυτό που έχει γραφτεί", δήλωσε. Για τη Βουδαπέστη, οι ευρωπαϊκές θέσεις για τη σύγκρουση είναι "μεροληπτικές και μη ισορροπημένες".

"Υπάρχει ανάγκη η Ευρώπη να μιλά με μια φωνή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στους δημοσιογράφους λίγο πριν πάρει τον λόγο ο Μπορέλ. "Η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει πλήρως τον ρόλο της στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης. Η στάση αναμονής δεν είναι επιλογή. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε μέσω της συγκλίνουσας πίεσης την παύση των εχθροπραξιών το ταχύτερο δυνατό. Η ΕΕ πρέπει να το πει, πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της", πρόσθεσε ο Λε Ντριάν.

Οι Παλαιστίνιοι απευθύνουν έκκληση στον ΟΗΕ για επείγουσα χορήγηση «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα 

  
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μανσούρ δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να «απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία του κράτους μας με πρωτεύουσα του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ ο διπλωμάτης.

Aπογοήτευση για την ανικανότητα του ΣΑ να εκδώσει ψήφισμα

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιεί μια κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση για τις εχθροπραξίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων - την τέταρτη συνεδρίαση τις τελευταίες οκτώ ημέρες, ο Μανσούρ χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εκφράσει «μια ενιαία θέση ζητώντας τον τερματισμό αυτής της επίθεσης» που διαπράττει, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να τοποθετηθεί για τη σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε επίσης ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Σοφιάν Μιμούνι, πρόεδρος της αραβικής ομάδας κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τρεις προτεινόμενες δηλώσεις που συνέταξαν η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία, με την Ουάσινγκτον να τις κρίνει «αντιπαραγωγικές» στις παρασκηνιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης των οποίων ηγείται.

Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ

tags: Γάζα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)