to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:44 | 06.12.2021

πηγή: efsyn.gr

Διεθνή

Διπλωματικός πυρετός για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Επίσκεψη με σημασία κάνει στην Τεχεράνη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο τόσο τα ΗΑΕ όσο και η Σαουδική Αραβία θεωρούν απειλή για την ευρύτερη περιοχή του Κόλπου


Ο σεΐχης Τανούν μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναϊάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ιράν, αλλά και με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, με τα ιρανικά ΜΜΕ να περιγράφουν τις συναντήσεις «φιλικές και σε θερμό κλίμα», έπειτα από την κρίση που προκλήθηκε από τις διμερείς συμφωνίες με το Ισραήλ για την αποκατάσταση των σχέσεών τους, έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ.

Τα ΗΑΕ έχουν υπάρξει για πολλά χρόνια ο συνδετικός κρίκος της Τεχεράνης με τον υπόλοιπο κόσμο, βοηθώντας σημαντικά το Ιράν να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις που του έχουν επιβληθεί.

Μετά τη συνάντησή του σεΐχη Τανούν με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Άλι Σαμκανί, τα ιρανικά ΜΜΕ επαναλάμβαναν ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν «προτεραιότητα και δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από άλλες χώρες», προφανής αναφορά στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Μετά τη συνάντηση με τον σκληροπυρηνικό πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, η ιρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι «καλωσορίζονται οι βελτιωμένες σχέσεις με τα Εμιράτα», συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών θεμάτων. «Δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια στις σχέσεις μεταξύ των δύο μουσουλμανικών εθνών», δήλωσε ο Ραΐσι, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις εντολές ξένων».

Μάλιστα ανακοινώθηκε η πρόσκληση των ΗΑΕ προς τον Ιρανό πρόεδρο να επισκεφθεί τα Εμιράτα, ενώ τα ΜΜΕ στα ΗΑΕ ανέφεραν ότι ο Τανούν και ο Ραΐσι «συζήτησαν τις προοπτικές σταθεροποίησης των διμερών σχέσεων και διερεύνησαν μια σειρά θεμάτων κοινούν ενδιαφέροντος».

Διπλωματικές κινήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι από το πρωί της Δευτέρας μια σειρά από διπλωματικές κινήσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, επίσης βρέθηκε στην Τεχεράνη, ενώ ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επρόκειτο να επισκεφθεί το Ομάν, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να πάει στο Κατάρ, όπου έχει επίσης προγραμματίσει να ταξιδέψει και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος.

Τα ΗΑΕ έχουν αυξήσει το τελευταίο διάστημα την αμυντική προστασία τους, έναντι της απειλής από το Ιράν, ενώ φιλοξενούν δυνάμεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Γαλλία, με το λιμάνι Τζεμπέλ Αλί να είναι αυτό που φιλοξενεί τα περισσότερα αμερικανικά πολεμικά εκτός αμερικανικού εδάφους.

Τα ΗΠΑ ανησυχούν στο ενδεχόμενο η Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και το τελευταίο διάστημα ο σεΐχης Τανούν έχει συναντηθεί τουλάχιστον μία φορά με τον επικεφαλής της Μοσάντ. Την ίδια ώρα, τα ΗΑΕ έχουν αποσυρθεί από τη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία που συμμετέχει στον πόλεμο της Υεμένης, προσπαθούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Τουρκία και το Κατάρ, το οποίο είχε απομονωθεί από πολλές χώρες τις Μέσης Ανατολής, με την παραίνεση των ΗΠΑ, με την κατηγορίας ότι στηρίζει ισλαμιστές τρομοκράτες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, που συμμετέχει στις συζητήσεις της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα, ταξίδεψε πρόσφατα στα ΗΠΑ για επαφές, όπου άσκησε κριτική στην κυβέρνησή τους για τη αγορά των γαλλικών Rafale, ενώ επέστησε την προσοχή του Παρισιού πού πουλάει τα όπλα του. Τα ΗΑΕ σχεδιάζουν επίσης να αγοράσουν τα προηγμένα F-35, αφότου αναγνώρισε το Ισραήλ.

Οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σταμάτησαν απότομα την περασμένη εβδομάδα, λόγω των νέων αιτημάτων που κατέθεσε η Τεχεράνη, η οποία τόνισε μέσω του υπουργείου Εξωτερικών ότι «δεν επιθυμεί μια προσωρινή συμφωνία».

tags: Ιράν

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)