to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:40 | 06.02.2015

Διεθνή

Διπλωματικό πόκερ στη Μόσχα

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Ολάντ και της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με αντικείμενο το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ξεκίνησαν απόψε στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.


Ένας εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι συζητήσεις μεταξύ των τριών ηγετών γίνονται χωρίς την παρουσία των αντιπροσωπειών των χωρών τους.

 

Σκληρό πόκερ στη Μόσχα, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε σήμερα την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ οι οποίοι – με τη στήριξη της Ουάσιγκτον – κομίζουν πρόταση για σχέδιο επίλυσης της ουκρανικής κρίσης με βάση "τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας", όπως είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Χθες Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν στο Κίεβο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο για το προτεινόμενο σχέδιο, για το οποίο ελάχιστες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές.

Σύμφωνα, πάντως, με διπλωμάτες, το γαλλογερμανικό σχέδιο βασίζεται σε μια εννιασέλιδη πρόταση ειρήνευσης που είχε στείλει ο Βλ. Πούτιν στους Ευρωπαίους ηγέτες, χωρίς όμως τα στοιχεία της ρωσικής πρότασης που δεν είχαν κοινά σημεία με τις ουκρανικές και δυτικές θέσεις.

"Έπειτα από αυτό κανείς δε μπορεί να πει ότι η Γαλλία και η Γερμανία μαζί δεν προσπάθησαν τα πάντα, δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για τη διατήρηση της ειρήνης" έσπευσε να δηλώσει ο Φρ. Ολάντ.

Προειδοποιητικές βολές προς τη Μόσχα εξαπέλυσε χθες, από το Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας - σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιάτσενιουκ - ότι το γεγονός πως οι ΗΠΑ επιλέγουν τη διπλωματία ως λύση, δε σημαίνει ότι θα κλείσουν τα μάτια στα ρωσικά άρματα μάχης και τα στρατεύματα που περνούν τα σύνορα.

Γερμανικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Reuters, υποστηρίζουν ότι το βασικό πρόβλημα για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην περιοχή είναι ότι οι φιλορώσοι αντάρτες έχουν προχωρήσει πολύ προς τα δυτικά και το μέτωπο έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα τα δεδομένα της συμφωνίας του Μινσκ να έχουν αλλάξει.

Πάντως, η ρωσική κυβέρνηση, δήλωσε μέσω του συμβούλου του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, ότι είναι έτοιμη για «εποικοδομητικές συνομιλίες με στόχο τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι μεν ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξοπλίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις με σύγχρονα όπλα οι δε φιλορώσοι αντάρτες προχωρούν σε εκτεταμένες επιχειρήσεις, ενώ το Κίεβο βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο παροχής οπλισμού στην Ουκρανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)