to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 05.08.2012

Διεθνή

Διπλωματικό παρασκήνιο για τη Συρία

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ καταδίκασε το συριακό καθεστώς, αλλά στο τελικό κείμενο του ψηφίσματος έχει απαλειφθεί κάθε αναφορά σε κυρώσεις ή παραίτηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ.



Ρωσία και Κίνα άσκησαν πιέσεις σε αυτήν την κατεύθυνση και κατάφεραν να τροποποιήσουν το αρχικό κείμενο του ψηφίσματος που είχε καταθέσει η Σαουδική Αραβία. Το ψήφισμα δεν θεωρείται δεσμευτικό, αλλά απεικονίζει τη σαφή άποψη που επικρατεί στη διεθνή κοινότητα:133 χώρες-μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υπερψήφισαν το τροποποιημένο κείμενο, δώδεκα το καταψήφισαν, ενώ τριάντα μία χώρες απείχαν από την ψηφοφορία. Ο επιτετραμμένος της Μεγάλης Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη Μαρκ Λάϊαλ Γκραντ έκανε λόγο για «κολοσσιαία πλειοψηφία» εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Το καταδικαστικό για τη Συρία ψήφισμα καταψήφισαν η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Μιανμάρ, η Λευκορωσία, η Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα και φυσικά η ίδια η Συρία. Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Ζεράρ Αρό δεν παρέλειψε να επισημάνει: «Ήταν πάντοτε αυτές οι ίδιες δώδεκα χώρες που είχαν απορρίψει και στο παρελθόν οποιοδήποτε ψήφισμα της γενικής συνέλευσης».

«Νίκη για τον λαό της Συρίας»

Το ψήφισμα ζητεί από το καθεστώς Άσαντ να αποσύρει τα στρατεύματά του, ενώ καταδικάζει τη χρήση βαρέων όπλων και τεθωρακισμένων εναντίον των εξεγερθέντων και προειδοποιεί την συριακή ηγεσία να μην χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Εκτός όλων αυτών όμως, το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης επικρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για απάθεια και αποτυχία να σταματήσει την αιματοχυσία στη χώρα. Το διπλωματικό σχόλιο από τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας και εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου στον διεθνή οργανισμό Αμπνοτυλάχ Αλ Μουαλίμι: «Η σημερινή μέρα είναι μία νίκη για τον λαό της Συρίας. Αυτό το αποτέλεσμα αντανακλά τη θέληση της διεθνούς κοινότητας και δείχνει την ευρεία συναίνεση που επικρατεί στους κόλπους της, μία συναίνεση που όμως απουσιάζει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Για μία ακόμα φορά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν απηύθυνε επείγουσα έκκληση να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και επεσήμανε ότι μόνο η πίεση του διεθνούς κοινότητας μπορεί να φέρει αποτέλεσμα στη Συρία: «Η ένοπλη σύγκρουση στη Συρία είναι μία δοκιμασία για όλα όσα πρεσβεύουμε. Δεν θα ήθελα να αποτύχουν τα Ηνωμένα Έθνη σε αυτή τη δοκιμασία. Θέλω να δείξουμε στους ανθρώπους στη Συρία και σε όλον τον κόσμο, ότι έχουμε μάθει καλά το μάθημα της Σρεμπρένιτσα» επεσήμανε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Eκκληση στη Μόσχα για οικονομική βοήθεια

Μετά την διπλωματική στήριξη, το καθεστώς της Συρίας στρέφεται προς τη Μόσχα και για οικονομική βοήθεια. Συριακή αντιπροσωπεία υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κάντρι Ντσαμίλ επισκέπτεται τη Ρωσία για να ζητήσει δάνεια, αλλά και καύσιμα. «Τα τιμωρητικά μέτρα που έλαβαν η ΕΕ και οι ΗΠΑ εναντίον της Συρίας είναι παράνομα και η Ρωσία ανέλαβε να μας στηρίξει οικονομικά σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση» δήλωσε ο Σύριος πολιτικός. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti η Μόσχα «θα εξετάσει το αίτημα της Συρίας».

Πηγή: DW

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)