to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 15.05.2021

Διεθνή

Διπλωματική κινητικότητα από ΗΠΑ και αραβικά κράτη για την ένταση στη Γάζα

Πρώτη τηλεφωνική επιμέλεια του προέδρου Μπάιντεν με τον Μαχμούτ Αμπάς, επαφή με Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ισραήλ στο κτίριο του Associated Press. Τηλεφώνημα μεταξύ των Υπ. Εξωτερικών Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας.


Αμπάς δέχεται το πρώτο του τηλεφώνημα από τον Μπάιντεν

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δέχτηκε σήμερα το πρώτο του τηλεφώνημα από τον Τζο Μπάιντεν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο και αυτό, μεσούσης της κρίσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα δήλωσε ότι αυτή η επικοινωνία ήταν "σημαντική" χωρίς ωστόσο να αναφέρει επί του παρόντος το ακριβές περιεχόμενο αυτής της συνομιλίας.

Ο Μπάιντεν έστειλε απεσταλμένο στην περιοχή την Παρασκευή για να βοηθήσει στις προσπάθειες για κατευνασμό της έντασης.

Τηλεφώνημα στον Νετανιάχου μετά την αεροπορική επιδρομή στα γραφεία του AP στη Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για το θέμα του ισραηλινού πλήγματος που κατέστρεψε στη Γάζα το κτίριο στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press (AP).

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου "υπογράμμισε κατά τη συνομιλία αυτή ότι το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βλάψει ανθρώπους που δεν εμπλέκονται" στη μάχη του με τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις στη Γάζα, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του, επιμένοντας στο γεγονός ότι η απομάκρυνση των ανθρώπων από το κτίριο "όπου βρίσκονταν τρομοκρατικοί στόχοι" είχε οργανωθεί ενόψει της επιδρομής.

Σύμφωνα με σύνοψη της τηλεφωνικής επικοινωνίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε ότι "οι μη εμπλεκόμενοι είχαν απομακρυνθεί" από τον πύργο γραφείων και κατοικιών όπου στεγάζονταν γραφεία μέσων ενημέρωσης, καθώς και άλλα γραφεία και διαμερίσματα και ο οποίος καταστράφηκε νωρίτερα σήμερα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

"Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ευχαρίστησε τον πρόεδρο για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα", αναφέρει η ανακοίνωση.

Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία ενώνουν τις φωνές τους για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Εντείνει τις διπλωματικές της διαβουλεύσεις η Αίγυπτος για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Στο πλαίσιο των επαφών του με τα αραβικά κράτη, ο υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, Φάισαλ Μπιν Φαρχάν, σχετικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη και την κλιμάκωση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο μεγάλων αραβικών κρατών συμφώνησαν στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών τους για την αποτροπή μεγαλύτερης κλιμάκωσης και έντασης.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, 'Αχμεντ Χάφεζ, ο οποίος τόνισε ότι οι δύο ΥΠΕΞ εργάζονται για να προωθήσουν τις προσπάθειές τους για την αποκατάσταση της ηρεμίας στην περιοχή, με δεδομένες τις τελευταίες προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος, απευθυνόμενη προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να επιτευχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμός της αιματοχυσίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και τον συντονισμό τους κατά την προσεχή περίοδο σε όλα διεθνή φόρα, έτσι ώστε να τερματιστούν οι στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας και να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη αντιπαράθεση με ολέθριες επιπτώσεις στην ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)