to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:42 | 25.08.2017

Διεθνή

Διπλωματική διαμαρτυρία προς την Τουρκία για συλλήψεις δύο Σουηδών

Η σουηδική διπλωματία κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας στη Σουηδία για να του επιδώσει διαμαρτυρία για τη σύλληψη δύο Σουηδών από τις τουρκικές αρχές, ένδειξη της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών.


Ο Σουηδός Αλί Γαραβί, σύμβουλος πληροφορικής, συνελήφθη ενώ συμμετείχε, την 5η Ιουλίου, σε ένα σεμινάριο για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Στην ίδια εκδήλωση είχαν συλληφθεί κι άλλοι ακτιβιστές, ανάμεσά τους η διευθύντρια του παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

Ο τουρκοσουηδός συγγραφέας Χάμζα Γιαλτσίν, επικριτής της κυβέρνησης της Άγκυρας και συνεργάτης αριστερών ειδησεογραφικών ιστοτόπων, συνελήφθη την 3η Αυγούστου στη Βαρκελόνη βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχε ζητήσει να εκδοθεί η Τουρκία.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας έγινε δεκτός σήμερα από την Ανίκα Σέντερ, υφυπουργό της σουηδού ΥΠΕΞ Μάρκοτ Βάλστρεμ.

«Η υπόλοιπη κυβέρνηση (της Σουηδίας) και εγώ έχουμε εδώ και καιρό εκφράσει με σαφήνεια σε τούρκους αξιωματούχους την άποψή μας για αυτές τις υποθέσεις, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Τουρκία», σημείωσε η Βάλστρεμ σε ένα κείμενό της που αναρτήθηκε σήμερα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Έχουμε υπογραμμίσει ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν άμεσες επιπτώσεις στη σχέση μας και στη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», πρόσθεσε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

Η Άγκυρα κατηγορεί τους δύο Σουηδούς ότι «υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις», κατά τον όρο που χρησιμοποιούν οι τουρκικές αρχές όταν αναφέρονται στους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν—τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ήταν ο εγκέφαλος του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016—ή στους κούρδους αυτονομιστές του PKK, ή σε διάφορες οργανώσεις της άκρας αριστεράς.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι πολλές από τις δεκάδες χιλιάδες συλλήψεις στην Τουρκία έχουν πραγματικό στόχο να φιμώσουν όλους όσοι διαφωνούν με την κυβέρνηση, υπό την κάλυψη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που συνεχίζει να εφαρμόζεται μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Χαρακτηρίζοντας τη σύλληψή του στην Ισπανία «καφκικό εφιάλτη», ο Γιαλτσίν έγραψε τη Δευτέρα στη σουηδική εφημερίδα Expressen: «Ο κόσμος μου καταρρέει. Οι διακοπές μου μετατράπηκαν σε κόλαση πάνω στη Γη. Γιατί μου συμβαίνει αυτό τώρα;».

Ο ίδιος εκτίμησε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «προσωπικά» εκμεταλλεύθηκε τις δυνατότητες που του προσέφερε η Interpol για να επιτύχει τη σύλληψή του.

Η Μάργκοτ Βάλστρεμ από την πλευρά της σημείωσε πως η Σουηδία θέλει να «εξασφαλίσει» ότι τα εντάλματα της Ιντερπόλ δεν χρησιμοποιούνται καταχρηστικά για να εξυπηρετούνται «πολιτικοί σκοποί». «Αυτό είναι πολύ σοβαρό ιδιαίτερα όταν πρόκειται για υποθέσεις που υπάρχει κίνδυνος να πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης», συμπλήρωσε η ίδια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)