to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 03.09.2020

Πολιτική

Το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για συμφωνία έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας: Διαψεύδουν οι διπλωματικές πηγές

Να ξεκινήσουν τον διάλογο συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία, σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνουν πως οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με «φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα - ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το μπάχαλο σχετικά με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ εκθέτει τη χώρα διεθνώς και πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα


Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται πως λίγο πριν, με δήλωση του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενημέρωσε πως μετά από διαβουλεύσεις του με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ.

«Να ξεκινήσουν τον διάλογο συμφώνησαν Ελλάδα και Τουρκία» σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

Όπως αναφέρει σε δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σχετικά με τεχνικές συνομιλίες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια.

Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Τα παραπάνω στον απόηχο της είδησης που μετέδωσε σήμερα η ΕΡΤ περί νέου επεισοδίου ανοιχτά του Καστελόριζου που σημειώθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα, όταν τουρκική φρεγάτα έστρεψε τα όπλα της κατά της ελληνικής.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Το μπάχαλο σχετικά με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ εκθέτει τη χώρα διεθνώς και πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα

Το μπάχαλο των τελευταίων ωρών σχετικά με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ σχολίασε αργά το βράδυ της Πέμπτης ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αξιολόγεί πως «εκθέτει τη χώρα διεθνώς και πλήττει τα εθνικά μας συμφέροντα».

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε πως, «για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα ο ελληνικός λαός μαθαίνει μέσω τρίτων για πρωτοβουλίες διαλόγου με την Τουρκία στις οποίες συμμετέχει η Ελλάδα. Επιπλέον, παρακολουθεί τη χώρα να εκτίθεται διεθνώς, διαψεύδοντας με κυβερνητικές διαρροές τον ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Η Κυβέρνηση οφείλει πρώτα απ' όλα να σοβαρευτεί και να ξεκαθαρίσει το μπάχαλο που παρακολουθούμε που ζημιώνει τα συμφέροντα της χώρας.

Δεύτερον, να διευκρινίσει εάν η μεσολάβηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ εντάσσεται σε κάποια εθνική στρατηγική ή τουλάχιστον για ποιον λόγο και με ποιους όρους την αποδέχτηκε. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε την ανοχή που έχει επιδείξει το ΝΑΤΟ στην τουρκική επιθετικότητα και ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος OrucReis παραβιάζει συστηματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια του Καστελόριζου και της Ρόδου».

Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει επιτέλους πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και από τρίτους».

Θέση παίρνει και η Ρωσία η οποία «τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου»

Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, με ανάρτηση στο twitter, για την στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

"Δεν επιδιώκουμε να επωφεληθούμε από μια διασυνοριακή διαφωνία. Η προσέγγιση αυτή ισχύει πλήρως για την ανατολική Μεσόγειο, μια ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της επίλυσης όλων των διαφορών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου» αναφέρει η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα στο tweet.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)