to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:10 | 19.07.2013

Οικονομία

Διπλό "όχι" από Μέρκελ για κούρεμα και πολεμικές αποζημιώσεις

Πριν φύγει για διακοπές η Μέρκελ φρόντισε να στείλει να μηνύματά της στην Αθήνα με ένα διπλό "όχι"- σε νέο κούρεμα και πολεμικές αποζημιώσεις.


«Έχω πει επανειλημμένα ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα» τόνισε την Παρασκευή η Γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Επίσης, η κυρία Μέρκελ ήταν αρνητική στο ενδεχόμενο ικανοποίησης του ελληνικού αιτήματος για τις πολεμικές αποζημιώσεις. «Δεν συμμεριζόμαστε αυτήν τη νομική ερμηνεία, το έχουμε παρουσιάσει πολλές φορές σε αυτήν την αίθουσα, σε πολλές συνεντεύξεις» είπε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Από τότε δεν έχει τίποτα αλλάξει παρά τις νέες αξιώσεις».

Επιστρέφοντας στο θέμα του κουρέματος, η Μέρκελ τόνισε ότι η συζήτηση αυτή ενδεχομένως να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς ίσως θα προκαλέσει «μαζική ανασφάλεια» στους επενδυτές της Ευρωζώνης και «θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ζήτησε, την Πέμπτη, από την Αθήνα, να μην συνεχισθεί η συζήτηση για νέο κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς «δεν είναι προς όφελος σας».

Πιο θετική ήταν η Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα σε ό, αφορά στην πορεία της οικονομίας.«Εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα στο τέλος του έτους θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε στον περιορισμό του ελληνικού ελλείμματος κατά 50%.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ εμφανίστηκε  γενικώς ικανοποιημένη από την πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες της Ευρωζώνης που περνούν κρίση.

«Σε όλες τις υπό κρίση χώρες αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, μειώνεται το κόστος μονάδας παραγωγής, ενώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων», τόνισε και επανέλαβε ότι η ίδια στις προσπάθειές της καθοδηγείται από την επίγνωση ότι η Γερμανία δεν μπορεί μακροπρόθεσμα να ευημερεί, εάν δεν ευημερεί ολόκληρη η Ευρώπη.

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα άφησε και ο κ. Σόιμπλε, καθώς, όπως είπε, εάν το 2014 έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις και έχει υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, «τότε μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα προς την κατεύθυνση ελάφρυνσης του χρέους». 

«Όμως» σημείωσε «εάν συζητάτε για κούρεμα πέρα από το 53% στον ιδιωτικό τομέα, δεν το συζητάμε καθόλου. Εάν μιλάτε για κούρεμα στον μηχανισμό στήριξης, τότε είμαστε εντελώς αντίθετοι. Εφόσον παίρνετε βοήθεια και μιλάτε για κούρεμα, τότε είσαστε ψεύτες. Εάν συνεχίσετε, αυτή η κατεύθυνση δεν είναι σωστή».

Πηγή: epikaira.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)