to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:36 | 06.10.2022

Κοινωνία

Διπλή προσφυγική τραγωδία: Οι δυνάμεις δεν μπορούν να επιχειρήσουν στα Κύθηρα- Εφιάλτης για τους αγνοούμενους στη Λέσβο

Δραματικές ώρες στη Λέσβο με τους πρόσφυγες από το ναυάγιο βάρκας στην περιοχή Προβοσκίδα. Αγνοούνται δεκάδες ακόμα, εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής - Σε εξέλιξη επιχείρηση θρίλερ και στα Κύθηρα, όπου οι δυνάμεις αδυνατούν να επιχειρήσουν διασώσεις


Όλη τη νύχτα και μέχρι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και στα δύο νησιά η δραματική επιχείρηση διάσωσης από το λιμενικό με τη συνδρομή της πυροσβεστικής και κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Λέσβος: 18 νεκροί, εκ των οποίων 16 νέες γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος. Συνολικά 29 οι διασωθέντες, όπως επιβεβαιώνει το Λιμενικό

Δεκαέξι νέες γυναίκες Αφρικανικής καταγωγής, ένας άνδρας και ένας έφηβος είναι, μέχρι στιγμής, τα θύματα,  του ναυαγίου με αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο. Νέες γυναίκες, Αφρικανικής επίσης καταγωγής, είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες.

Ενώ οι σοροί των νεκρών γυναικών μεταφέρονται στο νεκροτομείο το Λιμενικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας ακόμα τουλάχιστον 7 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 53 άτομα.

 Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά χθες το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Λέσβου και Μικρασιατικών ακτών έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν άνεμοι έντασης επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ.

Οι έρευνες των λιμενικών αρχών επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θεωρείται πως ορισμένοι πρόσφυγες πιθανόν βρίσκονται στη ξηρά. Στην περιοχή του πολύνεκρου δυστυχήματος επιχειρούν υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στελέχη του Λιμενικού, του Ελληνικού Στρατού, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης έως 7 μποφόρ. Στην περιοχή έσπευσαν Παράκτιο Περιπολικό του λιμενικού και ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πήδηξαν να σωθούν και κατέληξαν πνιγμένοι

Στο Καρά Τεπέ έχουν μεταφερθεί 27 από τους 29 διασωθέντες του ναυαγίου στη Λέσβο. Δύο διασωθείσες γυναίκες  περιγράγουν εφιαλτικές στιγμές, έβλεπαν ανθρώπους να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και να πνίγονται.

Μάλιστα, μία γυναίκα δήλωσε πως είδε ανήλικο αγόρι να πνίγεται και ότι για να σωθεί η ίδια αναγκάστηκε να πάρει σωσίβιο από άνθρωπο που έχασε τη ζωή του.

Όταν οι άνθρωποι έφτασαν στη λέσβο περί τις 12 το βράδυ, ξεκίνησε φουρτούνα. Έτσι, έσβησαν τις μηχανές της βάρκας καθώς εκείνη κατευθυνόταν στα βράχια. Μερικοί πήδηξαν από τη βάρκα για να σωθούν, με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους. 

«Γύρω στις 12 τη νύχτα, ενώ βρισκόμασταν κοντά στη Λέσβο, η θάλασσα άρχισε να έχει υψηλά κύματα και σβήσαμε τη μηχανή γιατί φοβηθήκαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Τα κύματα μας έσπρωξαν στην άκρη της θάλασσας, κοντά σε ένα βουνό και κάποιοι μπόρεσαν να πηδήξουν στη γη, άλλοι όμως έπεσαν μέσα στη θάλασσα», δηλώνει η Ισμάχα, προσφύγισσα από τη Σομαλία

Όπως οι ίδιοι οι πρόσφυγες μερτυρούν, αναγκάστηκαν να πάρουν το ρίσκο να μπουν σε μία βάρκα με κίνδυνο την ζωή τους, πληρώνοντας σε Τούρκους διακινητές  αντίτιμο που κυμαινόταν από 300 έως 600 δολάρια ο καθένας.

«Το πιο δύσκολο είναι όταν βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να ουρλιάζει, να πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις κάτι για να τον σώσεις. Αυτό είναι το χειρότερο». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου και σκεφτόμουν πως εγώ θα είμαι η επόμενη».

Κύθηρα: Βύθιση ιστιοφόρου, 80 διασωθέντες

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του λιμενικού, στις 11 το πρωί της Πέμπτης, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί ογδόντα μετανάστες εκ των οποίων 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες) και 18 ανήλικοι, ενώ έντεκα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. 

Οι έρευνες του λιμενικού σώματος για τον εντοπισμό των 15 αγνοουμένων συνεχίζονται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων έντασης έως 10 μποφόρ ενώ έντεκα από τους διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κυθήρων, για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο. Όπως έγινε γνωστό, στο ιστιοφόρο επέβαιναν συνολικά 95 μετανάστες.

Από την επιχείρηση διάσωσης στα Κύθηρα, με ανθρώπους γαντζωμένους στα βράχια για να μην πνιγούν

«Είδαμε ανθρώπους να πνίγονται στα βράχια» λέει κάτοικος των Κυθήρων μιλώντας στο Open.

Τουλάχιστον 80 πρόσφυγες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων. Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.

Η επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό αγνοουμένων, που ξεκίνησε στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, συνεχίζεται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς πνέουν άνεμοι έντασης 7- 8, με ριπές ανέμου έως και 10 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες. Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Κλιμάκιο της ΕΜΑΚ επιχειρεί στο σημείο για την ανάσυρση των σορών

Επιχείρηση ανάσυρσης των σορών κάνει η ΕΜΑΚ στα Κήθυρα. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 5 σοροί και γίνεται προσπάθεια να ανασυρθούν, μιάς και το συγκεκριμένο σημείο είναι εξαιρετικά δύσβατο και βρίσκεται ανάμεσα σε απόκρυμνα βράχια. 

Η ΕΜΑΚ και οι δύτες που βρίσκονται εκεί, αδυνατούν να επιχειρήσουν ακριβώς λόγω της τρομερής ιδιαιτερότητας του σημείου, αλλά και των καιρικών συνθηκών, δηλαδή του αέρα και της φουρτούνας, αναφέρει ο δήμαρχος του νησιού στο OPEN.  

Την περασμένη Τετάρτη διασώθηκαν 80 άτομα, από τα οποία τα 11 βρίσκονται στο νοσοκομείο και μάλιστα ο ένας αναχώρησε για την Αθήνα επειδή είχε σπασμένο άκρο. Οι υπόλοιποι παραμένουν στο δημοτικό σχολείο των Κυθήρων. 

«Και αύριο θα είναι μία μέρα με πολύ αέρα και νομίζω ότι είναι δεδομένα τα μαθηματικά. Αν ήταν 100, ψάχνουμε 20, αν ήταν 95, ψάχνουμε 15», διευκρίνισε ο δήμαρχος, μιλώντας στο OPEN.

Ράνια Σβίγκου: Να μη «συνηθίσουμε» τους θανάτους απελπισμένων ανθρώπων

«Ο αγώνας για μια Ελλάδα που δεν θα είναι ούτε αποθήκη ψυχών, ούτε φύλακας που αναλαμβάνει τις ευθύνες μιας Ευρώπης-φρούριο, είναι πιο επίκαιρος και αναγκαίος από ποτέ», σημειώνει η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο.

Νίπτει τας χείρας του ο Μηταράκης

«Επείγον κάλεσμα στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για να προληφθούν άλλες παράτυπες αναχωρήσεις, λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα χάθηκαν πολλές ζωές στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπιστα σκάφη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει» έγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, κάνοντας τον ανήξερο για το αποτέλεσμα των pushbacks που ωθούν τους μετανάστες και πρόσφυγες σε ολοένα και δυσκολότερες διαδρομές, ρίχνοντάς τους ακόμα πιο βαθιά στα δίχτυα των διακινητών.

ΚΚΕ: Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την “κανονικότητα” του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων

Σε ανακοίνωσή του για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες, το ΚΚΕ τονίζει:

«Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την “κανονικότητα” του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την “καθημερινότητα” των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα πρόσφατα ναυάγια στη Λέσβο και τα Κύθηρα με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας που γίνονται ακόμη πιο φανερές.

Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας κι απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής, που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για το λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)