to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:20 | 17.04.2015

Πολιτική

Σειρά επαφών του Γιάνη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ - Συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα (ενημέρωση)

Συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας - Συναντήσεις Γ. Βαρουφάκη με Λαγκάρντ την Πέμπτη και με Ντράγκι, Τζακ Λιου και Πιερ Κάρλο Παντοάν την Παρασκευή στις ΗΠΑ - Ομιλία του υπ. Οικονομικών στο Ινστιτούτο Brookings - Αρχίζουν πάλι σήμερα, Σάββατο στις Βρυξέλλες οι συνεδριάσεις του Brussels Group


Παρασκευή 17/4

Ενημέρωση:

20:00 ΥΠΟΙΚ: Ο Ντράγκι θέλει να συνεισφέρει σε μακροπρόθεσμη λύση

Τη βούλησή του, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεισφέρει στην εξεύρεση μακροπρόθεσμης λύσης, που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να περάσει στη φάση της ανάπτυξης, εξέφρασε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στην Ουάσινγκτον.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους, κατά τη συνάντηση, που διήρκεσε μία ώρα, συζητήθηκε διεξοδικά η διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ημέρα προς ημέρα, έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Νωρίτερα σήμερα:

Συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Οίκο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν περίπου 12 λεπτά, με αντικείμενο την ελληνική οικονομία. Σε δηλώσεις του, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο Eurogroup της 24ης Απριλίου δεν θα υπάρχει επίλυση, θα υπάρχει πρόοδος. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Πέμπτη 16/4

22:50 Γ. Βαρουφάκης: Περάσαμε από «πυραμίδα» ανάπτυξης, σε «πυραμίδα» λιτότητας

Η Ελλάδα θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» και όχι να προσυπογράψει όλα τα αιτήματα των πιστωτών, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον.


Ο Γ.Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα έχουν διεθνές αντίκτυπο και εξηγώντας γιατί είναι τόσο δύσκολες, είπε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θέλει περισσότερο από όλους να υπάρξει γρήγορα συμφωνία, γιατί όσο περισσότερο κρατούν, τόσο περισσότερη θα είναι ασφυξία στην οικονομία. 

«Τίποτα δεν θα ήταν ευκολότερο από το να υπογράψουμε όσα λέει το μνημόνιο» είπε προσθέτοντας όμως ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρξει «επιτυχής κατάληξη» και ότι εάν η κυβέρνηση αποδέχονταν όλα τα αιτήματα των πιστωτών θα ήταν λάθος.

Διαβεβαίωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της παγκοσμίως.

Στη συνέχεια περιέγραψε τις 7 μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης προαναγγέλοντας μεταξύ άλλων απαιτήσεις ελάχιστης επένδυσης, πάνω από την τιμή που ζητείται στις ιδιωτικοποιήσεις, δραστικό περιορισμό στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, δημιουργία «κακής τράπεζας» για τα κόκκινα δάνεια και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 

«Δύο είναι στα στοιχεία μιας έντιμης και αποτελεσματικής συμφωνίας, είπε, μια ατζέντα βαθιών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και ένα μακροοικονομικά λογικό δημοσιονομικό σχέδιο» είπε.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι αυτό ήταν γιατί δεν πέρασαν τόση λιτότητα. 

Η Ελλάδα όχι μόνο πέρασε από μία περίοδο λιτότητας χωρίς προηγούμενο σε περίοδο ειρήνης, αλλά, όπως συμπλήρωσε, πέρασε από μία «πυραμίδα» ανάπτυξης, σε μία «πυραμίδα» λιτότητας (from ponzi growth to ponzi austerity) και οι δύο βασισμένες σε ένα μη βιώσιμο δανεισμό.

Κατά τις διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε ο Γ.Βαρουφάκης, δεν επιδιώκουμε να επιβάλλουμε τις απόψεις μας, αλλά ζητάμε την ευκαιρία, πρώτον, να ακουστούμε και, δεύτερον, για το χρόνο και την ευχέρεια να λάβει χώρα αυτός ο διάλογος.

Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, ειδικά από τη Βόρεια Ευρώπη, ότι δεν θα επιστρέψει στην σπάταλη το παρελθόντος. Και εκείνοι πρέπει πείσουν εμάς ότι μιλούν σοβαρά για την επανεκκίνηση επενδυτικών προγραμμάτων, είπε.

21:50 Ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του Γ. Βαρουφάκη στο Ινστιτούτο Brookings στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Ο κ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίλ και το στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings, Ντέιβιντε Βέσελ. Στη συνέχεια θα γίνει περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων από το κοινό.

20:00 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στην Ουάσινγκτον, της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45΄ και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

19:30 Συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην Ουάσινγκτον. 

Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ, όπου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Στο πολιτικό επίπεδο

Ο Γ. Βαρουφάκης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και θα παραστεί σε δεξίωση στον Λευκό Οίκο για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο υπουργός Οικονομικών στη συνέχεια θα είναι κεντρικός ομιλητής σε διάλεξη στο Ινστιτούτο Brookings με θέμα: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της». Ο Γ. Βαρουφάκης, μετά την ομιλία του, θα έχει μία σύντομη ανταλλαγή απόψεων με τον οικονομολόγο και πρώην υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Κεμάλ Ντερβίλ και το στέλεχος του Ινστιτούτου Brookings, Ντέιβιντ Βέσελ. Στη συνέχεια θα γίνει περιορισμένος αριθμός ερωτήσεων από το κοινό.

Θα προηγηθεί διάλεξη του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με θέμα «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι» (πρόκειται για δύο χωριστές εκδηλώσεις), ωστόσο αναμένεται ότι στο περιθώριο ίσως υπάρξει μια σύντομη συνάντηση των δύο.

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις και συνομιλίες στην αμερικανική πρωτεύουσα με τον διοικητή της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Παντοάν, την Παρασκευή.

Στο τεχνικό επίπεδο

Συνέρχεται εκ νέου αύριο στην έδρα της Ε.Ε. το λεγόμενο Brussels Group για να επεξεργαστεί περαιτέρω τις ελληνικές προτάσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Διαβάστε αναλυτικά:

Αρχίζουν πάλι το Σάββατο στις Βρυξέλλες οι συνεδριάσεις του Brussels Group

Σε αντίστιξη με ορισμένα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, που μεγεθύνονται από εγχώρια ΜΜΕ, σχεδόν το σύνολο των θεσμικών παραγόντων μιλούν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και εκφράζουν τη βούληση για κοινά αποδεκτή και επωφελή λύση.

Διαβάστε σχετικά:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)