to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 23.08.2013

Κοινωνία

Δίωξη για πλαστά πτυχία στην ΕΑΒ - Παραιτήθηκε το ΔΣ με απαίτηση Σταϊκούρα

Tην παραίτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ ΑΕ), ζήτησε και έλαβε σήμερα Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια της άσκησης κακουργηματικής ποινικής δίωξης στα μέλη της διοίκησης της εταιρείας από τον Επίκουρο Οικονομικό Εισαγγελέα. Το θέμα είχαν φέρει στη Βουλή με ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Δίωξη για πλαστά πτυχία στην ΕΑΒ

Κακουργηματική δίωξη για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας άσκησαν χθες οι εισαγγελικές αρχές σε βάρος του γενικού διευθυντή και επικεφαλής επιχειρησιακών λειτουργών της ΕΑΒ Αθ. Χρονόπουλου για την υπόθεση του πλαστού τίτλου σπουδών εξ Αμερικής που αποκάλυψε πρόσφατα το «Εθνος της Κυριακής».

Ποινικές διώξεις κατά του Θ. Χρονόπουλου και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΑΒ προκάλεσε η δημοσιοποίηση από το «Εθνος της Κυριακής» του πορίσματος - καταπέλτη των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

Μαζί του διώκονται και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΑΒ που από το 2008 τού ανέθεσαν τα σχετικά καθήκοντα, στα οποία παραμένει μέχρι και σήμερα, χωρίς ποτέ να ερευνήσουν τη γνησιότητα του πτυχίου του, με συνέπεια να έχει υψηλές αποδοχές.

Την ποινική δίωξη άσκησε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιω. Δραγάτσης, συνδυάζοντας τα κακουργηματικής μορφής αδικήματα με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ν. 1608/50) που θεωρείται «δρακόντειος», καθώς απειλεί με βαρύτατες ποινές.

Ο κακουργηματικός χαρακτήρας της δίωξης δικαιολογείται από την εκτίμηση των εισαγγελικών αρχών ότι ο Αθ. Χρονόπουλος βρέθηκε σε διάφορες υψηλές θέσεις ευθύνης της εταιρείας χάρη στον πλαστό τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, με συνέπεια να εισπράξει μεγάλα ποσά ως αμοιβή ή άλλου είδους έξοδα (διαμονής, μετακίνησης κ.λπ.), που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ (που είναι το όριο για την κακουργηματική δίωξη) και τα οποία αλλιώς δεν θα είχε αποκομίσει.

Δίωξη για πλαστά πτυχία στην ΕΑΒ

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΒ διώκονται ποινικά και κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί στα συγκεκριμένα αδικήματα, καθώς ο Αθ. Χρονόπουλος φέρεται να ενήργησε ως ηθικός αυτουργός, πείθοντάς τους το 2008 να του αναθέσουν τα υψηλά καθήκοντα που ασκεί έως σήμερα, σε μια νέα θέση ανάμεσα στον διευθύνοντα σύμβουλο και τους γενικούς διευθυντές που δημιουργήθηκε τότε για εκείνον και στην οποία αμειβόταν με αποδοχές που κυμαίνονταν από 7.500 έως 11.000 ευρώ, κατά διαστήματα.

Παράλληλα, τα μέλη του ΔΣ κατηγορούνται και γιατί ανανεώθηκε η θητεία του από το 2012 έως το 2015, μολονότι κατείχε πλαστό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Γι' αυτό τον πλαστό τίτλο ασκήθηκε σε βάρος του Αθ. Χρονόπουλου και δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για πλαστογραφία μετά χρήσεως.

H έρευνα

Η έρευνα που είχε διενεργήσει το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έδειξε ότι ο κατηγορούμενος είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία το διάστημα Οκτωβρίου 1985 - Ιουλίου 1987, ενώ εμφανιζόταν να παίρνει το πτυχίο από το Κολούμπια λίγες μέρες πριν να απολυθεί από τον στρατό...

Στο στάδιο της έρευνας, το διάσημο αμερικανικό πανεπιστήμιο απάντησε ότι δεν είναι δικό του το επίμαχο πτυχίο που του στάλθηκε ως αντίγραφο, όπως είχε κατατεθεί και στην ΕΑΒ, χωρίς οι υπηρεσίες της να ζητήσουν -όπως όφειλαν- επικυρωμένα αντίγραφα του τίτλου αντί της απλής φωτοτυπίας που έδωσε ο Αθ. Χρονόπουλος, ο οποίος είναι πάντως πτυχιούχος μηχανικός-μηχανολόγος.

Όταν του ζητήθηκε στο στάδιο της έρευνας να προσκομίσει και τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, απάντησε ότι δεν του είχε τεθεί τέτοια προϋπόθεση για την πρόσληψή του στη συγκεκριμένη θέση.

ΤΟ «ΠΑΡΤΙ»

Παραμένει εκτελεστικό μέλος του ΔΣ!

Τα έργα και τις ημέρες του Αθ. Χρονόπουλου στην ΕΑΒ υπό τις ευλογίες των διοικήσεων της εταιρείας είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής», στις 4 Αυγούστου, φέρνοντας στο φως της δημοσιότητας το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ο Αθ. Χρονόπουλος ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών -δηλαδή ως επικεφαλής των γενικών διευθυντών της εταιρείας- λαμβάνοντας συνολικές αποδοχές από το 2004 μέχρι και σήμερα από διάφορές θέσεις που κατέλαβε στην ΕΑΒ και σε θυγατρικές της εταιρείες, οι οποίες αγγίζουν τις 466.752,44 ευρώ.

Οι σπουδές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα βασικά προσόντα βάσει των οποίων ανατέθηκαν θέσεις ευθύνης στον Α. Χρονόπουλο από την ΕΑΒ ήταν οι σπουδές του ως αεροναυπηγού μηχανικού και μηχανολόγου μηχανικού με πτυχία πανεπιστημίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου ο μεταπτυχιακός τίτλος αποκαλύφθηκε ότι ήταν πλαστός.

Με βάση τα τυπικά προσόντα και τη θέση, καθορίστηκε ο μισθός του Αθ. Χρονόπουλου στη θέση του γενικού διευθυντή της ΕΑΒ, ο οποίος ανερχόταν το 2008 στις 7.509,75 ευρώ, εκ των οποίων 6.186,75 ευρώ ήταν οι μηνιαίες αποδοχές και 1.323 ευρώ το επίδομα θέσης ευθύνης.

Υπήρξε μάλιστα μία χρονική περίοδος στα τέλη του 2008 και αρχές του 2009 που ο Αθ. Χρονόπουλος λάμβανε μηνιαίως 7.509,75 ευρώ για τη θέση του γενικού διευθυντή Επιχειρησιακών Λειτουργιών της ΕΑΒ, 1.600 ευρώ ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΑΒ, 2.000 ευρώ ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της θυγατρικής εταιρείας 1 SOURCE, δηλαδή συνολικά 11.109 ευρώ τον μήνα και με πλαστό πτυχίο.

Ο Αθ. Χρονόπουλος, παρά τις καταγγελίες και το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ, μέχρι τη χτεσινή ανακοίνωση της εισαγγελικής δίωξης παρέμενε μέχρι προσφάτως στη μοναδική θέση που του απέμεινε ως εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΕΑΒ αν και οι καταγγελίες από εργαζομένους στην εταιρεία είχαν φτάσει στη διοίκηση εδώ και αρκετό καιρό χωρίς όμως να υπάρξει καμία αντίδραση. (ethnos.gr)

Παραιτήθηκε το ΔΣ

Τα μέλη του ΔΣ της ΕΑΒ ΑΕ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, εκτός από το μέλος του ΔΣ και πρώην στέλεχος της εταιρείας, η περίπτωση του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο της έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Για το συγκεκριμένο μέλος κινήθηκε η διαδικασία παύσης του από μέλος του ΔΣ, ενώ η αντικατάστασή του, όπως και των άλλων μελών, έχει δρομολογηθεί από τις 30/7/2013 και η συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής έχει ορισθεί για την 28/08/2013. 

Διαβάστε την ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: Διορισμοί με οσμή σκανδάλου στη διοίκηση της ΕΑΒ

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)