to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Δίωξη για κακούργημα στον διοικητή του ΙΚΑ

Ποινική δίωξη στον διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος.


Όπως είχε αποκαλύψει στις 24 Μαρτίου η «Εφημερίδα των Συντακτών», ο διοικητής του Ιδρύματος φέρεται να έδωσε διπλή εντολή να αρθεί η κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών των λογαριασμών της εταιρίας σούπερ μάρκετ του αδελφού του, ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Βέροιας, Χαρ. Αρβανιτίδη.

Με τον τρόπο αυτό, ενώ η εταιρία χρωστά περί τα 18,25 εκατομμύρια στο ΙΚΑ, αυτά τα χρήματα δεν κατέληξαν στα ταμεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας.

Σε βάρος του Ροβέρτου Σπυρόπουλου διαβιβάστηκε καταγγελία στην Εισαγγελία Διαφθοράς και διενεργήθηκε άμεσα έρευνα από τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Γιάννη Δραγάτση και Αντώνη Ελευθεριάνο, που άσκησαν και την ποινική δίωξη.

Οι εισαγγελείς ζητούν από τον ανακριτή της υπόθεσης να διερευνήσει αν οι υπεύθυνοι της εταιρίας έχουν διαπράξει το αδίκημα της ηθική αυτουργίας στην απιστία που καταλογίζουν στον διοικητή του ΙΚΑ.

Αναλυτικά η υπόθεση

Η ανώνυμη εταιρία Αρβανιτίδης ΑΕΕΕ με έδρα την Πατρίδα Ημαθίας είχε, σύμφωνα με τη δικογραφία, οφειλές στο ΙΚΑ στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 περί τα 18,25 εκατομμύρια ευρώ που αφορούσαν κυρίως εισφορές των εργαζομένων της.

Το τοπικό γραφείο του ΙΚΑ Βέροιας προχώρησε τότε σε πράξεις επίδοσης εισφορών προς τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρίας, παρέχοντας 15ήμερη προθεσμία να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών καταβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ποσό. Η προθεσμία παρήλθε και το ΙΚΑ Βέροιας, αιφνιδιστικά και χωρίς να ενημερώσει την εταιρία όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, επέβαλλε στα μέσα Οκτώβρη του 2013κατάσχεση εις χείρας των τραπεζών ALPHA, EUROBANK, ETE, όλων των ποσών που καταβάλλονται από την εταιρία προς προμηθευτές της, πελάτες κ.λπ.

Μετά την είσπραξη μικρού ποσού και αφού, σύμφωνα με τις αρχές, επίκειτο κατάθεση υψηλού ποσού που θα ικανοποιούσε το ΙΚΑ , αιφνιδιαστικά στις 11 Οκτωβρίου 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος (χωρίς μάλιστα να υπάρχει σχετική αιτηση της εταιρίας στη δικογραφία) έδωσε εντολή στο τοπικό κατάστημα Βέροιας να προχωρήσει στην άρση της κατάσχεσης «προσωρινά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να προχωρήσει η εταιρία σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κ.λπ. και εν συνεχεία αν δεν ανταποκριθεί να προβεί σε εκ νέου κατάσχεση».

Ο επικεφαλής όμως του ΙΚΑ Βέροιας με έγγραφό του προς τον κ.Σπυρόπουλο αρνήθηκε κατηγορηματικά να άρει την κατάσχεση επισημαίνοντας πώς δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη νόμου η εντολή του και ακόμα ότι η εταιρία εκλήθη να προχωρήσει σε ρύθμιση την οποία όμως δεν έκανε.

Στις 17 Οκτωβρίου όμως ο κ. Σπυρόπουλος στέλνει δεύτερο έγγραφο με το οποίο ζητεί να αρθεί η κατάσχεση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2013, οπότε ο τοπικός διοικητής αναγκάζεται, όπως λέει σε έγγραφό του, να συμμορφωθεί στις «ρητές εντολές σας», εκφράζοντας όμως και πάλι τις νομικές επιφυλάξεις του.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν η εταιρία να μην κάνει νέα ρύθμιση και στις 18 Νοεμβρίου να ξεκινήσει νέα διαδικασία κατάσχεσης. Στο μεσοδιάστημα, όμως, που είχε αρθεί η κατάσχεση σε λογαριασμούς της εταιρίας κατατέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δεν κατέληξαν στο ΙΚΑ.

Τι υποστήριξε ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος

Η δίωξη αφορά τα ποσά αυτά που δεν κατέληξαν στα ταμεία του ΙΚΑ (με την έννοια της ματαίωσης είσπραξης) αλλά πιθανόν ακόμα και στον ιδιοκτήτη. Ο διοικητής του ΙΚΑ εκλήθη ως ύποπτος για έγγραφες εξηγήσεις και στο υπόμνημά του φέρεται να ανέφερε πως ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρία ληξιπρόθεσμες οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με στόχο να μην κλείσει μια εταιρία και χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Υποστηρίζει δε πως οι ενέργειές του προβλέπονται νομικά. Οι εισαγγελείς όμως φέρονται να διαπίστωσαν πως τα μεγάλα ποσά δεν κατέληξαν τελικά.σε μισθοδοσία. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς που θα καλέσει σε απολογία τον διοικητή του ΙΚΑ.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)