to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:16 | 26.07.2013

Πολιτική

Δίωξη για κακούργημα κατά Λιακουνάκου και 15 στρατιωτικών

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια πολεμικών συστημάτων, για τα οποία η εταιρεία του Λιακουνάκου χρυσοπληρώθηκε προκαταβολικά χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παραδώσει στο Δημόσιο ούτε βίδα!


Ποινικά υπόλογοι για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα είναι πλέον ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ένα διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Sonak, δύο πρώην γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κι άλλοι δεκαπέντε στρατιωτικοί μετά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η επίκουρη Εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. 

Κατηγορούνται ακόμη δύο πρώην γ.γ. του υπ. Άμυνας και ένας πρώην αρχηγός ΓΕΣ. Έχει επέλθει παραγραφή για τα πολιτικά πρόσωπα

Οι δεκαεννέα διώκονται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος και ηθική αυτουργία στην προαναφερόμενη πράξη σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, η σύμβαση που υπογράφηκε ανάμεσα στο ΥΠΕΘΑ και την εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου Sonak το 2001, επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, προέβλεπε την προμήθεια δεκαοκτώ παρεμβολέων και έντεκα κέντρων ακροάσεων. Πρόκειται για όπλα που συμβάλλουν σε παρεμβολές ή σαμποτάρουν επικοινωνιακές συχνότητες. Η σύμβαση ήταν συνολικού ύψους 72 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα που όριζε ότι η προκαταβολή στην κατασκευάστρια εταιρεία δεν μπορούσε να ξεπερνά το 40% του συνολικού ποσού.

Το Δημόσιο ωστόσο, σε μια επίδειξη εξαιρετικής... γαλαντομίας, κατέβαλε στην Sonak 34.516.000 ευρώ προτού διαπιστωθεί από ειδική επιτροπή του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί και οι δοκιμές είχαν αποτύχει!

Ο επιχειρηματίας ζήτησε μάλιστα και τα ρέστα από το Δημόσιο προσφεύγοντας το 2007 στο διαιτητικό δικαστήριο και τελικά δικαιώθηκε, αφού κρίθηκε ότι το Δημόσιο είχε την αποκλειστική υπευθυνότητα για τη μη εκτέλεση της σύμβασης και του επιβλήθηκε πρόστιμο τριών εκατομμυρίων ευρώ...

Θ. Δρίτσας: Θα απαντήσει κανείς απ' την πολιτική ηγεσία;

Το ζήτημα των ευθυνών για την κρίση επαναφέρει για μία ακόμη φορά με οδυνηρό τρόπο στη δημοσιότητα η υπόθεση προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού με ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο 43 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ρωτώντας γιατί οι εισαγγελικές αρχές δεν προχώρησαν τη δικαστική έρευνα από τον Αύγουστο του 2006, όταν -σύμφωνα με δημοσιεύματα- δύο τότε υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν επίσημο αίτημα και γιατί στο διάστημα αυτό ο εμπλεκόμενος επιχειρηματίας δεν έχει κηρυχθεί έκπτωτος, αφού ουδέποτε παρέδωσε το έργο.

Παράλληλα, ρωτάει πώς εξηγείται μετά από τη σημερινή ποινική δίωξη το γεγονός ότι -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα- το Ελληνικό Δημόσιο έχασε τη διαιτησία απέναντι στον υπόλογο επιχειρηματία και καλείται τώρα να πληρώσει και αποζημίωση 3 εκατ. ευρώ και να επιστρέψει τις εγγυητικές επιστολές που έχει λάβει.

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Από την πολιτική ηγεσία θα απαντήσει κανείς;» καταλήγει.

ΕΙΡ. ΛΑΖ.

Πηγή: Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)