to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:34 | 17.03.2021

Διεθνή

Διώξεων συνέχεια: Τούρκος εισαγγελέας ζητά από το Συνταγματικό Δικαστήριο να απαγορευτεί το HDP

Ένας Τούρκος εισαγγελέας προσέφυγε σήμερα στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας να απαγορευτεί το σημαντικότερο φιλοκουρδικό κόμμα ,ο τρίτο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στη χώρα, τον οποίο κατηγορεί για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu - Το HDP καταγγέλλει απόπειρα πολιτικού πραξικοπήματος


Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο εισαγγελέας απέστειλε το κατηγορητήριο ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το τρίτο μεταλύτερο κόμμα της χώρας, το οποίο έχει μπει κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εισαγγελέας εκτιμά ότι «τα μέλη του HDP προσπαθούν, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους», συνεχίζει το πρακτορείο.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα πρέπει να αποδεχθεί το κατηγορητήριο προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν πολλαπλασιαστεί οι φραστικές επιθέσεις εναντίον του HDP, από τον ίδιο τον Ερντογάν και τον εταίρο του, το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει το HDP «πολιτική βιτρίνα» του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα και τη Δύση.

Νωρίτερα σήμερα, η τουρκική Εθνοσυνέλευση αφαίρεσε τη βουλευτική ιδιότητα από τον βουλευτή του HDP Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, ο οποίος καταδικάστηκε για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας».

HDP: «Πολιτικό πραξικόπημα»  

Για «πολιτικό πραξικόπημα» κάνει λόγο το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας μετά την εισήγηση των εισαγγελικών αρχών που ζητούν την απαγόρευσή του, κατηγορώντας το για «τρομοκρατική» δράση.

«Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τον λαό μας να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτό το πολιτικό πραξικόπημα», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Το κόμμα χαρακτηρίζει «πλήγμα για τη δημοκρατία» τη δικαστική έρευνα σε βάρος του ενώ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να χαράξει την πολιτική της.

Το HDP έχει 55 έδρες στο 600μελές κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)