to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 26.03.2016

Διεθνή

Διώξεις στον "τρομοκράτη με το καπέλο"

Οι βελγικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες στον άνδρα που φέρεται να είναι ο τρίτος δράστης των επιθέσεων στις Βρυξέλλες, ενώ όπως ανακοινώθηκε άλλοι δύο βαρύνονται με κατηγορίες για τρομοκρατία.


Ειδικότερα, ένας από τους υπόπτους που συνελήφθησαν από τις βελγικές αρχές, ο Φεϊσάλ Σ., ο οποίος ενδέχεται να είναι ο τρίτος άντρας που έλαβε μέρος στην τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών την Τρίτη, κατηγορείται για "τρομοκρατικές δολοφονίες", ανακοίνωσε σήμερα η βελγική εισαγγελία.

Ο Φεϊσάλ Σ. είναι το πρώτο άτομο στο οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις της Τρίτης στις Βρυξέλλες κατά τις οποίες 31 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 300 τραυματίστηκαν. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "τρομοκρατικές δολοφονίες" και "συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας" και τέθηκε σε προσωρινή κράτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας.

Δεν έχει εξακριβωθεί από την εισαγγελία εάν πρόκειται για το "άτομο με το καπέλο" που βρίσκεται στις εικόνες του συστήματος βιντεοεπιτήρησης του αεροδρομίου των Βρυξελλών δίπλα στους δύο βομβιστές αυτοκτονίας πριν από τις επιθέσεις. "Πρόκειται για μια πιθανότητα που εξετάζεται στο πλαίσιο της έρευνας", σημείωσαν πηγές προσκείμενες στην έρευνα. Ο τρίτος αυτός άντρας που άφησε στο αεροδρόμιο τσάντα με εκρηκτικά και στην συνέχεια διέφυγε αναζητείται.

Ένας δεύτερος ύποπτος, ο Ραμπάχ Ν., συνελήφθη, χθες, στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται σχετικά με σχέδιο επίθεσης που απετράπη στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα. Σε αυτόν επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες για "συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας", πρόσθεσε η εισαγγελία.

Οι κατηγορίες για "συμμετοχή στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας" απαγγέλθηκαν επίσης σε έναν τρίτο άντρα, τον Αμπουμπακάρ Α., ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έχει άμεση σχέση με τις επιθέσεις, σημείωσε η εισαγγελία.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, στον φερόμενο ως τρίτο άνθρωπο των επιθέσεων, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε ότι ένας ύποπτος που συνελήφθη την Πέμπτη κατηγορείται για "τρομοκρατικές δολοφονίες". Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο το μικρό όνομά του και το αρχικό του επωνύμου του: Φεϊσάλ Σ. Σύμφωνα όμως με βελγικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον Φεϊσάλ Σεφού, έναν δημοσιογράφο που είχε κατηγορηθεί για προπαγάνδα υπέρ του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

Το ερώτημα αν ο Φεϊσάλ Σ. είναι όντως ο "άνδρας με το καπέλο" δεν έχει απαντηθεί από επίσημες πηγές. "Είναι μια υπόθεση", σημείωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ο άνδρας με το μαύρο καπέλο, που έσπρωχνε ένα καρότσι φορτωμένο με μια αποσκευή, έφτασε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών νωρίς το πρωί της Τρίτης μαζί με τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας, τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουί και τον Ναζίμ Λασραουί. Οι δύο τελευταίοι συνδέονται με τους καμικάζι των παρισινών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο άνδρας αυτός άφησε την αποσκευή του που περιείχε "τον μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό" και έφυγε από τον χώρο. Όμως η βόμβα του δεν εξερράγη.

Οι αρχές καταζητούν άλλον έναν ύποπτο που κρατούσε ένα σακίδιο και θεάθηκε κοντά στον Χαλίντ Ελ Μπακραουί, ο οποίος ανατινάχθηκε την ίδια ώρα στον σταθμό του Μαλμπέκ. Καταζητούμενος είναι επίσης ένας άλλος Βέλγος, ο Μοχαμέντ Αμπρινί, που πιστεύεται ότι είχε "επιμελητειακό" ρόλο στην οργάνωση.

Για να ρίξουν "φως", όπως έχουν υποσχεθεί, στο τρομοκρατικό δίκτυο που φαίνεται ότι ήταν ένα και ενιαίο, οι γαλλικές και οι βελγικές αρχές αναμένουν πολλά από τον Σαλά Αμπντεσλάμ. Ο ύποπτος-κλειδί για τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι συνελήφθη στις Βρυξέλλες, μετά από τέσσερις μήνες ανθρωποκυνηγητού, αλλά αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές. Η Γαλλία έχει ζητήσει την έκδοσή του, ένα ενδεχόμενο στο οποίο δεν φέρνει πλέον αντίρρηση ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ και καθώς οι Βρυξέλλες δυσκολεύονται να βρουν τους παλιούς ρυθμούς ζωής, η "πορεία ενάντια στον φόβο" που επρόκειτο να γίνει αύριο, αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών για λόγους ασφαλείας. Οι αστυνομικές δυνάμεις της πρωτεύουσας του Βελγιου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τις τελευταίες ημέρες ζει στον ρυθμό των "λάθος συναγερμών" και των αστυνομικών επιχειρήσεων, είναι ήδη πολύ επιβαρυμένες ώστε να φροντίσουν και για την ασφάλεια χιλιάδων διαδηλωτών, εξήγησαν οι αρχές.

"Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα μας", υπογράμμισαν οι οργανωτές της κινητοποίησης, αποδεχόμενοι το αίτημα του υπουργού Εσωτερικών και του δημάρχου των Βρυξελλών.

Ακόμη, το αεροδρόμιο Ζαβεντέμ θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Τρίτη.

Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό των αρχών, στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 31 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 340, εκ των οποίων οι 62 παραμένουν ακόμη σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Παράλληλα, οι αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων. Μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί οι 24 νεκροί, μεταξύ των οποίων είναι και 11 αλλοδαποί από οκτώ διαφορετικές χώρες.

(capital.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)