to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:02 | 05.08.2013

Κοινωνία

«Διώξεις και καψώνια εις βάρος του Αντιμιλιταριστικού Κινήματος»

Ανακοίνωση του Δικτύου «Σπάρτακος» για την καταστρατήγηση του δικαιώματος στην άρνηση στράτευσης


«Μετά το μπαράζ διώξεων, συλλήψεων και στρατοδικείων εις βάρος Αντιρρησιών Συνείδησης και Ολικών Αρνητών Στράτευσης, που συνοδεύτηκε από χυδαία εκστρατεία λάσπης και δυσφήμησης των αγώνων τους από βουλευτές των ΝΔ-Χρυσή Αυγή, φασιστοσάιτ, αλλά και την ανήθικη, γεμάτη ψεύδη και κουτοπόνηρα επιχειρήματα περί δήθεν υπέρογκου μισθού προπαγάνδα του γνωστού ακροδεξιού μαϊντανού -αυτοδιαφημισμένου και ως πρωθυπουργικού συμβούλου, ήρθε η σειρά όσων διεκδικούν να εκτελέσουν Εναλλακτική Κοινωνική Θητεία.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΘΑ απέρριψε την αίτηση τριών μελών του Συνδέσμου για να κάνουν εναλλακτική θητεία και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που απορρίπτεται αίτηση μέλους του Συνδέσμου.

Αφενός μεν επιβεβαιώνεται ότι το ΥΠΕΘΑ φροντίζει ο αριθμός όσων εκτελούν Εναλλακτική θητεία να είναι ελάχιστος, διαψεύδοντας όσους διαδίδουν ότι πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό νεολαίων που αμείβεται με εκατοντάδες ευρώ, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτεται όλη η στυγνή μιλιταριστική και συνάμα γραφειοκρατική αντίληψη από την αιτιολογία της απόρριψης: «ο αιτών δεν τοποθετήθηκε εναντίον της αναγκαιότητας υπάρξεως του στρατού, ενώ από τη γενική και αόριστη αναφορά του ότι συμμετείχε σε αντιπολεμικές πορείες δεν μπορεί να συναχθεί τεκμηριωμένη αντίρρηση συνείδησης…»[…] Σε κάθε περίπτωση ο αιτών δε μπόρεσε να συνδέσει το εσωτερικό του φρόνημα με συγκεκριμένες πράξεις που υπαγορεύονται από τις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και εν γένει δεν παρουσίασε στάση ζωής χαρακτηριστικά αντίστοιχη με τις πεποιθήσεις που υποστηρίζει και που τον εμποδίζουν να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ενόπλως». 

Ποιοι είναι αυτοί που κρίνουν και εκτιμούν τα παραπάνω; Στην αρμόδια επιτροπή συνήθως λείπουν οι δύο καθηγητές μέλη της και την έκθεση συντάσσουν δύο στρατιωτικοί και μια υπάλληλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Δηλαδή, οι στρατιωτικοί κρίνουν τους Αντιμιλιταριστές, τις ιδέες και την στάση ζωής τους. Και μάλιστα οπλισμένοι με ένα αχταρμά παραπλανητικών ερωτήσεων καθώς υποβάλλουν τον αιτούντα σε ανάκριση: «έχεις κοινωνική δράση;» «Πιστεύεις ότι η Επανάσταση του 1821 δεν έπρεπε να γίνει;» κλπ.

Ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης απαιτεί την αποσύνδεση της εναλλακτικής κοινωνικής θητείας από το ΥΠΕΘΑ, θεωρώντας ότι ο συγκεκριμένος θεσμός πρέπει να είναι πολιτικής και όχι στρατιωτικής φύσης. Μάλιστα, με ξεκάθαρο τρόπο δηλώνουν:

«Οι Αντιρρησίες Συνείδησης δε διαλέγουν να υπαχθούν σε μεγαλύτερη σε διάρκεια, χειρότερη πολλές φορές σε όρους και πιο εξαντλητική οικονομικά θητεία από χόμπι ή από καπρίτσιο, αλλά ακριβώς γιατί αντιτίθενται στον Στρατό, αλλά ακριβώς  γιατί δε μπορούν να γίνουν γρανάζι του. Αρνούνται την προσφορά ανθρώπων για σοβαρή και πολύτιμη κοινωνική εργασία, σπρώχνοντας τους παράλληλα είτε στην παρανομία είτε στην “τρέλα”».  

Εμείς εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στους συναγωνιστές του Αντιμιλιταριστικού κινήματος και καλούμε σε κλιμάκωση της αναγκαίας κοινής μας πάλης ενάντια στον σύγχρονο Κοινοβουλευτικό Ολοκληρωτισμό, τη βάρβαρη ταξική πολιτική, τα Μνημόνια Ε.Ε-ΔΝΤ-τραπεζών και τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. 

Καλούμε την νεολαία να ενισχύσει την προσπάθεια μας για ένα Κίνημα Μαζικό Μέσα και Έξω από τον Στρατό. Ενάντια στον πόλεμο, τον εθνικισμό-φασισμό-ρατσισμό, απαιτώντας την έξοδο από το ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ-Ε.Ε.

Εκφράζουμε την αντίθεση μας στην Υποχρεωτική Στρατιωτική Θητεία, καλούμε τους νέους ανθρώπους να μην εμπλακούν ως Μισθοφόροι με τον Στρατό και την Αστυνομία. Να μην πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ σε εξοπλισμούς.»

Πηγή: diktiospartakos.blogspot.gr

Διαβάστε επίσης: Να μπει τέλος στις διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης - ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Άμυνας 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)