to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:16 | 19.08.2013

Πολιτική

Διορισμοί με οσμή σκανδάλου στη διοίκηση της ΕΑΒ

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόσιους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σχετικά με τη στελέχωση Διευθύνσεων της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ) από υποψήφιους δίχως ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.


Ολόκληρη η ερώτηση

Με βάση δημοσιεύματα και πορίσματα ελεγκτικών μηχανισμών, η  υπόθεση του  κ. Αθανασίου Χρονόπουλου, εκτελεστικού συμβούλου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ)  και πρώην επικεφαλής των Γενικών Διευθυντών, για την οποία βοούσε επί χρόνια η ΕΑΒ, μόνο αποσπασματικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ειδικότερα:

•Το ΔΣ της ΕΑΒ έκανε αποδεκτό τον διορισμό του κ. Χρονόπουλου χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη θέση στο οργανόγραμμα της ΕΑΒ. Αντίθετα, η θέση αυτή εφευρέθηκε μόνο για να αναβαθμιστεί ο «ρόλος» του κ. Χρονόπουλου στην εταιρεία.

•Η εν λόγω θέση ούτε προκηρύχτηκε, ούτε κατατέθηκαν υποψηφιότητες για την κάλυψή της, αποδεικνύοντας πόσο φωτογραφική ήταν η τοποθέτηση του.

•Παρά τις καταγγελίες από τους εργαζόμενους σχετικές με τα τυπικά προσόντα του κ. Χρονόπουλου -άλλωστε ήταν εξόφθαλμο στον κάθε εργαζόμενο ότι και τα ουσιαστικά προσόντα ήταν ανύπαρκτα- δεν ζητήθηκαν από την Διοίκηση επικυρωμένα αντίγραφα των πτυχίων.    

•Όταν πια η υπόθεση δεν μπορούσε να «κρυφτεί», η  Διοίκηση αντί να αποδώσει ευθύνες σε όσους τους αναλογούσαν, περιορίστηκε στον ρόλο του δικηγόρου του κ. Χρονόπουλου λέγοντας ότι το πτυχίο ήταν ένα τυπικό προαπαιτούμενο για την θέση του γενικού διευθυντή των γενικών διευθυντών. Φυσικά ούτε λόγος για την πλαστογραφία και την εξαπάτηση του αρμοδίου Υπουργού σύμφωνα με τα νέα ήθη της Διοίκησης.

Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου σε μια εταιρεία  που βρίσκεται υπό καθεστώς εγκατάλειψης επί σχεδόν μια δεκαετία και συνδέονται και με αλλά  παρακμιακά φαινόμενα. Τρανό παράδειγμα η πρόσληψη στη θέση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών ενός απόφοιτου ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι η προκήρυξη για την κάλυψη της Θέσης απαιτούσε απόφοιτο ανωτέρας εκπαίδευσης και παρά το γεγονός ότι η ΕΑΒ διαθέτει ικανά στελέχη για αυτήν την θέση, μη αρεστά όμως στην Διοίκηση η οποία τα κρατά παραγκωνισμένα.

Επίσης, ερωτηματικά γεννά η τοποθέτηση αποφοίτου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως διευθυντή με αρμοδιότητα να ελέγχει δύο διευθύνσεις. Οι συγκεκριμένες διευθύνσεις βαρύνονται  με σωρεία καταγγελιών αλλά και επιβαρύνουν το κόστος λειτουργίας της εταιρείας ενώ η Διοίκηση  κωφεύει για ακόμα μια φορά. Χαρακτηριστικό δείγμα των ηθών που επικρατούν στην ΕΑΒ, είναι ότι τέτοιου είδους «λαμπρά στελέχη» έχουν υφισταμένους εργαζόμενους αποφοίτους Πολυτεχνείων με δυο μεταπτυχιακά. Η Φάμπρικα των κομματικών προαγωγών συνεχίζεται ως σήμερα με παράτυπες αναθέσεις διευθύνσεων σε ημετέρους.

Όλα τα παραπάνω γίνονται με την ανοχή της κυβέρνησης προκειμένου να απαξιωθεί η ΕΑΒ και να εξυπηρετηθούν τα μικροσυμφέροντα. 

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

-Προτίθενται να προβούν σε απόδοση ευθυνών για αυτές τις καταστροφικές επιλογές «στελεχών» με αδιαφανείς διαδικασίες και κομματικά κριτήρια;

-Προτίθενται να ζητήσουν πίσω τα χρήματα από τους μισθούς αλλά και από τον πολυτελή τρόπο διαβίωσης τέτοιων «στελεχών»;

-Προτίθενται να διερευνήσουν σε ποιες ζημιογόνες οικονομικά και καταστροφικές για την ΕΑΒ αποφάσεις εμπλέκονται τέτοιου είδους «στελέχη»;

-Προτίθενται να προβούν στην τοποθέτηση –επιτέλους- Διοίκησης στην ΕΑΒ ώστε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες μέσα από κλίμα αξιοκρατίας και αξιοποίησης των ικανών στελεχών που διαθέτει η ΕΑΒ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σταθάς Γιάννης

Στρατούλης Δημήτρης

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)