to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 10.07.2018

Διεθνή

Διορία στον Τραμπ για να επανενωθούν τα παιδιά των μεταναστών με τους γονείς τους

Δικαστής στην Καλιφόρνια έδωσε χθες Δευτέρα διορία στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για να επανενώσει τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών με τους γονείς τους, οι οποίοι συνελήφθησαν στα σύνορα με το Μεξικό.


Ο δικαστής Ντέινα Σάμπροου ζήτησε 102 παιδιά κάτω των 5 ετών να επανενωθούν με τους γονείς τους ως σήμερα Τρίτη και τα υπόλοιπα ως τις 26 Ιουλίου.

Όμως στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας χθες στο Σαν Ντιέγκο η δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης Σάρα Φάμπιαν εξήγησε ότι μόνο τα μισά από τα παιδιά κάτω των 5 ετών θα έχουν βρει ξανά τις οικογένειές τους μέχρι σήμερα.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ζητήσει παράταση της διορίας την Παρασκευή με τη δικαιολογία ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά τους, κάτι που γίνεται κυρίως μέσω της λήψης DNA.

Από την πλευρά της η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) ανακοίνωσε ότι είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν σέβεται πλήρως την απόφαση της δικαιοσύνης».

«Όμως ο δικαστής παρενέβη για να ασχοληθεί με την καταστροφή της κυβέρνησης», δήλωσε ο Λι Γκελέρντ δικηγόρος της ACLU. «Η δικαιοσύνη εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στον Τραμπ ώστε να επανενωθούν τα παιδιά αυτά με τους γονείς τους».

Περισσότερα από 2.300 παιδιά χωρίστηκαν από τους γονείς τους μέσα σε λίγες εβδομάδες και κρατήθηκαν σε κέντρα υποδοχής που διαχειριζόταν το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ. Έκτοτε εκατοντάδες από αυτά έχουν επανενωθεί με τους γονείς τους, με το υπουργείο Υγείας να έχει καταφύγει σε τεστ DNA για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά τους.

Συνολικά ακόμη 1.800 ανήλικοι κρατούνται από τις αμερικανικές αρχές αφού πέρασαν παρατύπως τα σύνορα με το Μεξικό. Σχεδόν το 80% εξ αυτών είναι έφηβοι που έφτασαν στις ΗΠΑ χωρίς τους γονείς τους.

Στο μεταξύ άλλη ομοσπονδιακή δικαστής απέρριψε χθες αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ να επιτρέψει τη μακροχρόνια κράτηση ανήλικων παράτυπων μεταναστών.

Η δικαστής Ντόλι Τζι απέρριψε ως «αμφίβολη» και «μη πειστική» την πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης να τροποποιηθεί μια απόφαση του 1997, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται η μακροχρόνια κράτηση ανηλίκων.

Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε το αίτημα αυτό τον Ιούνιο μετά την αγανάκτηση που προκλήθηκε από τον χωρισμό των παιδιών των παράτυπων μεταναστών από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό.

Οι αμερικανικές κυβερνήσεις μέχρι τώρα συχνά άφηναν ελεύθερες τις οικογένειες που συλλαμβάνονταν στα σύνορα μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους για την παροχή ασύλου.

Σε ανακοίνωσή του ο Ντέβιν Ο' Μάλεϊ, εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με την απόφαση της Τζι, όμως πρόσθεσε ότι φαίνεται πως της επιτρέπει να συνεχίσει κάποιες πρακτικές.

«Οι γονείς που περνούν παράτυπα τα σύνορα δεν θα αφήνονται ελεύθεροι και θα πρέπει να επιλέγουν είτε να παραμένουν υπό κράτησης με τα παιδιά τους μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ή να ζητούν να χωρίζονται από τα παιδιά τους», εξήγησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)