to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:30 | 21.11.2019

Πολιτική

«Τελεσίγραφο» 15 ημερών για εκκένωση όλων των καταλήψεων από το υπ. Προστασίας του Πολίτη

Κλιμακώνεται το δόγμα «νόμος και τάξη», με φόντο τις πρακτικές ακραίας καταστολής της κυβέρνησης - Στο πλαίσιο αυτό, 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσαν σήμερα (Τετάρτη) σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι συγκεκριμένες πρακτικές «παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, υπονομεύουν τη δημοκρατία και στοχεύουν στην τρομοκράτηση της κοινωνίας»


Στην ανακοίνωση του υπ. Προστασίας του Πολίτη (Τετάρτη 20/11), που στην ουσία προαναγγέλει νέο κύμα εκκενώσεων κατειλημμένων χώρων - που συχνά αποτελούν καταλήψεις με στόχο τη στέγαση προσφύγων που δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή - προστίθεται:

«Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης».

Η ανακοίνωση καταλήγει με το «τελεσίγραφο» ότι «η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο».

Στην ανακοίνωση αντέδρασε μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Προτασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο τελεσίγραφο λήγει ακριβώς τις ημέρες της μαύρης επετείου της δολοφονίας Γρηγορόπουλου:

Καλύπτει πλήρως τις πρακτικές ακραίας καταστολής

Την ίδια στιγμή, επιχειρώντας να απαντήσει σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με αφρομή τα απανωτά κρούσματα παράνομης παρακολούθησης μέσω συσκευών γεωεντοπισμού (GPS), το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε άλλη του ανακοίνωση (Τετάρτη 20/11), δικαιολογεί πλήρως τις πρακτικές αναβίωσης σκοτεινών εποχών, ακραίας καταστολής και κατάλυσης του κράτους δικαίου.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν λέει κουβέντα για τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια εκτεταμένης και ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας των τελευταίων ημερών και ισχυρίζεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κρυφτεί, να ξεχαστούν τα έργα του κάνοντας θόρυβο και χάνοντας συνήθως, το μέτρο και κυρίως, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα».

«Τα πραγματικά γεγονότα», σύμφωνα με το υπουργείο, είναι οι «πρόσφατες επιτυχίες» της Ελληνικής Αστυνομίας:

«στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας,

- στην διασφάλιση συνθηκών για την ειρηνική πορεία της επετείου του Πολυτεχνείου

- στην εκκαθάριση των πανεπιστημίων από γιάφκες και τραμπούκους

- στην απόδοση της γειτονιάς των Εξαρχείων στους κατοίκους της

- στην εκκένωση παράνομων καταλήψεων που μόνο αθώους πρόσφυγες και μωρομάνες δεν κάλυπταν

- στην εξάρθρωση ναρκέμπορων στην Αθήνα, στην Κόρινθο, στο Μενίδι, στη Θεσσαλονίκη

- ο αμείλικτος πόλεμος που ξεκίνησε γειτονιά-γειτονιά στην Αθήνα για τις κλοπές, διαρρήξεις που έχουν ρημάξει τα σπιτικά».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφήνοντας ασχολίαστες τις συγκεκριμένες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή, σημειώνει:

«Σκοτεινή είναι η εποχή που κλειδαμπαρώνεσαι σπίτι σου και φοβάσαι να περπατήσεις το βράδυ. Ακραία καταστολή είναι οι τραμπούκοι να εξουσιάζουν Πανεπιστήμια, οι απόλυτες μειοψηφίες πλατείες και γειτονιές, οι εγκληματίες περιοχές ολόκληρες. Καταλύεται το κράτος δικαίου στα άβατα, στο Μενίδι, στην ΑΣΟΕΕ, στην ανοχή της παραβατικότητας, στην δικαιολόγηση της βίας».

Τέλος, αναφερόμενο στα Εξάρχεια, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Μέχρι το άβατο να γίνει γειτονιά, τα ΜΑΤ θα υπάρχουν, η αστυνομία θα περιπολεί, και με πολιτικά και με συμβατικές πινακίδες. Η αστυνομία έχει αποστολή και νομιμότητα. Οι μολότοφ, οι πέτρες στις ταράτσες και οι παράνομες καταλήψεις ούτε νομιμότητα έχουν, ούτε πολιτική κάλυψη θα έπρεπε να έχουν από δημοκρατικό κόμμα».

Συνάσσεται έτσι πλήρως με την αμήχανη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία επιβεβαίωσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το υπηρεσιακό αυτοκίνητο έξω από τα γραφεία της αναρχικής-κομμουνιστικής συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση».

Παραθέτουμε αναλυτικά την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρονται σε καταγγελίες πολιτών, το τελευταίο διάστημα υπήρξαν απανωτά κρούσματα παράνομης παρακολούθησης ανύποπτων συμπολιτών μας μέσω συσκευών γεωεντοπισμού (GPS). Συγκεκριμένα, στις 19 Οκτωβρίου 2019 πολίτης αντιλήφθηκε τρία άγνωστα άτομα να περιεργάζονται τη μηχανή του και να τοποθετούν σε αυτήν αντικείμενο.

Όταν τους πλησίασε, έφυγαν βιαστικά. Την ίδια ημέρα, δεύτερος πολίτης αντιμετώπισε αντίστοιχο περιστατικό, όταν αντιλήφθηκε ότι παρακολουθείται η μηχανή του επί είκοσι λεπτά συστηματικά από άγνωστη κοπέλα που μιλούσε δήθεν αδιάφορα σε κινητό τηλέφωνο. Εξετάζοντας τη μηχανή του βρήκε καλά κρυμμένο μηχανισμό παρακολούθησης με κάρτα SIM, ο οποίος πάνω του είχε μαγνήτες. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα ο ίδιος άνθρωπος εντόπισε στη μηχανή του και δεύτερο μηχανισμό παρακολούθησης, τοποθετημένο με παρόμοιο τρόπο, τον οποίο και φωτογράφισε.

Ακόμα ένα περιστατικό συνέβη πριν από μερικές ημέρες σε συνοικία της Αθήνας, όταν συμπολίτης μας αντιλήφθηκε την ύπαρξη άγνωστου οχήματος, στο παρμπρίζ του οποίου ήταν τοποθετημένη καμουφλαρισμένη μικροκάμερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν το όχημα εντοπίστηκε, στο σημείο έσπευσε απροκάλυπτα διμοιρία των ΜΑΤ και το απομάκρυνε, ενώ από τον ασύρματο της ΕΛ.ΑΣ. ακούστηκε ότι «Το αυτοκίνητο είναι υπηρεσιακό.

Πάρτε το από εκεί». Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι στις 9 Αυγούστου 2019, ο Παναγιώτης Πολίτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, είχε, επίσης, καταγγείλει ότι εντόπισε τυχαία στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού, όταν το πήγε στο συνεργείο για έλεγχο. Για το πρωτοφανές περιστατικό απεύθυνε, μάλιστα, σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, χωρίς να έχει λάβει απάντηση μέχρι τώρα.

Επειδή, καθώς φαίνεται, για τα προαναφερόμενα περιστατικά υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, ενώ και οι καταγγελίες των συμπολιτών μας είναι όλες επώνυμες.
Επειδή, οι καταγγελλόμενες πρακτικές παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές, υπονομεύουν τη δημοκρατία και στοχεύουν στην τρομοκράτηση της κοινωνίας.

Ερωτάταιο κ. Υπουργός:

1. Διερευνήθηκε εντός της υπηρεσίας αν ισχύουν οι προαναφερθείσες καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις συμπολιτών μας, με ποια εντολή, πότε και με ποιο αποτέλεσμα; ‘Η αποφασίσατε να αρκεστείτε σε στερεότυπες διαψεύσεις ελαχιστότατης αξιοπιστίας; Διατάξατε ΕΔΕ και τι άλλα μέτρα λάβατε ή σκοπεύετε να λάβετε, προκειμένου να ελεγχθούν οι καταγγελλόμενες πρακτικές;
2. Η χρήση συσκευών γεωεντοπισμού από την ελληνική αστυνομία και την κυβέρνηση γίνεται σύννομα και κατόπιν εισαγγελικής εντολής και, αν ναι, ποιες είναι αυτές οι εισαγγελικές εντολές;
3. Μήπως υπάρχουν και λειτουργούν πλέον εντός της ΕΛΑΣ και του κρατικού μηχανισμού ανεξάρτητοι και εξωυπηρεσιακοί θύλακες που προβαίνουν σε τέτοιες έκνομες πρακτικές και ενέργειες;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αραχωβίτης Σταύρος

Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλειος

Γιαννούλης Χρήστος

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπαλάφας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Παππάς Νικόλαος

Πολάκης Παύλος

Σκουρλέτης Πάνος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Τζανακόπουλος Δημήτρης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φωτίου Θεανώ

Ψυχογιός Γιώργος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)