to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Διονύσης Τεμπονέρας: Έχουμε συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τους πολλούς

Ο συντονιστής της νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλά στην κυριακάτικη «Α»


Για τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μιλά στην ΑΥΓΗ ο συντονιστής της νέας Εκλογικής Επιτροπής του κόμματος Διονύσης Τεμπονέρας. Ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας διεκδικεί την κυβέρνηση, δίχως φυσικά να παραβλέπει τους αρνητικούς συσχετισμούς. Την ίδια ώρα, επισημαίνει ότι η Αριστερά και οι άνθρωποί της είναι συνηθισμένοι στα δύσκολα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να εκφράσει έναν τεκμηριωμένο και πειστικό λόγο μακριά από τη συνθηματολογία. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία συγκεκριμένη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, ενώ θέτει ως διακύβευμα την αποτροπή του σχηματισμού μιας πανίσχυρης και ανεξέλεγκτης γαλάζιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αναφορικά με το πρόγραμμα του κόμματος, υπογραμμίζει ότι έχει κοστολογηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του γαλάζιου στρατοπέδου. Μιλά ακόμη για το εργατικό δυστύχημα στο Πέραμα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να θωρακιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, όπως επίσης και για το γεγονός ότι με ευθύνη της Ν.Δ. χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αναλάβατε τον ρόλο του συντονιστή της νέας Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ποιος είναι ο πήχης του κόμματος ενόψει της 25ης Ιουνίου;


Μπροστά μας έχουμε μια νέα εκλογική μάχη και όχι επαναληπτικές εκλογές. Το πολιτικό περιβάλλον είναι τελείως διαφορετικό. Διαφορετικός είναι και ο νέος εκλογικός νόμος, που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με το bonus των 40 εδρών και ευνοεί τον σχηματισμό κυβέρνησης από εκείνον που θα κόψει πρώτος το νήμα στις 25 Ιουνίου. Ως κόμμα εξουσίας διεκδικούμε την κυβέρνηση, δίχως όμως να αιθεροβατούμε και να παραβλέπουμε τους αρνητικούς συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες που πληγώσαμε και κάνοντας «αυτοκριτική εν κινήσει» να διορθώσουμε τα λάθη μας και να προχωρήσουμε συντεταγμένα. «Ταβάνι» δεν υπάρχει και θα διεκδικήσουμε και την τελευταία ψήφο των πολιτών μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Ο πήχης μπαίνει ψηλά όχι γιατί θεωρούμε ότι μας χρωστάει η Ιστορία, αλλά γιατί έχουμε τη γνώση και τη βούληση να λύσουμε προβλήματα. Πιστεύουμε ότι θα πείσουμε πολλούς περισσότερους από τους 1.184.500 πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν στην κάλπη πριν από λίγες ημέρες.

Πώς μπορεί να ανακτηθεί η χαμένη αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά το αρνητικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου;

Δεν είναι εύκολη υπόθεση, βρισκόμαστε μέσα στην «τέλεια καταιγίδα». Όμως για την Αριστερά και τους ανθρώπους της δεν ήταν και ποτέ εύκολο και συνήθως είχαμε μάθει να παλεύουμε μέσα από αντίξοες πολιτικά συνθήκες. Για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας, πρέπει να είμαστε σοβαροί, να μην δίνουμε «λαβές» στον πολιτικό αντίπαλο και να θέσουμε απέναντί μας όχι τον κ. Μητσοτάκη ως πρόσωπο, αλλά τα πραγματικά προβλήματα και τις συντηρητικές πολιτικές που γεννούν την ακρίβεια, τη συρρίκνωση των εισοδημάτων, τη λεηλασία της ακίνητης περιουσίας των πολιτών, τις κοινωνικές ανισότητες. Απαιτείται τεκμηριωμένος, συγκεκριμένος και πειστικός λόγος και όχι «συνθήματα». Οι πολίτες είναι ταλαιπωρημένοι από τις αλλεπάλληλες κρίσεις και περιμένουν να δουν βελτίωση στη ζωή τους. Περιμένουν λύσεις. Νέες διαιρετικές τομές έχουν εγγραφεί στη συνείδηση της κοινωνίας. Η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι τα ζητούμενα για τον λαό μετά από μια πορεία αβεβαιότητας οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής. Καθαρό πολιτικό στίγμα, ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πολιτικό σχέδιο είναι το «κλειδί» για να μας εμπιστευτούν οι πολίτες ξανά.

Γιατί ένας πολίτης που ψήφισε Ν.Δ. στις κάλπες του Μαΐου να επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο;

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναγνωρίζει τα λάθη και τις παραλείψεις του. Βελτιώνεται, δυναμώνει και μαζί του δυναμώνει και η φωνή της κοινωνίας. Έχουμε συγκεκριμένη, εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που θα βγάλει στο προσκήνιο τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, όχι μόνο τους φτωχούς, αλλά τους πολλούς. Επιπλέον όμως οι πολίτες πρέπει να αποτρέψουν τον σχηματισμό μιας πανίσχυρης και ανεξέλεγκτης γαλάζιας αυτοδύναμης κυβέρνησης, που έχει στόχο να αλλάξει το σύνταγμα, να ιδιωτικοποιήσει την Υγεία και την Εκπαίδευση, να σαρώσει τα εργασιακά δικαιώματα και να λεηλατήσει το περιβάλλον. Συνεπώς, φιλοδοξούμε να επανασυστηθούμε στον ελληνικό λαό ως η μόνη εναλλακτική που μπορεί να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη. Παραμένουμε κυρίαρχοι πολιτικά στον δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο και θέλουμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να κυβερνήσουμε τη χώρα με όρους δίκαιης, συμπεριληπτικής ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Θέλουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη, με όρους κοινωνικής συνοχής.


Η κυβέρνηση συνεχίζει να σας κατηγορεί πως δεν έχετε κοστολογήσει το πρόγραμμά σας. Τι απαντάτε;

Το πρόγραμμά μας έχει κοστολογηθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν και παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεν δεχόμαστε μαθήματα οικονομικής συνέπειας από τη Νέα Δημοκρατία, που σαν κόμμα χρωστά 400 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και από εκείνους που έριξαν τη χώρα στα βράχια οδηγώντας την στη χρεοκοπία. Εμείς είμαστε εκείνοι που παραδώσαμε τη χώρα με αποθεματικά 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κρατήσαμε την κοινωνία όρθια, παραδίδοντας λυμένο το τεράστιο ζήτημα του δημόσιου χρέους. Η αμφισβήτηση του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τους οπαδούς του αποτυχημένου διεθνώς εμμονικού νεοφιλελευθερισμού πάει πολύ. Η «κοστολόγηση» του πολιτικού μας σχεδίου θα γίνει στην κάλπη σε λίγες εβδομάδες.

Τις προηγούμενες ημέρες ήρθε εκ νέου στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης το ζήτημα της εργασίας, μετά και το τραγικό συμβάν στο Πέραμα, όπου έχασε τη ζωή του ένας εργάτης. Ποιες αλλαγές πρέπει να υπάρξουν στον εργασιακό χάρτη προκειμένου να προστατευθούν η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και συνολικά τα δικαιώματά τους;

Το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο Πέραμα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Μόλις 100 ευρώ στοιχίζει η λάμα προστασίας, που αν υπήρχε, θα μπορούσε να αποτρέψει το δυστύχημα στη ζώνη και ένας νέος άνθρωπος θα είχε σωθεί. Και όμως, οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κατάργησε το 8ωρο, που θέσπισε τις απλήρωτες υπερωρίες, που κατάργησε την Επιθεώρηση Εργασίας και διέλυσε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν λησμονούνται. Η χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταλαμβάνει μία από τις χειρότερες θέσεις στην Ε.Ε. στον κατάλογο των χωρών με τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα. Η επανασύσταση και η στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι τακτικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς αποτελούν τη μόνη λύση για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Κρούσατε των κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να προστατευθεί η λεγόμενη μεσαία τάξη;

Την περασμένη Πέμπτη έληξε η προθεσμία εντός της οποίας έπρεπε εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να ρυθμίσουν τα χρέη τους στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα όσοι δεν έχουν να καταβάλουν περισσότερα από 722 ευρώ, να μένουν χωρίς φάρμακα. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε με κυνικό τρόπο ότι υπάρχει πάντα η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, όμως σκεφτείτε αφενός τι θα συμβεί με την επιβάρυνση του ήδη υποστελεχωμένου ΕΣΥ από χιλιάδες νέες επισκέψεις και αφετέρου τι θα γίνει με τις ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε δομές Υγείας. Επιπλέον, μάλλον τα κυβερνητικά στελέχη αγνοούν ότι για να κλείσει κάποιος ραντεβού στα νοσοκομεία και να «γράψει» τα φάρμακά του θα πρέπει να περιμένει μέρες, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την υγεία του. Το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση είναι «ή πληρώνεις ή πεθαίνεις» και το απευθύνει στους χιλιοταλαιπωρημένους από τις διαδοχικές κρίσεις ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (Μνημόνια, πανδημία, ενεργειακή κρίση) την ώρα που ορκίζεται δήθεν στο όνομα της μεσαίας τάξης. Η λύση που προτείνουμε είναι συγκεκριμένη: Απαιτείται μια γενναία ρύθμιση οφειλών για τα χρέη στα ταμεία, με κούρεμα μέρους της οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής σε 120 δόσεις. Η πρόταση αυτή, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά μας, αφενός απαντά στο ζήτημα των συσσωρευμένων χρεών και αφετέρου θα επέλυε το πρόβλημα της ασφαλιστικής ικανότητας (περίθαλψη) που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι, αφού όσοι ρυθμίσουν τις οφειλές τους έχουν φαρμακευτική κάλυψη. Η Ν.Δ. όμως φαίνεται ότι μετά τη λεηλασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας της μεσαίας τάξης, τώρα στοχεύει και στον περιορισμό της πρόσβασης στο δημόσιο αγαθό της υγείας.

Στις 25 Ιουνίου καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν το πολιτικό μας σχέδιο, που συνοψίζεται στην ενίσχυση των εισοδημάτων, στην καταπολέμηση της ακρίβειας, στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και στην ελάφρυνση των βαρών τους. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή τη φορά μπορούμε μαζί με την κοινωνία να χτίσουμε ένα πιο ανθρώπινο μέλλον.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)