to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:51 | 14.01.2022

Πολιτική

Διονύσης Καλαματιανός: ​Απανωτά τα χτυπήματα της κυβέρνησης στους συνταξιούχους και στην κοινωνική ασφάλιση

Το συνολικό κυβερνητικό πλάνο που θέλει την κοινωνική ασφάλιση πλήρως παραδομένη στα χέρια ιδιωτών και την ανάλγητη πολιτική προς τους συνταξιούχους ανέδειξε σε τηλεοπτική του παρουσία, ο Βουλευτής Ηλείας, αναπληρωτής Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και π. Διοικητής ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Διονύσης Καλαματιανός.


«Όσο η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση έταζε λαγούς με πετραχήλια στους συνταξιούχους. Μετά τις εκλογές, όμως, η Κυβέρνηση έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε την περίοδο 2012-2014 η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, όταν πετσόκοψε τις συντάξεις και κατήργησε την 13η και 14η σύνταξη.»

Σε ότι αφορά την ψευδοερμηνευτική εγκύκλιο Τσακλόγλου που κόβει έως και 268 ευρώ από χήρες και ανάπηρους, ο Βουλευτής τόνισε πως πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα της ανάλγητης πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση σχετικά με τους συνταξιούχους.

«Γιατί έρχεται η κυβέρνηση μετά από 5,5 χρόνια να ψευδοερμηνεύσει ένα νόμο που έχει ήδη ερμηνευθεί και εφαρμόζεται για τόσα χρόνια; Προφανώς, ψάχνει να βρει και να κόψει συντάξεις από οπουδήποτε», σημειώνοντας πως η μείωση των συντάξεων που θα επιφέρει η εγκύκλιος αυτή υπολογίζεται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καλαματιανός υπενθύμισε πως η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε και την 13η σύνταξη που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για να ξεκινήσει η διόρθωση των αδικιών που είχαν γίνει με τις περικοπές στις συντάξεις.

«Την είχε ψηφίσει, τότε, την 13η σύνταξη η ΝΔ και μάλιστα είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει. Τελικά, είδαμε ότι την έκοψε και έδωσε τα 900 εκατ. ευρώ αυτού του κονδυλίου για να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή, για να χρηματοδοτηθούν οι ιδιωτικές εταιρίες που θα παίζουν στα χρηματιστήρια τις εισφορές των νέων εργαζομένων.»

Για το κυβερνητικό σχέδιο παράδοσης της κοινωνικής ασφάλισης στους ιδιώτες, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως από 1-1-2022 ξεκινάει η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης για τους νέους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα σχέδιο νόμου σε διαβούλευση το οποίο ανοίγει ακόμα περισσότερο την πόρτα του ΕΦΚΑ στους ιδιώτες.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης σε διαβούλευση, ουσιαστικά προωθείται:

  • η είσοδος διευθυντικών στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα στον ΕΦΚΑ,
  • η αύξηση των θέσεων μετακλητών για τον Διοικητή και τους Υποδιοικητές του ΕΦΚΑ,
  • ένα «ευέλικτο» σύστημα προμηθειών, με απευθείας αναθέσεις ειδικά για τον ΕΦΚΑ, κατ’ εξαίρεση όσων ισχύουν στους διαγωνισμούς του δημοσίου ώστε να υπάρχει διαφανής και ορθή διαχείριση του δημοσίου χρήματος,
  • το ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ με fast track διαδικασίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)